Орехите почерняват - каква е причината

17 април 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Нашият редовен читател Димо Георгиев споделя, че орехите в градината му почерняват. Първоначално плодовете се развиват нормално, а по-късно стават черни, казва той.

За съжаление Димо не е дал повече подробности. Краткото описание не е достатъчно да се направи точна преценка за проблема. Ние обясняваме какви са възможните причини.

Атракнозата е най-опасната болест и най-често засяга ореха.

Причинява се от гъба, спорите на която се разнасят от дъжд и предизвикват нови заразявания.

Затова болестта се развива сериозно в дъждовни периоди. Може да се стигне до пълно обезлистване на чувствителните към нея сортове.

Симптоми

Напада почти всички растителни части - листа, плодове и клонки.

По листата се образуват сухи кафяви петна, които отначало са дребни, ъгловати или овални, а по-късно силно нарастват, като в средата остават по-светли, а периферията им потъмнява.

От долната страна на петната се забелязват многобройни черни точки, образуващи концентрични кръгове.

При поява на мнго петна на един лист, той прегаря и окапва.

По плодовете се образуват многобройни вдлъбнати петна, които първоначално са тъмнокафяви, а после избледняват. Рано нападнатите плодове окапват, докато при по-късно нападнатите - вредата не е толкова голяма, тъй като петната засягат само зелената обвивка.

По клонките се появяват вдлъбнати черни петна.

Заразата се запазва в окапалите листа, както и върху заразени клонки. Различните сортове се нападат в различна степен от паразита.

Как се води борба

Чрез дълбока обработка на почвата да са заравят заразените листа.

Нападнатите клонки трябва да се изрязват и изгарят.

Срещу болестта може да се пръска преди набъбване на листните пъпки с бордолезов разтвор - 2%.

Преди цъфтежа се прави едно пръскане и след него още две пръскания през 12-14 дни.

Освен това може да се третира и с препаратите: шампион ВП (30 г/10 л вода), дитан М - 45 (30 г/10 л вода) и др. 

Вредят сериозно и листните въшки

Орехът се напада от голяма орехова листна въшка, която е разпространена навсякъде у нас.

Тя е немигриращ вид. Зимува като яйце по летораслите на ореховото дръвче. Ларвите се излюпват в началото на април.

Повреди правят възрастните въшки и ларвите, които смучат сок по горната страна на листата, около главната жилка.

Ореховата листна въшка има най-голяма плътност през май и юни.

4 При нападение на дърветата е необходимо да се направи третиране. Може да се използват продукти, които са регистрирани за борба с листни въшки. Подходящи са: Би-58 - 0,1% (10 мл/10 л вода), конфидор 200СЛ -0,1% (10 мл/10 л вода), децис 2.5ЕК - 30 мл/дка, карате 2.5ЕК - 20 мл/дка и др. 

Бактериозата може да нанесе поражения

Бактериозата също е значима болест, но напада по-малко в сравнение с антракнозата. По-опасна е за дръвчетата в разсадниците.

Вреди по всички нежни части на ореховото дърво, включително и младите клонки.

Образува изцяло черни, мазни петна, по които се отличава от по-светлите в средата петна на антракнозата. По листата те никога не покриват толкова голяма площ както антракнозата, поради което рядко предизвикват окапването им.

Бактериозата е много опасна при плодовете. Петната са силно вдлъбнати, черни и мазни. Рано нападнатите плодчета загниват, а по-късно нападнатите стават черни и с безвкусни ядки.

При ресите бактериозата предизвиква почерняване и окапване.

Болестта се причинява от бактерия. Паразитът презимува в нападнатите клонки, както и по окапалите плодове и листа.

При дъжд и роса бактериите в коричката се размиват и разнасят, като причиняват нови заразявания. Особено силно се развива на влажни места.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Нападнатите клонки и плодове трябва да се изрязват и изгарят.

През зимата почвата под дърветата да се обработва по-дълбоко.

Срещу бактериозата се пръска както при антракноза - 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор. Правят се и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата - с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като шампион, дитан М със същата доза, както при антракноза.

4 Препоръчително е при засаждане на нови дръвчета, да се избират устойчиви и слабо чувствителни на антракноза и бактериоза сортове като Извор 10, Силистренски, Сливенски и Шейново.

Има опасност и от плодовите червеи

Ореховият плодов червей е сред основните неприятели за вида. Той много прилича на ябълковия и също причинява червясване на ореховите плодове.

Вредителят развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница под растителните остатъци, в пукнатините на кората, в основата на стъблото и по-рядко в почвата.

Гъсениците какавидират през май, а пеперудите излитат в началото на юни. Летят привечер и снасят яйцата си по зелените плодчета.

Излюпените гъсеници се вгризват в плода непосредствено под дръжката, хранят се с ядките, като изпълват плода с екскременти, които са оплетени в копринени нишки.

На повредените плодове външната обвивка потъмнява и се нагърчва, те окапват преждевременно, заедно с гъсениците, които продължават да се хранят вътре.

Каква е борбата

Нападнатите плодове трябва да се събират и унищожават.

През есента се прави прекопаване на почвата на дълбочина 10-15 см под короната до самото стъбло.

За намаляване на броя на гъсениците може да се се поставят ловни пояси.

Възможно е и да се прави и химична борба, в зависимост от големината на дървото. Използват се инсектициди, разрешени срещу плодови червеи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Присаждане на орех

Присаждането при ореха се прави малко по-различно от другите дръвчета. Нарича се присаждане на прозорче. За да се извърши операцията, необходим е нож с две успоредни остриета,

Няма снимка

Основните правила на присаждането са:

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Подгответе лехата за новите ягоди

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Няма снимка

Присаждане на спяща пъпка

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.