Обучават ветеринарни техници с помощ от бизнеса и институт

17 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Възпитаниците на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд получават добри умения и подготовка, горд е директорът Светослав Иванов

Радина Иванова

Истински специалисти по ветеринарна медицина, ресторантьорство и технолози по производство на напитки дава на пазара на труда Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд.

"Почти всички ветеринарни клиники в София сме обхванали, работим със столичния зоопарк. И не на последно място с новата паралелка по пчеларство и бубарство. Протяга ни ръка Институтът по животновъдни науки в града". Така с гордост представя училището пред екип в. "Български фермер" неговият директор Светослав Иванов.

Вече втора година учителят по български език е на новия си пост като директор.

За своето призвание той споделя, че професионалното образование за него е едно лично предизвикателство учебното звено да се развива.

"И защото съм израснал в този град, казва той, сантиментите ми към гимназията са определено големи.

Гледам със сериозен ангажимент да се запази постигнатото до този момент и да се развием още повече с бързи темпове."

Отражение на този му устрем и амбиции виждаме и в наскоро извършения цялостен ремонт на училището.

А с бизнеса учебното заведение поддържа добри взаимоотношения, които са наследство от предишното ръководство.

Определено мога да кажа с гордост, че контактуваме по прекрасен начин с бизнеса, допълва той.

Надявам се така и занапред да продължим да си протягаме ръка, да гледаме напред заедно - и фирмите, и нашите възпитаници.

Искаме да предоставим още повече и по-добри условия на учениците си и да им гарантираме добро бъдеще, за да бъдат те истински мотивирани и да излязат на пазара на труда като много добри професионалисти, казва Светослав Иванов.

Той споделя, че емблемата на гимназията е ветеринарната паралелка. За ветеринарни техници в гимназията се обучават ученици от цяла Западна България - от Видин до Кулата.

Общежитието им дава възможност да са тук през седмицата. Разполагат с много добри условия, както материални, така и образователни, с достатъчно практически часове, за да станат добри експерти.

Повечето от младите хора се насочвали към конкретния бранш, обяснява директорът.

От 12 години училището осъществява и прием по специалността Кетъринг, въпреки конкуренцията на столичните учебни заведения.

Началото било опредилено нелеко, не се приемало и от обществеността. Но в последните години местното население като вижда какво правят учениците и техните учители, вече ни се радва, признава Иванов.

Например добрите кетърингови събития, които организират заедно, вече се тачат. Младите вече практикуват в най-добрите хотели и ресторанти в София и Костинброд.

С тези практически курсове учениците отрано научават тънкостите на професията.

Учениците от специалността този месец са били например на обмен в Лондон по програма Еразъм+

Там са видяли каква е практиката по света и тя става приоритет и за учебното заведение, твърди Иванов.

Работи се и върху осъществяването на обмен с ветеринарната паралелка.

Специалността технолог в хранително-вкусовата промишленост, безалкохолни и алкохолни напитки се предлага от две години в гимназията.

Тя е в контакти с най-голямата фирма, която има завод на “Кока кола” в града.

Тя така ни помага за развитието на специалността, че се надяваме тя да има много добро бъдеще в близките години и да остане в историята на града дори, споделя директорът с радост.

След 5 г. ще излязат и първите техници-животновъди от специалността Пчеларство и бубарство.

Освен обучение по предмети, учениците навършили 18 години, тук могат да придобият и правоспособност за управление на МПС категория Б.

Информацията е най-ценното нещо, най-скъпо платеното - нека всеки един ученик да усвои компетентностите, които тук му се дават, е съветът на директора към възпитаниците на професионалното училище.

Историята на гимназията датира от 60 години

Училището е създадено през далечната 1959 г. като Селскостопански техникум “Титко Черноколев”. Тогава се е намирало в гр. Банкя.

С нуждата да се разшири през 1975 г. то намира по-голям и подходящ терен в град Костинброд.

Десет години по-късно там се открива паралелката “Ветеринарен техник”.

Това дава чудесен шанс на завършилите да продължат като ветеринарни лаборанти.

Доказвайки компетенцията си в направлението, учебното заведение се преименува на “Техникум по селско стопанство и ветеринарна медицина”. После всички техникуми стават професионални гимназии.

Днес гимназия “Св. Георги Победоносец” обучава 210 младежи в специалностите ветеринарен техник, кетъринг и производство на алкохолни и безалкохолни напитки. От догодина ще има и пчеларство и бубарство.

Тази година училището чества 60-годишен юбилей. Празникът ще е в началото на новата 2019/2020 г. учебна година. Ще очакват и от старите си възпитаници

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 17 юни е първият прием по новата мярка за инвестиции от лозарската програма

От 17 юни (понеделник) до 27 юни 2019 г. се отваря първият прием по новата мярка „Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.

Няма снимка

Цените на зърното в САЩ се повишават

Вчера пазарите на зърно в САЩ продължиха растежа си на фона на дъждовно време в северната част на САЩ. Влажните метеорологични условия трябва да се поддържат най-малко още десет дни,

Няма снимка

Добри условия за пшеницата в Европа

Цените на пшеницата на Euronext все още се възползват от ръста на котировките, наблюдаван на американските пазари, но растежът се забавя малко, като се имат предвид по-добрите условия на културите в

Няма снимка

11 386 земеделски стопани получиха над 43,6 млн. лева по НАТУРА 2000

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 г. Субсидиите постъпиха по сметките на 11 386 земеделски

Няма снимка

2.9% лихва по ипотечните кредити от "Агрион Финанс"

Промоционалните условия важат за първата година при теглене на заем в евро Във връзка с 5-годишнината си кредитиращото дружество „Агрион Финанс“ обяви промоционални условия по универсалните си

Няма снимка

Осигурени са 4 млн. лева за обезщетения от природни бедствия

Управителният съвет на фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс за 2019 г. от 4 млн. лева по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури,

Още от Фермер
Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Днес ще е слънчево, температурите до 30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми,

Няма снимка

Двама мъже са загинали при инцидент в свинекомплекс в силистренското село Попина

Борис Димитров и Пенчо Драганов са загинали, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Инцидентът е станал днес в сутрешните часове.

Няма снимка

Кучето лае без причина?

Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.