SeeTree пусна първата умна мрежа за отглеждане на трайни насаждения

19 април 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Обещава се, че потенциалът е огромен и ще увеличи добива с десетки проценти

Алма Давидова

Когато Израел Талпаз приключва повече от тридесет години служба в израелската отбрана, той не тръгва по утъпкания път на развитие и продажба на разузнавателни системи.

Съвместно с предприемачите Барак Хачамов и Гай Моргенстърн, решава да прехвърли опита си в друга трудна област - света на селското стопанство. Заедно те стават основатели на стартиращия бизнес SeeTree в Тел Авив.

Както може да се очаква от бивш офицер от разузнаването, Талпаз - главен изпълнителен директор на SeeTree, наблюдава развитието на технологиите и услугите на компанията от септември 2017 г.

Петнадесет месеца по-късно SeeTree пуска приложение, което използва технологии за изкуствен интелект и машинно обучение.

С него фермерите получават информация за здравето и производителността на всяко дърво за да могат да оптимизират своите селскостопански дейности.

"Колективните знания и опит на нашите основатели направиха процеса на стартиране на SeeTree почти естествен. Нашите способности като екип, съчетани с опита ни с трайните насаждения и пазара, ни накараха да осъзнаем, че имаме чудесна възможност да създадем нещо забележително.

Въпреки, че трансформативните данни, безпилотните и сензорните технологии вече съществувахли в селското стопанство, не е имало компания, която успява правилно да ги използва, за да се възползват и земеделските производители.

Имахме удоволствието да се опитаме да бъдем първите в това, но също така да можем да го направим в мащаб и с икономически привлекателен пакет.

SeeTree въоръжава фермерите с данните, от които се нуждаят, за да вземат важни бизнес решения, които да подобрят резултатите. Решенията, базирани на данни, са най-рентабилните...", разказва изпълнителният директор Израел Талпаз.

Събирането на данни е трифазен процес разказва той. Това са мониторинг на дрона, земни сензори и анализ на почвата.

Цялата процедура се извършва с помощта на машинното обучение, включително помощ от експерти от Mobileye.

SeeTree създава принципно нова концепция за селското стопанство.

Работейки върху радарите, компанията вече си сътрудничи с клиенти по целия свят и открива офиси в Калифорния и Бразилия.

SeeTree обяви също завършване на финансиране в размер на 15 млн. долара от водещи инвеститори, включително Hanaco Ventures, Canaan Partners Israel, Uri Levine, iAngel и Mindset.

За да растат, фермерите трябва да работят като малки производствени единици и системи, които непрекъснато следят всяка машина.

Потенциалът е огромен и далеч не е реализиран. Този подход ще увеличи добива с десетки проценти.

През нощта компанията събира около шест терабайта данни от полето. След три дни създава цифрова карта с цифров идентификатор за всяко овощно дърво.

SeeTree ще използва нови инструменти

с цел подобряване на технологиите и добавяне на нови компоненти към своите услуги, като непрекъснато взима предвид настоящите и бъдещите нужди на своите клиенти.

Талпаз подчертава, че за да се решат проблемите във всяка сфера, ще е необходимо първо да се дефинират и да се осмислят и разберат.

По материали от jpost.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Зарзават носи достоен доход за млади на село

Семейство от Брягово отглеждат само стари сортове зеленчуци за пловдивския пазар Радина Иванова Производителите на зеленчуци у нас страдат от все по-жестоката чужда конкуренция,

Няма снимка

В Ямболско вече реколтират слънчогледа

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

Няма снимка

Най-едрите плодове и зеленчуци ще бъдат претеглени на Празника на плодородието в Шабла

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

Няма снимка

Киселите почви трябва да се варуват и след това да се внасят калиеви торове

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

Няма снимка

С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

Няма снимка

Понижение в производството на картофи, домати и силажна царевица

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.