Орехите почерняват - каква е причината

17 април 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Нашият редовен читател Димо Георгиев споделя, че орехите в градината му почерняват. Първоначално плодовете се развиват нормално, а по-късно стават черни, казва той.

За съжаление Димо не е дал повече подробности. Краткото описание не е достатъчно да се направи точна преценка за проблема. Ние обясняваме какви са възможните причини.

Атракнозата е най-опасната болест и най-често засяга ореха.

Причинява се от гъба, спорите на която се разнасят от дъжд и предизвикват нови заразявания.

Затова болестта се развива сериозно в дъждовни периоди. Може да се стигне до пълно обезлистване на чувствителните към нея сортове.

Симптоми

Напада почти всички растителни части - листа, плодове и клонки.

По листата се образуват сухи кафяви петна, които отначало са дребни, ъгловати или овални, а по-късно силно нарастват, като в средата остават по-светли, а периферията им потъмнява.

От долната страна на петната се забелязват многобройни черни точки, образуващи концентрични кръгове.

При поява на мнго петна на един лист, той прегаря и окапва.

По плодовете се образуват многобройни вдлъбнати петна, които първоначално са тъмнокафяви, а после избледняват. Рано нападнатите плодове окапват, докато при по-късно нападнатите - вредата не е толкова голяма, тъй като петната засягат само зелената обвивка.

По клонките се появяват вдлъбнати черни петна.

Заразата се запазва в окапалите листа, както и върху заразени клонки. Различните сортове се нападат в различна степен от паразита.

Как се води борба

Чрез дълбока обработка на почвата да са заравят заразените листа.

Нападнатите клонки трябва да се изрязват и изгарят.

Срещу болестта може да се пръска преди набъбване на листните пъпки с бордолезов разтвор - 2%.

Преди цъфтежа се прави едно пръскане и след него още две пръскания през 12-14 дни.

Освен това може да се третира и с препаратите: шампион ВП (30 г/10 л вода), дитан М - 45 (30 г/10 л вода) и др. 

Вредят сериозно и листните въшки

Орехът се напада от голяма орехова листна въшка, която е разпространена навсякъде у нас.

Тя е немигриращ вид. Зимува като яйце по летораслите на ореховото дръвче. Ларвите се излюпват в началото на април.

Повреди правят възрастните въшки и ларвите, които смучат сок по горната страна на листата, около главната жилка.

Ореховата листна въшка има най-голяма плътност през май и юни.

4 При нападение на дърветата е необходимо да се направи третиране. Може да се използват продукти, които са регистрирани за борба с листни въшки. Подходящи са: Би-58 - 0,1% (10 мл/10 л вода), конфидор 200СЛ -0,1% (10 мл/10 л вода), децис 2.5ЕК - 30 мл/дка, карате 2.5ЕК - 20 мл/дка и др. 

Бактериозата може да нанесе поражения

Бактериозата също е значима болест, но напада по-малко в сравнение с антракнозата. По-опасна е за дръвчетата в разсадниците.

Вреди по всички нежни части на ореховото дърво, включително и младите клонки.

Образува изцяло черни, мазни петна, по които се отличава от по-светлите в средата петна на антракнозата. По листата те никога не покриват толкова голяма площ както антракнозата, поради което рядко предизвикват окапването им.

Бактериозата е много опасна при плодовете. Петната са силно вдлъбнати, черни и мазни. Рано нападнатите плодчета загниват, а по-късно нападнатите стават черни и с безвкусни ядки.

При ресите бактериозата предизвиква почерняване и окапване.

Болестта се причинява от бактерия. Паразитът презимува в нападнатите клонки, както и по окапалите плодове и листа.

При дъжд и роса бактериите в коричката се размиват и разнасят, като причиняват нови заразявания. Особено силно се развива на влажни места.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Нападнатите клонки и плодове трябва да се изрязват и изгарят.

През зимата почвата под дърветата да се обработва по-дълбоко.

Срещу бактериозата се пръска както при антракноза - 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор. Правят се и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата - с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като шампион, дитан М със същата доза, както при антракноза.

4 Препоръчително е при засаждане на нови дръвчета, да се избират устойчиви и слабо чувствителни на антракноза и бактериоза сортове като Извор 10, Силистренски, Сливенски и Шейново.

Има опасност и от плодовите червеи

Ореховият плодов червей е сред основните неприятели за вида. Той много прилича на ябълковия и също причинява червясване на ореховите плодове.

Вредителят развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница под растителните остатъци, в пукнатините на кората, в основата на стъблото и по-рядко в почвата.

Гъсениците какавидират през май, а пеперудите излитат в началото на юни. Летят привечер и снасят яйцата си по зелените плодчета.

Излюпените гъсеници се вгризват в плода непосредствено под дръжката, хранят се с ядките, като изпълват плода с екскременти, които са оплетени в копринени нишки.

На повредените плодове външната обвивка потъмнява и се нагърчва, те окапват преждевременно, заедно с гъсениците, които продължават да се хранят вътре.

Каква е борбата

Нападнатите плодове трябва да се събират и унищожават.

През есента се прави прекопаване на почвата на дълбочина 10-15 см под короната до самото стъбло.

За намаляване на броя на гъсениците може да се се поставят ловни пояси.

Възможно е и да се прави и химична борба, в зависимост от големината на дървото. Използват се инсектициди, разрешени срещу плодови червеи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кафяво гниене по дюлите

Късното кафяво гниене е много опасна за дюлите. По нападнатите плодове са появява гниещо петно, което постепенно се разраства и го обхваща изцяло. Мерки срещу болестта: .

Няма снимка

Новите издънки на къпините се оставят

През втората половина на лятото от коренището на къпината се развиват зачатъчните пъпки. През есента много от тях прорастват и се превръщат в кълнове. В зависимост от условията те нарастват малко или

Няма снимка

Как нарастват издънките на къпината

Растежът на издънките на къпините става на няколко пъти, като най-интензивен е през май-юни. Нарастването им зависи от валежите, поливките и подхранването с азотни торове. .

Няма снимка

Кръгломиниращият молец продължава да е заплаха

Сега се развива трето поколение Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който се среща по ябълковите дръвчета в цялата страна. В овощните градини вредят много миниращи молци

Няма снимка

Как да опазите плодовете от гниене

Напръскайте ги преди беритба През септември и октомври се извършва беритбата на късните сортове ябълки. Ако досега сте успели да опазите реколтата, направете и финалните стъпки

Няма снимка

Напръскайте ягодите

През септември ягодите продължават да залагат плодни пъпки. Затова е много важно да продължите да се грижите за растенията. Препоръчително е в ягодовата леха да няма плевели и почвата да е

Още от Фермер
Няма снимка

Как правилно да съхраним цветята през зимата?

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

Няма снимка

Пухкавият Гари се превръща в заклет планинар

Пухкавият котарак Гари (5-годишен) е спасен от приют за животни в град Калгари, Канада, след като е намерен на улицата със счупена тазобедрена става. След успешна операция той веднага е осиновен от

Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Без канибализъм и висока биосигурност в английските свинеферми

Департаментът по околна среда, храните и развитието на селските райони във Великобритания (Defra) публикува нови изисквания за хуманно отглеждане на свинете, съобщава globalmeatnews.com

Няма снимка

Сега един проблем по-малко - затоплянето

През този период няма съществено значение, защото след излюпването на последното есенно пило пчелите поддържат необходимата им за оцеляване температура само в зоната на кълбото

Няма снимка

Как се съхранява десертното грозде

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване