Орехите почерняват - каква е причината

17 април 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Нашият редовен читател Димо Георгиев споделя, че орехите в градината му почерняват. Първоначално плодовете се развиват нормално, а по-късно стават черни, казва той.

За съжаление Димо не е дал повече подробности. Краткото описание не е достатъчно да се направи точна преценка за проблема. Ние обясняваме какви са възможните причини.

Атракнозата е най-опасната болест и най-често засяга ореха.

Причинява се от гъба, спорите на която се разнасят от дъжд и предизвикват нови заразявания.

Затова болестта се развива сериозно в дъждовни периоди. Може да се стигне до пълно обезлистване на чувствителните към нея сортове.

Симптоми

Напада почти всички растителни части - листа, плодове и клонки.

По листата се образуват сухи кафяви петна, които отначало са дребни, ъгловати или овални, а по-късно силно нарастват, като в средата остават по-светли, а периферията им потъмнява.

От долната страна на петната се забелязват многобройни черни точки, образуващи концентрични кръгове.

При поява на мнго петна на един лист, той прегаря и окапва.

По плодовете се образуват многобройни вдлъбнати петна, които първоначално са тъмнокафяви, а после избледняват. Рано нападнатите плодове окапват, докато при по-късно нападнатите - вредата не е толкова голяма, тъй като петната засягат само зелената обвивка.

По клонките се появяват вдлъбнати черни петна.

Заразата се запазва в окапалите листа, както и върху заразени клонки. Различните сортове се нападат в различна степен от паразита.

Как се води борба

Чрез дълбока обработка на почвата да са заравят заразените листа.

Нападнатите клонки трябва да се изрязват и изгарят.

Срещу болестта може да се пръска преди набъбване на листните пъпки с бордолезов разтвор - 2%.

Преди цъфтежа се прави едно пръскане и след него още две пръскания през 12-14 дни.

Освен това може да се третира и с препаратите: шампион ВП (30 г/10 л вода), дитан М - 45 (30 г/10 л вода) и др. 

Вредят сериозно и листните въшки

Орехът се напада от голяма орехова листна въшка, която е разпространена навсякъде у нас.

Тя е немигриращ вид. Зимува като яйце по летораслите на ореховото дръвче. Ларвите се излюпват в началото на април.

Повреди правят възрастните въшки и ларвите, които смучат сок по горната страна на листата, около главната жилка.

Ореховата листна въшка има най-голяма плътност през май и юни.

4 При нападение на дърветата е необходимо да се направи третиране. Може да се използват продукти, които са регистрирани за борба с листни въшки. Подходящи са: Би-58 - 0,1% (10 мл/10 л вода), конфидор 200СЛ -0,1% (10 мл/10 л вода), децис 2.5ЕК - 30 мл/дка, карате 2.5ЕК - 20 мл/дка и др. 

Бактериозата може да нанесе поражения

Бактериозата също е значима болест, но напада по-малко в сравнение с антракнозата. По-опасна е за дръвчетата в разсадниците.

Вреди по всички нежни части на ореховото дърво, включително и младите клонки.

Образува изцяло черни, мазни петна, по които се отличава от по-светлите в средата петна на антракнозата. По листата те никога не покриват толкова голяма площ както антракнозата, поради което рядко предизвикват окапването им.

Бактериозата е много опасна при плодовете. Петната са силно вдлъбнати, черни и мазни. Рано нападнатите плодчета загниват, а по-късно нападнатите стават черни и с безвкусни ядки.

При ресите бактериозата предизвиква почерняване и окапване.

Болестта се причинява от бактерия. Паразитът презимува в нападнатите клонки, както и по окапалите плодове и листа.

При дъжд и роса бактериите в коричката се размиват и разнасят, като причиняват нови заразявания. Особено силно се развива на влажни места.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Нападнатите клонки и плодове трябва да се изрязват и изгарят.

През зимата почвата под дърветата да се обработва по-дълбоко.

Срещу бактериозата се пръска както при антракноза - 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор. Правят се и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата - с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като шампион, дитан М със същата доза, както при антракноза.

4 Препоръчително е при засаждане на нови дръвчета, да се избират устойчиви и слабо чувствителни на антракноза и бактериоза сортове като Извор 10, Силистренски, Сливенски и Шейново.

Има опасност и от плодовите червеи

Ореховият плодов червей е сред основните неприятели за вида. Той много прилича на ябълковия и също причинява червясване на ореховите плодове.

Вредителят развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница под растителните остатъци, в пукнатините на кората, в основата на стъблото и по-рядко в почвата.

Гъсениците какавидират през май, а пеперудите излитат в началото на юни. Летят привечер и снасят яйцата си по зелените плодчета.

Излюпените гъсеници се вгризват в плода непосредствено под дръжката, хранят се с ядките, като изпълват плода с екскременти, които са оплетени в копринени нишки.

На повредените плодове външната обвивка потъмнява и се нагърчва, те окапват преждевременно, заедно с гъсениците, които продължават да се хранят вътре.

Каква е борбата

Нападнатите плодове трябва да се събират и унищожават.

През есента се прави прекопаване на почвата на дълбочина 10-15 см под короната до самото стъбло.

За намаляване на броя на гъсениците може да се се поставят ловни пояси.

Възможно е и да се прави и химична борба, в зависимост от големината на дървото. Използват се инсектициди, разрешени срещу плодови червеи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Клоните на палметата се наклоняват

През втория вегетационен период на дръвчето, отглеждано като палмета, се избират леторасли за продължители на водача и на скелетните клони от първия и втория етаж на палметата

Няма снимка

Овошки за планинските райони

Много от вилните места се намират в полупланински и планински райони. Не всички такива месторастения са подходящи за овощни култури. В топ 3 на най-студоустойчивите видове са ябълка, вишна и слива

Няма снимка

Формиране на водача при палметата

Когато водачът на дръвчето, формирано като палмета, е надминал височината, на която ще се формира вторият етаж, се съкращава на 4-5 пъпки. Ако скелетните клонки са по-дълги от водача

Няма снимка

Крушата има място във всяка градина

Не подценявайте ароматните и вкусни плодове Въпрос: Тази пролет смятам да си засадя няколко крушови дървета в градината. Досега не съм отглеждал круши

Няма снимка

Резитба на палмета през втората година

През пролетта на втората година се преценява на каква височина да се пререже водачът, за да се формира вторият етаж на короната. Ориентировъчно се приема височина от 110 см

Още от Фермер
Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Няма снимка

От понеделник в портала на НАП - само с нови версии на операционните системи

От 17 февруари всички електронни услуги, предоставяни от НАП ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, съобщиха от НАП

Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене