SeeTree пусна първата умна мрежа за отглеждане на трайни насаждения

19 април 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Обещава се, че потенциалът е огромен и ще увеличи добива с десетки проценти

Алма Давидова

Когато Израел Талпаз приключва повече от тридесет години служба в израелската отбрана, той не тръгва по утъпкания път на развитие и продажба на разузнавателни системи.

Съвместно с предприемачите Барак Хачамов и Гай Моргенстърн, решава да прехвърли опита си в друга трудна област - света на селското стопанство. Заедно те стават основатели на стартиращия бизнес SeeTree в Тел Авив.

Както може да се очаква от бивш офицер от разузнаването, Талпаз - главен изпълнителен директор на SeeTree, наблюдава развитието на технологиите и услугите на компанията от септември 2017 г.

Петнадесет месеца по-късно SeeTree пуска приложение, което използва технологии за изкуствен интелект и машинно обучение.

С него фермерите получават информация за здравето и производителността на всяко дърво за да могат да оптимизират своите селскостопански дейности.

"Колективните знания и опит на нашите основатели направиха процеса на стартиране на SeeTree почти естествен. Нашите способности като екип, съчетани с опита ни с трайните насаждения и пазара, ни накараха да осъзнаем, че имаме чудесна възможност да създадем нещо забележително.

Въпреки, че трансформативните данни, безпилотните и сензорните технологии вече съществувахли в селското стопанство, не е имало компания, която успява правилно да ги използва, за да се възползват и земеделските производители.

Имахме удоволствието да се опитаме да бъдем първите в това, но също така да можем да го направим в мащаб и с икономически привлекателен пакет.

SeeTree въоръжава фермерите с данните, от които се нуждаят, за да вземат важни бизнес решения, които да подобрят резултатите. Решенията, базирани на данни, са най-рентабилните...", разказва изпълнителният директор Израел Талпаз.

Събирането на данни е трифазен процес разказва той. Това са мониторинг на дрона, земни сензори и анализ на почвата.

Цялата процедура се извършва с помощта на машинното обучение, включително помощ от експерти от Mobileye.

SeeTree създава принципно нова концепция за селското стопанство.

Работейки върху радарите, компанията вече си сътрудничи с клиенти по целия свят и открива офиси в Калифорния и Бразилия.

SeeTree обяви също завършване на финансиране в размер на 15 млн. долара от водещи инвеститори, включително Hanaco Ventures, Canaan Partners Israel, Uri Levine, iAngel и Mindset.

За да растат, фермерите трябва да работят като малки производствени единици и системи, които непрекъснато следят всяка машина.

Потенциалът е огромен и далеч не е реализиран. Този подход ще увеличи добива с десетки проценти.

През нощта компанията събира около шест терабайта данни от полето. След три дни създава цифрова карта с цифров идентификатор за всяко овощно дърво.

SeeTree ще използва нови инструменти

с цел подобряване на технологиите и добавяне на нови компоненти към своите услуги, като непрекъснато взима предвид настоящите и бъдещите нужди на своите клиенти.

Талпаз подчертава, че за да се решат проблемите във всяка сфера, ще е необходимо първо да се дефинират и да се осмислят и разберат.

По материали от jpost.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Избор на технологични решения при отглеждането на царевица

За да се гарантират отлични добиви от зърно, важно е да се спазват добрите практики Доц. Енчо Мянушев В световен мащаб царевицата е важна фуражна, продоволствена и техническа култура.

Няма снимка

Неустойчивото време задържа развитието на слънчогледа

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си Ваня Велинска В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

Няма снимка

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

Няма снимка

Хибриди на Института по царевицата в Кнежа сa изпитвани и търсени в чужбина

Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов. Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани

Няма снимка

Ръжди, септориози, фузариози, брашнеста мана нападат пшеницата през май

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Ръждите по житните са икономически най-важните болести и при висока степен на нападение могат да доведат до сериозни загуби и компрометиране на реколтата.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,