Търсенето на картофи расте

17 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Географска диверсификация на производството препоръчват експертите от Rabobank

Алма Давидова

Бизнесът с картофи остава с растящ тренд, от който се възползват както производителите, така и преработвателите.

Очаква се международната търговия с картофи да продължи да нараства през следващите десет години, според анализаторите от Rabobank.

Според тях тази тенденция ще бъде от полза предимно за износителите от Северозападна Европа.

Но трябва да се има предвид и начинът, по който производителите ще могат да решават местните проблеми с качеството на почвата, както и да изграждат бизнес в условия на затягане на екологичните стандарти, нестабилност на ценовите промени и напрежение в международната търговия.

Според данните, по отношение на замразените картофени продукти, обемът на световния внос през 2017 г. възлиза на 7,095 милиона тона. (За десет години тази цифра се е увеличила с 2,985 млн. тона, или 72,7%).

От този обем в Европа са произведени само 1.342 млн. тона.

Тук търговията е представена особено силно и достига 3,334 млн. тона, което съответства на увеличение от 69,1%.

Силен ръст бе отчетен и при азиатския внос, който се е увеличил с 98.6% общо до 1.632 млн. тона. А делът на вноса на азиатски картофи на световния пазар е с 3 % нагоре - до 23%.

За разлика от Азия, успехът на Северна Америка е умерен - увеличение от 31,2% до 1,346 млн. тона. Това намалява световния пазарен дял на САЩ и Канада с 6 % - до 19%.

Азия става един от основните потребители на картофи,а Белгия - основният преработвател.

Огромният растеж в търсенето на картофени продукти в Азия, Близкия изток и Латинска Америка се дължи на увеличаване на доходите на гражданите, на нарастващата средна класа, урбанизацията и нарастването на ресторантите за бързо хранене.

Въпреки че консумацията нараства в почти всички страни по света, има само четири основни държави с развит преработвателен сектор: Холандия, Белгия, Канада и САЩ, които осигуряват повече от 80% от съответния износ.

От четирите водещи страни, Белгия има най-голям успех. Там преработвателите увеличиха дела си от световния износ с 11% - до 29% до 2017 г.

Анализаторите казват, че рентабилното производство на замразени картофени продукти изисква целогодишно снабдяване с висококачествена суровина.

Така бариерите за навлизане на пазара са доста високи.

За да получат необходимите обеми, производителите в Северна Америка и Северозападна Европа инвестират в ноу-хау, механизация, съхранение и напояване.

В резултат на това средният добив на хектар надхвърля 40 тона.

Въпреки това анализаторите твърдят, че благоприятната пазарна позиция, постигната по този начин, е уязвима за търговията, както се вижда от последните вносни мита в Латинска Америка за европейските пържени картофи. За да се намали този риск, от Rabobank препоръчват географска диверсификация на производството.

По материали от topagrar

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 17 юни е първият прием по новата мярка за инвестиции от лозарската програма

От 17 юни (понеделник) до 27 юни 2019 г. се отваря първият прием по новата мярка „Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.

Няма снимка

Цените на зърното в САЩ се повишават

Вчера пазарите на зърно в САЩ продължиха растежа си на фона на дъждовно време в северната част на САЩ. Влажните метеорологични условия трябва да се поддържат най-малко още десет дни,

Няма снимка

Добри условия за пшеницата в Европа

Цените на пшеницата на Euronext все още се възползват от ръста на котировките, наблюдаван на американските пазари, но растежът се забавя малко, като се имат предвид по-добрите условия на културите в

Няма снимка

11 386 земеделски стопани получиха над 43,6 млн. лева по НАТУРА 2000

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 г. Субсидиите постъпиха по сметките на 11 386 земеделски

Няма снимка

2.9% лихва по ипотечните кредити от "Агрион Финанс"

Промоционалните условия важат за първата година при теглене на заем в евро Във връзка с 5-годишнината си кредитиращото дружество „Агрион Финанс“ обяви промоционални условия по универсалните си

Няма снимка

Осигурени са 4 млн. лева за обезщетения от природни бедствия

Управителният съвет на фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс за 2019 г. от 4 млн. лева по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури,

Още от Фермер
Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Днес ще е слънчево, температурите до 30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми,

Няма снимка

Двама мъже са загинали при инцидент в свинекомплекс в силистренското село Попина

Борис Димитров и Пенчо Драганов са загинали, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Инцидентът е станал днес в сутрешните часове.

Няма снимка

Кучето лае без причина?

Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.