Млад фермер зърнопроизводител прави дестилерия за маслодайни

18 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства

Ивона Величкова

Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите родители.

Те са второто поколение фермери след демократичните промени, връщането на земята и полагането на основите на пазарното стопанство. Те са млади и амбициозни и непрекъснато се учат, за да са по-успешни. Вече градят съвременни стопанства, въвеждат нови технологии и правят модерно земеделие.

Станчо Станчев и неговото стопанство в село Медово са едно случайно откритие в Чирпанско, което направихме по време на пътуване в региона.

За нас винаги е приятна изненaда да попаднем на успешни млади агробизнесмени, какъвто е и нашият домакин.

Той ни разведе из базата си в с. Медово, докато ни разказваше за своята връзка със селското стопанство, за началото, последвалия го път и за плановете си за бъдещето.

“Моят баща - Яко Станчев, е един от първите арендатори в България. Имал е известни прекъсвания, но от 1990 г. фирмата ни плътно се занимава със земеделие. А аз самият - от 2000 г. Обработваме 14 000 дка земя споделя Станчо. “Не получаваме помощ от държавата, всичко е с лични средства."

През май в семейното стопанство ще започне работа дестилерия за етерично-маслени култури.

“Ще преваряваме рози, лавандула и всички растения, които са подобни”, отбелязва Станчо и уточнява, че е един от големите розо- и лавандулопроизводители в района.

Зависи от годината, но средно той произвежда 200 т рози и около 5-6 т лавандулов цвят. Съотношението цвят-масло зависи изцяло от рандемана на самия цвят.

На въпроса дали има пазар за тях Станчо отговаря: “Ще се намери. Винаги е трудно, но се намира.”

За българските масла от край време се използва една и съща технология, така че новата дестилерия е направена изцяло по стандартите

Единствената новост са инкубационните кули, които вдигат по-бързо маслото.

Розовият цвят се преработва в казани, където се разварява на пара за 2 часа и 30 минути и след това се събира в инкубационна кула. Накрая готовото масло отива във флорентинския съд, който се намира в една стая по-долу.

Розоварната вече е работила този сезон за първи проби и резултатите са много добри.

Капацитетът на новата дестилерия е за 14 тона рози или 25-26 тона лавандулов цвят на ден. Тя е оборудвана с най-модерния котел, който от една страна не е много голям, но от друга е качествен.

В момента в стопанството на Станчо отглеждат 400 дка рози и 400 дка лавандула. Достатъчни са да захранят мощностите и капацитета.

Но плановете са да ги увеличат на 1000 дка. Лавандулата преработват и на ишлеме, също така и изкупуват. Розов цвят изкупуват и от производители, обяснява младият фермер Станчо пред екипа ни.

Лавандулата, която отглеждат, е от сортовете Дружба, Хемус и Юбилейна, разказва той. Според него тези сортове дават по-качествено масло, с по-хубав рандеман.

Изкуствено намалиха цената на маслото миналата година, затова и заедно с останалите розопроизводители протестирахме. Надяваме се, че тази година нещата ще се подобрят, казва той.

Сега разчита да подпише договори с фирми, които да изкупуват маслото. Надеждите му не спират само до там. Той предвижда да разшири бизнеса си, да повиши капацитета и да продължи с инвестициите.

- В последно време се появиха доста розоварни в България. Как стоят нещата с конкуренцията? Питаме го ние.

- Розоварни се появяват, но нямат суровина. Всеки може да си направи инсталация, но без материал е трудно. Надяват се да купуват, но продукцията не е достатъчна за всички, разказва той.

Освен маслодайни култури Станчо отглежда и зърно - цели 6000 дка с пшеница и 6000 дка със слънчоглед. Затова и наскоро той обновил машинния си парк добавяйки два нови трактора Massey Ferguson. Единият да му служи при зърнопроизводството, а другият - при розопроизводството. "Доверяваме се на марката Massey Ferguson, защото машините работят безотказно и обслужващият персонал на фирмата-дистрибутор Варекс е на много високо ниво."

На въпроса дали ще купи и комбайна Ideal, чиято премиера в България предстои, Станчо отговори утвърдително.

Това е един наистина модерен земеделски производител, доверяващ се на новите технологии, заяви за него Франческо Куаранта, вицепрезидент по продажби, маркетинг и продуктово развитие на Massey Ferguson, докато връчваше ключовете за новите трактори.

Станчо обясни, че разполага с необходимия инвентар - машина за резитба, пръскачки, чизели, култиватори. Той отглежда и 1000 дка с череши, праскови, сливи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Готов е Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 г .

Над 6 пъти са се увеличили площите с биологични култури през последните 7 години Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното

Няма снимка

Започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци

От следващата седмица започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. ЛИНК_5909525 От началото на месец юли се провеждат и заседания на Областните консултативни

Няма снимка

Устойчиво земеделие ще имаме само ако напояваме

Тенденцията е да се увеличава недостигът на вода в почвата, казва проф. Веселин Александров от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Диана Ванчева Нашият гост проф.

Няма снимка

Средните добиви на пшеница и ечемик у нас нарастват

У нас са добити 1 600,3 хил. тона пшеница, 439,7 хил. тона ечемик и 125 хил. тона маслодайна рапица към началото на юли, показват данните на земеделското министерство.

Няма снимка

Докладът на USDA повиши цените на пшеницата

Ключовите данни, от отчета на USDA са: . понижаване на производството на пшеница в Русия до 74,2 млн. тона, спрямо 78 млн. тона миналия месец (без Крим); .

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,