Цветове и билки в помощ на пчелите

17 април 2019 Цветя 0 25704
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Здравейте! Наскоро се сдобих с къща в почти изоставено българско село. Ще отглеждам чиста храна, а искам да си направя и малък пчелин.

Колебая се какви растения да засадя около кошерите, така че хем да са максимално полезни за пчелите, хем да ги използваме в кухнята.

Иска ми се да има разнообразие от растителност, която да цъфти поетапно през цялата година. Бихте ли ме насочили?

Поздрави и благодарности. Илиан Иванчев

Този въпрос звучи като сбъдване на една съкровена мечта, за което ви поздравяваме, г-н Иванчев! Ще се радваме да бъдем полезни не само на вас, но и на останалите читатели в очертаващата се борба да опазим работливите медоносни пчели и природата.

Веднага след снега

Първите цветове са най-важни

Въпреки, че зимата за тази година си взе шапката и си замина окончателно, тя ще се върне. А ни се иска да започнем от самото начало, затова ще обърнем внимание (съвсем накратко) към първите пролетни цветя - луковичните. За тях сме писали много.

Обикновено се засаждат през есента, а след прецъфтяване и отмиране на листната маса се вадят от почвата, но не е задължително.

Цъфтежът при засаждане на различните видове може да се разтегне от януари-февруари, та чак до май.

Пчелите отделят особено внимание на кокичетата, минзухарите, зюмбюлите, лалетата, нарцисите, но и по-нетрадиционните видове са добра идея.

Грижите за пролетноцъфтящите луковици са минимални. Наред с тях цъфтят игликите, теменужките и паричките, пулсатилата, кукурякът и още многогодишни.

Няма данни за това колко мед се добива от тях, но предвид това, че са първите цветове за годината, е редно да намерят място в пчелина. Много от тях имат лечебни качества. Например наскоро попаднахме на рецепта за тинктура от цветчетата на зюмбюлите. Тя има благоприятно действие при акне и други кожни проблеми.

Следват реси и пухчета

Плодовете на хеномелеса съдържат много витамин С

Веднага след цветовете на пролетните луковици се нареждат върбата, леската, дрянът.

Те нямат типични цветове, но пчеличките събират от тях прашец.

В групата на първите цъфтящи храсти са и форзицията, и хеномелесът (японска дюля).Хеномелесът е интересно и много издръжливо храстче.

Той цъфти преди да се разлисти през март, а цветовете могат да бъдат бели, розови, червени или бледо оранжеви.

Растението е красиво и подходящо за зелена стена, самостоятелно засаждане или комбинации. Може да достигне до 2 метра или да се оформя според желанията на градинаря.

Освен красив, храстът дава вкусни и полезни плодове наесен. Те са дребни дюлички, които при узряване стават жълти. Съдържанието на вит. С и други полезни вещества е в пъти по-високо от това в лимоните.

Плодовете могат да се консумират в прясно, сушено или преработено състояние под формата на сокове, желета, компоти и др.

Цветовете на хеномелеса дават на пчелите нектар и прашец.

Самият цъфтеж продължава около две седмици, но периодът може да бъде удължен, ако се подберат правилно сортовете. Това обаче не е много необходимо, защото се застъпва с костилковите дървета.

Април и май - бялата акация

Тя и едно от най-медоносните растения

Белите нанизи от цветове са безценни за пчелите. Тази паша е първата основна и е толкова обилна, че може да се извади еднокомпонентен мед само от акация.

Цъфтежът на медоносното растение започва в началото на май и зависи от климаничните условия в района.

Обикновено продължава около седмица-две. Акацията е способна да расте навсякъде, и то без проблем.

Не е придирчива към почвените условия или изложението. Би се радвала на пълно слънчево огряване, но се справя добре и с частично засенчване от сгради или по-големи дървета. Фиданките могат да се засаждат пролет и есен.

Резитба не е необходима, но е добре своевременно да се отстраняват счупени и повредени клони лятото.

Избягвайте да засаждате акация на ветровити терени, защото клоните са крехки и се чупят лесно.

Издънките от основата на дървото могат да послужат за размножаване в есенния период.

От ароматните цветове стават чудесни сиропи и алкохолни напитки.

В градинските центрове пък могат да се намерят сортове с розови цветове, които рядко се срещат в нашите ширини.

Красиво и изобилно цъфтящо дърво е и Paulownia tomentosa. Тя цъфти в лилави багри, цветовете са много едри, тръбовидни и са събрани по няколко на общ цветонос.

Пауловнията няма специални изисквания нито към почвата, нито към изложението. Дори може да се каже, че е безсмъртна.

След пожар има способността да се възстановява от коренови издънки. Същите тези корени са много подходящи като противоерозионно средство. Големите сърцевидни листа са чудесен фураж, богат на азот.

До пауловнията се нарежда още един красавец - люлякът. Периодът на цъфтеж в зависимост от сорта е от началото на април до края на май. Едновременно с него цъфтят и конски кестен, див рожков, семковите овощни и някои декоративни храсти.

Една липа може да даде над 10 кг мед

У нас се отглеждат основно 4 сорта

Пчеларите ценят високо липата и я наричат царицата на медоносните. В зависимост от възрастта на дървото и метеорологичните условия по време на цъфтеж пчелите могат да съберат между 10 и 16 кг мед. Той е светъл, ароматен и се смята за един от най-добрите. Притежава високи лечебни качества.

Цветовете се употребяват под формата на чайове при настинки, проблеми с кръвообращението, имат обезболяващо действие, стимулират работата на имунната система и т.н. Берат се по време на цъфтеж и се сушат на сянка. Съхраняват в хартиен пакет на сухо място.

