Разсадът от праз да се изнася в лехата

17 април 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3
 

За отглеждането на културата отговаряме на Нина Петрова от Сливен

Време е градинарите, които си отглеждат сами разсад от праз, да направят сеитбата.

Най-добре е първо почвата да се натори с органични и минерални торове. Ориентировъчно за 1 кв. м - 2-3 кг добре разложен оборски тор и около 30-50 г комбинирани минерални торове.

Разпръсната сеитба

Семената се засяват разпръснато през целия март, но може и през април. За 1 кв. м са нужни 6-8 г семена. Така се произвежда разсад, когато растенията ще се засаждат на друго място.

Сеитба в редове

Семената може да се засеят и в редове.

Тогава междуредовото разстояние е около 15 см. Този начин е за предпочитане, защото при него една част от растенията могат да останат за доотглеждане на същото място - те ще са готови за консумация малко по-рано от другите, които ще бъдат преместени.

Когато скубете разсад за засаждане от редовата сеитба, изваждайте растенията така, че останалите в реда да бъдат на равно разстояние - 15 см едно от друго. 

ДИРЕКТНО ЗАСЯВАНЕ

Много стопани практикуват сеитбата на праз направо в градината - това е т. нар. безразсадов начин. Той също дава жизнени растения.

Засяването направете по подобен на описания начин. Сеитбата е на същата дълбочина, но разстоянието между растенията е малко по-голямо.

Недостатък на този метод е, че още в началото се заема повече площ от зеленчуковата градина, която би могла да се използва за други култури. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Зелевите искат още малко грижи

В краят на есента те остават в градината Има още малко грижи за късното главесто зеле и карфиола, а също и за броколито и брюкселското зеле, ако ги отглеждате

Няма снимка

Актуално при късните култури

Отгледайте салата и спанак в парник Ако още не сте засадили лука и чесъна за зелено, побързайте. Препоръчително е да го направите до края на октомври. Преди засаждането обработете почвата добре

Няма снимка

Брюкселското зеле дозрява и вкъщи

Често при нашите условия брюкселското зеле не успява да узрее. Това обаче не е сериозен проблем, тъй като това може да стане и вкъщи. Градинарите, които имат парник, могат да го презасадят там

Няма снимка

Оберете късните домати и пипер

Зелените плодове дозряват вкъщи Приберете и последните останали плодове от домати, пипер, краставички и други видове, ако още не сте. Пълното им узряване в градината на този етап става по-трудно

Няма снимка

Есенно торене на почвата

Есента е времето през, което се прави основно торене на почвата. В този период се внесат оборският тор, който може да е разложен или полуразложен, а също и част от минералните торове - фосфорен и

Няма снимка

Алкални грижи за разсада от зеле

. Тъй като есента е сравнително суха, редовно трябва да поливате разсада от зеле. Не е необходимо да наливате много лехи, достатъчно е да оросявате растенията. .

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти