Млад фермер зърнопроизводител прави дестилерия за маслодайни

18 април 2019 Агробизнес 0 18738
Няма снимка
Дестилерията на Станчо е оборудвана с най-модерния модел котел, който от една страна не е много голям, а от друга поддържа хубава пара
1 2 3
 

Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства

Ивона Величкова

Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите родители.

Те са второто поколение фермери след демократичните промени, връщането на земята и полагането на основите на пазарното стопанство. Те са млади и амбициозни и непрекъснато се учат, за да са по-успешни. Вече градят съвременни стопанства, въвеждат нови технологии и правят модерно земеделие.

Станчо Станчев и неговото стопанство в село Медово са едно случайно откритие в Чирпанско, което направихме по време на пътуване в региона.

За нас винаги е приятна изненaда да попаднем на успешни млади агробизнесмени, какъвто е и нашият домакин.

Той ни разведе из базата си в с. Медово, докато ни разказваше за своята връзка със селското стопанство, за началото, последвалия го път и за плановете си за бъдещето.

“Моят баща - Яко Станчев, е един от първите арендатори в България. Имал е известни прекъсвания, но от 1990 г. фирмата ни плътно се занимава със земеделие. А аз самият - от 2000 г. Обработваме 14 000 дка земя споделя Станчо. “Не получаваме помощ от държавата, всичко е с лични средства."

През май в семейното стопанство ще започне работа дестилерия за етерично-маслени култури.

“Ще преваряваме рози, лавандула и всички растения, които са подобни”, отбелязва Станчо и уточнява, че е един от големите розо- и лавандулопроизводители в района.

Зависи от годината, но средно той произвежда 200 т рози и около 5-6 т лавандулов цвят. Съотношението цвят-масло зависи изцяло от рандемана на самия цвят.

На въпроса дали има пазар за тях Станчо отговаря: “Ще се намери. Винаги е трудно, но се намира.”

За българските масла от край време се използва една и съща технология, така че новата дестилерия е направена изцяло по стандартите

Единствената новост са инкубационните кули, които вдигат по-бързо маслото.

Розовият цвят се преработва в казани, където се разварява на пара за 2 часа и 30 минути и след това се събира в инкубационна кула. Накрая готовото масло отива във флорентинския съд, който се намира в една стая по-долу.

Розоварната вече е работила този сезон за първи проби и резултатите са много добри.

Капацитетът на новата дестилерия е за 14 тона рози или 25-26 тона лавандулов цвят на ден. Тя е оборудвана с най-модерния котел, който от една страна не е много голям, но от друга е качествен.

В момента в стопанството на Станчо отглеждат 400 дка рози и 400 дка лавандула. Достатъчни са да захранят мощностите и капацитета.

Но плановете са да ги увеличат на 1000 дка. Лавандулата преработват и на ишлеме, също така и изкупуват. Розов цвят изкупуват и от производители, обяснява младият фермер Станчо пред екипа ни.

Лавандулата, която отглеждат, е от сортовете Дружба, Хемус и Юбилейна, разказва той. Според него тези сортове дават по-качествено масло, с по-хубав рандеман.

Изкуствено намалиха цената на маслото миналата година, затова и заедно с останалите розопроизводители протестирахме. Надяваме се, че тази година нещата ще се подобрят, казва той.

Сега разчита да подпише договори с фирми, които да изкупуват маслото. Надеждите му не спират само до там. Той предвижда да разшири бизнеса си, да повиши капацитета и да продължи с инвестициите.

- В последно време се появиха доста розоварни в България. Как стоят нещата с конкуренцията? Питаме го ние.

- Розоварни се появяват, но нямат суровина. Всеки може да си направи инсталация, но без материал е трудно. Надяват се да купуват, но продукцията не е достатъчна за всички, разказва той.

Освен маслодайни култури Станчо отглежда и зърно - цели 6000 дка с пшеница и 6000 дка със слънчоглед. Затова и наскоро той обновил машинния си парк добавяйки два нови трактора Massey Ferguson. Единият да му служи при зърнопроизводството, а другият - при розопроизводството. "Доверяваме се на марката Massey Ferguson, защото машините работят безотказно и обслужващият персонал на фирмата-дистрибутор Варекс е на много високо ниво."

На въпроса дали ще купи и комбайна Ideal, чиято премиера в България предстои, Станчо отговори утвърдително.

Това е един наистина модерен земеделски производител, доверяващ се на новите технологии, заяви за него Франческо Куаранта, вицепрезидент по продажби, маркетинг и продуктово развитие на Massey Ferguson, докато връчваше ключовете за новите трактори.

Станчо обясни, че разполага с необходимия инвентар - машина за резитба, пръскачки, чизели, култиватори. Той отглежда и 1000 дка с череши, праскови, сливи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Възобновява се световната търговска активност

Цените на зърнените култури леко паднаха на световните борси на фона на позицията на купувачите, които не бързат да проявят активен интерес към новата реколта

Няма снимка

Регламентира се търговията с храни онлайн

"Този законодателен пакет цели да гарантира на българския потребител качеството, сигурността в потребяванеите храни - от производител до предлагане", каза земеделската министърка Десислава Танева

Няма снимка

До 29 май производителите на картофи отчитат разходите си за борба с вредителите

От ДФ „Земеделие” напомнят, че в петък – 29 май, изтича срокът в който земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения

Няма снимка

От днес договорите до 120 дни за прибиране на реколтата вече се заявяват онлайн

От днес земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да заявяват по електронен път и трудови договори за наемане до 120 дни на трайно безработни за сезонна селскостопанска работа

Няма снимка

Устойчив агросектор можем да имаме със затворен цикъл на производство

Субсидиите трябва да са разграничени и по размер на стопанствата, смята доц. д-р Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури “Марица” Радина Иванова - Доц

Няма снимка

Фермерите трябва да приемат, че кризата може да продължи по-дълго и с неясен изход!

В момента световният агросектор се надява, че може да се възстанови от кризата с коронавируса за една година и след това отново да заработи при нормални условия

Още от Фермер
Няма снимка

Пожари засегнаха 60 дка пшеница в Добричко

През изминалите празнични дни в област Добрич са възникнали два пожара в житни масиви, като те са засегнати 60 дка пшеница - съобщават от регионална дирекция „Пожарна безопадност и защита на

Няма снимка

Не пречете на Макс да яде трева - не е вредно

Отговаряме на Василена Илиева от Шумен Ветеринарни специалисти твърдят, че 80% от здравите кучета обичат да ядат зелена трева. Нашата читателка от Шумен Василена Илиева се обади разтревожена от това

Няма снимка

Рисково ли е варенето на ракия от череши?

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Няма снимка

Видинско село от седмица е без вода заради авария

Видинското село Черно поле е без вода от седмица. На 21 май чешмите прекъсват, след като е скъсан водопровода. Към този момент аварията не е отстранена

Няма снимка

Розопроизводители протестираха в Стрелча срещу ниските изкупни цени

Десетки розопроизводители протестираха в Стрелча срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Към момента на пунктовете в района маслодайната роза се изкупува на цени от 1,80 до 2 лв