Орехите почерняват - каква е причината

17 април 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Нашият редовен читател Димо Георгиев споделя, че орехите в градината му почерняват. Първоначално плодовете се развиват нормално, а по-късно стават черни, казва той.

За съжаление Димо не е дал повече подробности. Краткото описание не е достатъчно да се направи точна преценка за проблема. Ние обясняваме какви са възможните причини.

Атракнозата е най-опасната болест и най-често засяга ореха.

Причинява се от гъба, спорите на която се разнасят от дъжд и предизвикват нови заразявания.

Затова болестта се развива сериозно в дъждовни периоди. Може да се стигне до пълно обезлистване на чувствителните към нея сортове.

Симптоми

Напада почти всички растителни части - листа, плодове и клонки.

По листата се образуват сухи кафяви петна, които отначало са дребни, ъгловати или овални, а по-късно силно нарастват, като в средата остават по-светли, а периферията им потъмнява.

От долната страна на петната се забелязват многобройни черни точки, образуващи концентрични кръгове.

При поява на мнго петна на един лист, той прегаря и окапва.

По плодовете се образуват многобройни вдлъбнати петна, които първоначално са тъмнокафяви, а после избледняват. Рано нападнатите плодове окапват, докато при по-късно нападнатите - вредата не е толкова голяма, тъй като петната засягат само зелената обвивка.

По клонките се появяват вдлъбнати черни петна.

Заразата се запазва в окапалите листа, както и върху заразени клонки. Различните сортове се нападат в различна степен от паразита.

Как се води борба

Чрез дълбока обработка на почвата да са заравят заразените листа.

Нападнатите клонки трябва да се изрязват и изгарят.

Срещу болестта може да се пръска преди набъбване на листните пъпки с бордолезов разтвор - 2%.

Преди цъфтежа се прави едно пръскане и след него още две пръскания през 12-14 дни.

Освен това може да се третира и с препаратите: шампион ВП (30 г/10 л вода), дитан М - 45 (30 г/10 л вода) и др. 

Вредят сериозно и листните въшки

Орехът се напада от голяма орехова листна въшка, която е разпространена навсякъде у нас.

Тя е немигриращ вид. Зимува като яйце по летораслите на ореховото дръвче. Ларвите се излюпват в началото на април.

Повреди правят възрастните въшки и ларвите, които смучат сок по горната страна на листата, около главната жилка.

Ореховата листна въшка има най-голяма плътност през май и юни.

4 При нападение на дърветата е необходимо да се направи третиране. Може да се използват продукти, които са регистрирани за борба с листни въшки. Подходящи са: Би-58 - 0,1% (10 мл/10 л вода), конфидор 200СЛ -0,1% (10 мл/10 л вода), децис 2.5ЕК - 30 мл/дка, карате 2.5ЕК - 20 мл/дка и др. 

Бактериозата може да нанесе поражения

Бактериозата също е значима болест, но напада по-малко в сравнение с антракнозата. По-опасна е за дръвчетата в разсадниците.

Вреди по всички нежни части на ореховото дърво, включително и младите клонки.

Образува изцяло черни, мазни петна, по които се отличава от по-светлите в средата петна на антракнозата. По листата те никога не покриват толкова голяма площ както антракнозата, поради което рядко предизвикват окапването им.

Бактериозата е много опасна при плодовете. Петната са силно вдлъбнати, черни и мазни. Рано нападнатите плодчета загниват, а по-късно нападнатите стават черни и с безвкусни ядки.

При ресите бактериозата предизвиква почерняване и окапване.

Болестта се причинява от бактерия. Паразитът презимува в нападнатите клонки, както и по окапалите плодове и листа.

При дъжд и роса бактериите в коричката се размиват и разнасят, като причиняват нови заразявания. Особено силно се развива на влажни места.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Нападнатите клонки и плодове трябва да се изрязват и изгарят.

През зимата почвата под дърветата да се обработва по-дълбоко.

Срещу бактериозата се пръска както при антракноза - 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор. Правят се и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата - с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като шампион, дитан М със същата доза, както при антракноза.

4 Препоръчително е при засаждане на нови дръвчета, да се избират устойчиви и слабо чувствителни на антракноза и бактериоза сортове като Извор 10, Силистренски, Сливенски и Шейново.

Има опасност и от плодовите червеи

Ореховият плодов червей е сред основните неприятели за вида. Той много прилича на ябълковия и също причинява червясване на ореховите плодове.

Вредителят развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница под растителните остатъци, в пукнатините на кората, в основата на стъблото и по-рядко в почвата.

Гъсениците какавидират през май, а пеперудите излитат в началото на юни. Летят привечер и снасят яйцата си по зелените плодчета.

Излюпените гъсеници се вгризват в плода непосредствено под дръжката, хранят се с ядките, като изпълват плода с екскременти, които са оплетени в копринени нишки.

На повредените плодове външната обвивка потъмнява и се нагърчва, те окапват преждевременно, заедно с гъсениците, които продължават да се хранят вътре.

Каква е борбата

Нападнатите плодове трябва да се събират и унищожават.

През есента се прави прекопаване на почвата на дълбочина 10-15 см под короната до самото стъбло.

За намаляване на броя на гъсениците може да се се поставят ловни пояси.

Възможно е и да се прави и химична борба, в зависимост от големината на дървото. Използват се инсектициди, разрешени срещу плодови червеи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Листата на прасковата жълтеят

Ако листата на прасковата жълтеят и причината не е в есенна, означава, че дръвчето има проблем. Жълтеенето на листата е признак, който се появява при дръвчета,

Няма снимка

Лешникът или полезната ядка

Тя е с високо маслено съдържание Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Лешникът като културно растение по-рядко се среща в любителските градини

Няма снимка

Орехите трябва да се просушат

За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта след като се съберат, се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една

Няма снимка

Кога се берат орехите

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

Няма снимка

400 кайсиеви дръвчета изгоряха в пожар в шуменско село

През последните дни пожарите в страната зачестиха. Горяха множество сухи треви и стърнища. На 18 септември 2019 г. в 15:51 е подаден сигнал за пожар в овощна градина, информира БНР

Няма снимка

Актуални пръскания

В този период от растителна защита се нуждае дюлята. Борбата е насочена срещу късното кафяво гниене и източния плодов червей. За да ограничите гниенето на плодовете,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни