Орехите почерняват - каква е причината

17 април 2019 Овошки 0 55215
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Нашият редовен читател Димо Георгиев споделя, че орехите в градината му почерняват. Първоначално плодовете се развиват нормално, а по-късно стават черни, казва той.

За съжаление Димо не е дал повече подробности. Краткото описание не е достатъчно да се направи точна преценка за проблема. Ние обясняваме какви са възможните причини.

Атракнозата е най-опасната болест и най-често засяга ореха.

Причинява се от гъба, спорите на която се разнасят от дъжд и предизвикват нови заразявания.

Затова болестта се развива сериозно в дъждовни периоди. Може да се стигне до пълно обезлистване на чувствителните към нея сортове.

Симптоми

Напада почти всички растителни части - листа, плодове и клонки.

По листата се образуват сухи кафяви петна, които отначало са дребни, ъгловати или овални, а по-късно силно нарастват, като в средата остават по-светли, а периферията им потъмнява.

От долната страна на петната се забелязват многобройни черни точки, образуващи концентрични кръгове.

При поява на мнго петна на един лист, той прегаря и окапва.

По плодовете се образуват многобройни вдлъбнати петна, които първоначално са тъмнокафяви, а после избледняват. Рано нападнатите плодове окапват, докато при по-късно нападнатите - вредата не е толкова голяма, тъй като петната засягат само зелената обвивка.

По клонките се появяват вдлъбнати черни петна.

Заразата се запазва в окапалите листа, както и върху заразени клонки. Различните сортове се нападат в различна степен от паразита.

Как се води борба

Чрез дълбока обработка на почвата да са заравят заразените листа.

Нападнатите клонки трябва да се изрязват и изгарят.

Срещу болестта може да се пръска преди набъбване на листните пъпки с бордолезов разтвор - 2%.

Преди цъфтежа се прави едно пръскане и след него още две пръскания през 12-14 дни.

Освен това може да се третира и с препаратите: шампион ВП (30 г/10 л вода), дитан М - 45 (30 г/10 л вода) и др. 

Вредят сериозно и листните въшки

Орехът се напада от голяма орехова листна въшка, която е разпространена навсякъде у нас.

Тя е немигриращ вид. Зимува като яйце по летораслите на ореховото дръвче. Ларвите се излюпват в началото на април.

Повреди правят възрастните въшки и ларвите, които смучат сок по горната страна на листата, около главната жилка.

Ореховата листна въшка има най-голяма плътност през май и юни.

4 При нападение на дърветата е необходимо да се направи третиране. Може да се използват продукти, които са регистрирани за борба с листни въшки. Подходящи са: Би-58 - 0,1% (10 мл/10 л вода), конфидор 200СЛ -0,1% (10 мл/10 л вода), децис 2.5ЕК - 30 мл/дка, карате 2.5ЕК - 20 мл/дка и др. 

Бактериозата може да нанесе поражения

Бактериозата също е значима болест, но напада по-малко в сравнение с антракнозата. По-опасна е за дръвчетата в разсадниците.

Вреди по всички нежни части на ореховото дърво, включително и младите клонки.

Образува изцяло черни, мазни петна, по които се отличава от по-светлите в средата петна на антракнозата. По листата те никога не покриват толкова голяма площ както антракнозата, поради което рядко предизвикват окапването им.

Бактериозата е много опасна при плодовете. Петната са силно вдлъбнати, черни и мазни. Рано нападнатите плодчета загниват, а по-късно нападнатите стават черни и с безвкусни ядки.

При ресите бактериозата предизвиква почерняване и окапване.

Болестта се причинява от бактерия. Паразитът презимува в нападнатите клонки, както и по окапалите плодове и листа.

При дъжд и роса бактериите в коричката се размиват и разнасят, като причиняват нови заразявания. Особено силно се развива на влажни места.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Нападнатите клонки и плодове трябва да се изрязват и изгарят.

През зимата почвата под дърветата да се обработва по-дълбоко.

Срещу бактериозата се пръска както при антракноза - 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор. Правят се и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата - с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като шампион, дитан М със същата доза, както при антракноза.

4 Препоръчително е при засаждане на нови дръвчета, да се избират устойчиви и слабо чувствителни на антракноза и бактериоза сортове като Извор 10, Силистренски, Сливенски и Шейново.

Има опасност и от плодовите червеи

Ореховият плодов червей е сред основните неприятели за вида. Той много прилича на ябълковия и също причинява червясване на ореховите плодове.

Вредителят развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница под растителните остатъци, в пукнатините на кората, в основата на стъблото и по-рядко в почвата.

Гъсениците какавидират през май, а пеперудите излитат в началото на юни. Летят привечер и снасят яйцата си по зелените плодчета.

Излюпените гъсеници се вгризват в плода непосредствено под дръжката, хранят се с ядките, като изпълват плода с екскременти, които са оплетени в копринени нишки.

На повредените плодове външната обвивка потъмнява и се нагърчва, те окапват преждевременно, заедно с гъсениците, които продължават да се хранят вътре.

Каква е борбата

Нападнатите плодове трябва да се събират и унищожават.

През есента се прави прекопаване на почвата на дълбочина 10-15 см под короната до самото стъбло.

За намаляване на броя на гъсениците може да се се поставят ловни пояси.

Възможно е и да се прави и химична борба, в зависимост от големината на дървото. Използват се инсектициди, разрешени срещу плодови червеи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

12 сорта кайсии за градината

Аурора Италиански сорт. Дървото расте буйно и образува неправилно кълбовидна корона. Има средноранен цъфтеж. Сортът е самофертилен. Той е един от най-раннозрелите кайсиеви сортове

Няма снимка

Български сортове череши

Косара Нов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, кръстоска е между Ранна черна и Бигаро Бюрла. Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста

Няма снимка

Формиране на короната

При зимната резитба една от най-важните цели е короната да се формира правилно. Тя, разбира се, е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета

Няма снимка

Зимна резитба на овощните дръвчета

Прави се след силните студове, но преди набъбване на пъпките Зимната резитба на овощните дръвчета е основна за тях и се извършва всяка година. Сроковете за отделните видове варират в определени

Няма снимка

5 важни правила при засаждане на фиданки

* При засаждането на овощните дръвчета кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. 0 Важно е спойката между присадника и подложката да сочи в посока юг

Още от Фермер
Няма снимка

Пазарът на въглерод в почвата ще расте бързо

Идва денят, когато повечето фермери в развития свят ще печелят пари от съхранението му. Но кога и колко? Пазарите на въглерод вече осигуряват доход на австралийските и някои канадски и американски

Няма снимка

Започват зимните резитби

Подгответе азотните торове за подхранване на есенниците и трайните насаждения през февруари През изтеклия период, средноденонощните температури около климатичната норма поддържаха в покой зимните

Няма снимка

Какво не знаем за студоустойчивостта на сортовете

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

Няма снимка

Адаптивни и точни сеялките правят продукцията рентабилна

След торачките и инвентарите, през март в агрофокуса влизат изсяващите машини Съвременното аграрно машиностроене предлага многобройни възможности за избор на машини за предпролетната обработка на

Няма снимка

Фирми изкупуват картофи и ги даряват

Български компании изкупуват картофи и ги даряват на социално слаби хора. По този начин помагат както на производителите да не изхвърлят залежалата си продукция, така и на бедните

Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини