Обучават ветеринарни техници с помощ от бизнеса и институт

17 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Възпитаниците на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд получават добри умения и подготовка, горд е директорът Светослав Иванов

Радина Иванова

Истински специалисти по ветеринарна медицина, ресторантьорство и технолози по производство на напитки дава на пазара на труда Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд.

"Почти всички ветеринарни клиники в София сме обхванали, работим със столичния зоопарк. И не на последно място с новата паралелка по пчеларство и бубарство. Протяга ни ръка Институтът по животновъдни науки в града". Така с гордост представя училището пред екип в. "Български фермер" неговият директор Светослав Иванов.

Вече втора година учителят по български език е на новия си пост като директор.

За своето призвание той споделя, че професионалното образование за него е едно лично предизвикателство учебното звено да се развива.

"И защото съм израснал в този град, казва той, сантиментите ми към гимназията са определено големи.

Гледам със сериозен ангажимент да се запази постигнатото до този момент и да се развием още повече с бързи темпове."

Отражение на този му устрем и амбиции виждаме и в наскоро извършения цялостен ремонт на училището.

А с бизнеса учебното заведение поддържа добри взаимоотношения, които са наследство от предишното ръководство.

Определено мога да кажа с гордост, че контактуваме по прекрасен начин с бизнеса, допълва той.

Надявам се така и занапред да продължим да си протягаме ръка, да гледаме напред заедно - и фирмите, и нашите възпитаници.

Искаме да предоставим още повече и по-добри условия на учениците си и да им гарантираме добро бъдеще, за да бъдат те истински мотивирани и да излязат на пазара на труда като много добри професионалисти, казва Светослав Иванов.

Той споделя, че емблемата на гимназията е ветеринарната паралелка. За ветеринарни техници в гимназията се обучават ученици от цяла Западна България - от Видин до Кулата.

Общежитието им дава възможност да са тук през седмицата. Разполагат с много добри условия, както материални, така и образователни, с достатъчно практически часове, за да станат добри експерти.

Повечето от младите хора се насочвали към конкретния бранш, обяснява директорът.

От 12 години училището осъществява и прием по специалността Кетъринг, въпреки конкуренцията на столичните учебни заведения.

Началото било опредилено нелеко, не се приемало и от обществеността. Но в последните години местното население като вижда какво правят учениците и техните учители, вече ни се радва, признава Иванов.

Например добрите кетърингови събития, които организират заедно, вече се тачат. Младите вече практикуват в най-добрите хотели и ресторанти в София и Костинброд.

С тези практически курсове учениците отрано научават тънкостите на професията.

Учениците от специалността този месец са били например на обмен в Лондон по програма Еразъм+

Там са видяли каква е практиката по света и тя става приоритет и за учебното заведение, твърди Иванов.

Работи се и върху осъществяването на обмен с ветеринарната паралелка.

Специалността технолог в хранително-вкусовата промишленост, безалкохолни и алкохолни напитки се предлага от две години в гимназията.

Тя е в контакти с най-голямата фирма, която има завод на “Кока кола” в града.

Тя така ни помага за развитието на специалността, че се надяваме тя да има много добро бъдеще в близките години и да остане в историята на града дори, споделя директорът с радост.

След 5 г. ще излязат и първите техници-животновъди от специалността Пчеларство и бубарство.

Освен обучение по предмети, учениците навършили 18 години, тук могат да придобият и правоспособност за управление на МПС категория Б.

Информацията е най-ценното нещо, най-скъпо платеното - нека всеки един ученик да усвои компетентностите, които тук му се дават, е съветът на директора към възпитаниците на професионалното училище.

Историята на гимназията датира от 60 години

Училището е създадено през далечната 1959 г. като Селскостопански техникум “Титко Черноколев”. Тогава се е намирало в гр. Банкя.

С нуждата да се разшири през 1975 г. то намира по-голям и подходящ терен в град Костинброд.

Десет години по-късно там се открива паралелката “Ветеринарен техник”.

Това дава чудесен шанс на завършилите да продължат като ветеринарни лаборанти.

Доказвайки компетенцията си в направлението, учебното заведение се преименува на “Техникум по селско стопанство и ветеринарна медицина”. После всички техникуми стават професионални гимназии.

Днес гимназия “Св. Георги Победоносец” обучава 210 младежи в специалностите ветеринарен техник, кетъринг и производство на алкохолни и безалкохолни напитки. От догодина ще има и пчеларство и бубарство.

Тази година училището чества 60-годишен юбилей. Празникът ще е в началото на новата 2019/2020 г. учебна година. Ще очакват и от старите си възпитаници

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Готов е Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 г .

Над 6 пъти са се увеличили площите с биологични култури през последните 7 години Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното

Няма снимка

Започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци

От следващата седмица започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. ЛИНК_5909525 От началото на месец юли се провеждат и заседания на Областните консултативни

Няма снимка

Устойчиво земеделие ще имаме само ако напояваме

Тенденцията е да се увеличава недостигът на вода в почвата, казва проф. Веселин Александров от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Диана Ванчева Нашият гост проф.

Няма снимка

Средните добиви на пшеница и ечемик у нас нарастват

У нас са добити 1 600,3 хил. тона пшеница, 439,7 хил. тона ечемик и 125 хил. тона маслодайна рапица към началото на юли, показват данните на земеделското министерство.

Няма снимка

Докладът на USDA повиши цените на пшеницата

Ключовите данни, от отчета на USDA са: . понижаване на производството на пшеница в Русия до 74,2 млн. тона, спрямо 78 млн. тона миналия месец (без Крим); .

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,