Търсенето на картофи расте

17 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Географска диверсификация на производството препоръчват експертите от Rabobank

Алма Давидова

Бизнесът с картофи остава с растящ тренд, от който се възползват както производителите, така и преработвателите.

Очаква се международната търговия с картофи да продължи да нараства през следващите десет години, според анализаторите от Rabobank.

Според тях тази тенденция ще бъде от полза предимно за износителите от Северозападна Европа.

Но трябва да се има предвид и начинът, по който производителите ще могат да решават местните проблеми с качеството на почвата, както и да изграждат бизнес в условия на затягане на екологичните стандарти, нестабилност на ценовите промени и напрежение в международната търговия.

Според данните, по отношение на замразените картофени продукти, обемът на световния внос през 2017 г. възлиза на 7,095 милиона тона. (За десет години тази цифра се е увеличила с 2,985 млн. тона, или 72,7%).

От този обем в Европа са произведени само 1.342 млн. тона.

Тук търговията е представена особено силно и достига 3,334 млн. тона, което съответства на увеличение от 69,1%.

Силен ръст бе отчетен и при азиатския внос, който се е увеличил с 98.6% общо до 1.632 млн. тона. А делът на вноса на азиатски картофи на световния пазар е с 3 % нагоре - до 23%.

За разлика от Азия, успехът на Северна Америка е умерен - увеличение от 31,2% до 1,346 млн. тона. Това намалява световния пазарен дял на САЩ и Канада с 6 % - до 19%.

Азия става един от основните потребители на картофи,а Белгия - основният преработвател.

Огромният растеж в търсенето на картофени продукти в Азия, Близкия изток и Латинска Америка се дължи на увеличаване на доходите на гражданите, на нарастващата средна класа, урбанизацията и нарастването на ресторантите за бързо хранене.

Въпреки че консумацията нараства в почти всички страни по света, има само четири основни държави с развит преработвателен сектор: Холандия, Белгия, Канада и САЩ, които осигуряват повече от 80% от съответния износ.

От четирите водещи страни, Белгия има най-голям успех. Там преработвателите увеличиха дела си от световния износ с 11% - до 29% до 2017 г.

Анализаторите казват, че рентабилното производство на замразени картофени продукти изисква целогодишно снабдяване с висококачествена суровина.

Така бариерите за навлизане на пазара са доста високи.

За да получат необходимите обеми, производителите в Северна Америка и Северозападна Европа инвестират в ноу-хау, механизация, съхранение и напояване.

В резултат на това средният добив на хектар надхвърля 40 тона.

Въпреки това анализаторите твърдят, че благоприятната пазарна позиция, постигната по този начин, е уязвима за търговията, както се вижда от последните вносни мита в Латинска Америка за европейските пържени картофи. За да се намали този риск, от Rabobank препоръчват географска диверсификация на производството.

По материали от topagrar

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Готов е Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 г .

Над 6 пъти са се увеличили площите с биологични култури през последните 7 години Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното

Няма снимка

Започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци

От следващата седмица започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. ЛИНК_5909525 От началото на месец юли се провеждат и заседания на Областните консултативни

Няма снимка

Устойчиво земеделие ще имаме само ако напояваме

Тенденцията е да се увеличава недостигът на вода в почвата, казва проф. Веселин Александров от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Диана Ванчева Нашият гост проф.

Няма снимка

Средните добиви на пшеница и ечемик у нас нарастват

У нас са добити 1 600,3 хил. тона пшеница, 439,7 хил. тона ечемик и 125 хил. тона маслодайна рапица към началото на юли, показват данните на земеделското министерство.

Няма снимка

Докладът на USDA повиши цените на пшеницата

Ключовите данни, от отчета на USDA са: . понижаване на производството на пшеница в Русия до 74,2 млн. тона, спрямо 78 млн. тона миналия месец (без Крим); .

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,