Липата е поредното непретенциозно растение. У нас се отглеждат основно 4 сорта. Дърветата се развиват отлично във влажна и богата на хранителни вещества почва. Мястото трябва да е слънчево и далеч от сгради. Резитби не се налагат. Липата може да се размножи лесно чрез издънки.

Внимание!

Има опасност от нападение на листни въшки. Справянето с натрапниците зависи от много фактори, но щом ще отглеждате пчели, съветваме ви да не използвате инсектициди.

През май започват да цъфтят още:

Symphoricarpos albus (бял маргарит), от чиито цветове пчелите събират нектар. Цъфтежът продължава до октомври, а цветовете се посещават от пчелите и неблагоприятни климатични условия през целия ден. Храстът се отглежда лесно. Сухоустойчив е и много подходящ за жива ограда. Размножава се лесно чрез издънки и резници

Lycium barbatum или по-известен като мерджан или годжи бери е храст с продължителен период на цъфтеж и много полезни малки плодчета.

Пчелите събират прашец и нектар от цветовете му. Растението е устойчиво и плодоноси отлично, дори при неблагоприятни условия.

Carduus acanthoides, магарешкият бодил, е малко неприемано растение за украса на двора, но за пчелите той е източник на нектар и прашец.

Медът е ароматен и полезен при много видове телесни неразположения. Освен това периодът на цъфтеж е много продължителен.

В тази графа попада и Taraxacum officinale. Жълтурче ли е или глухарче, не е важно.

Цветовете дават прашец и нектар на пчелите от ранна пролет до късно през есента, а за нас, хората, също са полезни. Можете да си приготвите превъзходен сироп или сладко, а става и за салата.

През юни цъфтят много билки

Асклепиас и лофант хранят пчелите през лятото

От началото на пролетта до късна есен все има по някоя полезна билка, която да дава нектар или прашец на работничките.

Диви растения също не са за подценяване. Затова се старайте да запазите максимално флората на района непокътната. От културните растения, които причисляваме в графа лечебни (лавандула, мента, мащерка, риган и розмарин, маточина, босилек, анасон, салвия и много други) се добива мед с високо качество. А има и такива, като асклепиас, предназначени основно за добиване на мед. Такъв е и лофантът.

Лофант е билка, за която се смята, че може да е съперник на женшена. Употребата й повлиява високо кръвно, стомашни неразположения, дихателни проблеми. Билката повишава либидото и се слави с отлични антиоксидантни свойства.

Въпреки изброеното, лофант не се използва често за подобряване на човешкото здраве, а по-скоро се обръща внимание на медоносните качества. Пчелите я обожават.

Отглеждането е лесно, а стартът може да стане чрез семена или готов разсад. Семената се засяват през март на закрито и поникват за около седмица.

През май се засаждат на постоянно място, като от растение до растение трябва да има около 30 см. Цъфтежът започва през юни и продължава до 3 месеца. Цветовете привличат не само пчели, но и други опрашители, с което ще бъдат много полезни за градината.

Слънчоглед през август, гулия през септември

В най-горещия период от годината слънчогледът е една от основните паши за пчелите. Растенията се засяват на големи площи, изискват малко обработки и грижи.

По-интересна в случая е братовчедка му - гулията. Helianthus tuberosum e многогодишно растение, което се размножава чрез коренови ризоми през пролетта. Топинамбур, йерусалимски артишок и земна ябълка - това са все нейни имена. Отглежда се лесно и не изисква специални грижи. Грудките са богати на витамини и минерали. Добиват се в късната есен или рано напролет. Използват се за прясна консумация, могат да се сушат, да се използват като фураж или да се преработват, но са най-вкусни в прясно състояние. Обелките от ризомите могат да послужат за размножаване, което само потвърждава колко е устойчиво растението.

Астри в пчелина през есента

Пчелите ги харесват, а също и градинарите

Наред с есенната кралица, хризантемата, цветовете на астрите са едни от последните за годината. Хубаво е да намерите в пчелина и малко място само за красота, която пак ще е полезна за пчелите.

Астрите са многогодишни цветя. Цветовете им са лилави, бели или розови с жълт център, а грижата за растенията е минимална. Размножаването става рядко чрез семена и по-често чрез разделяне на коренището в началото на вегетацията. Това е и моментът, в който да отстраните отмрелите миналогодишни стъбла. Астрите не са капризни по отношение на почвата или изложението. Практически са сухоустойчиви и рядко се нападат от болести и неприятели, с което много улесняват живота на градинаря.

Изброените цъфтящи растения са една много малка част от растителния свят, с които можем да сме полезни на пчелите. Плодните дървета и зеленчуците също имат място тук, както и дивите представители в гората и полята.

Не забравяйте, че каквото и да засадите цветовете му ще нахранят поне една пчеличка. Не използвайте пестициди и осигурете вода на няколко места в градината. Успех и спорна работа!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

С аромат на жасмин

Малко от 200-те вида са подходящи за нас Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина. Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с

Няма снимка

Физалисите са над 70 вида

Физалисите са членове на семейството на “нощните сенки” (Solanaceae). Имат си отделен род и към него принадлежат над 70 вида, но има само двайсетина, чийто плодчета са ядливи

Няма снимка

Челебитката се самозасява

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

Няма снимка

Цветя и растения-капани

Редуването на културите е важно, за да не се намножават характерни болести и неприятели и да не се изтощава едностранно почвата. Какво още можем да направим обаче

Няма снимка

“Монетките” на лунарията се запазват доста дълго

Това цвете цъфти точно в този период, а в някои райони даже вече прецъфтява. Най-удивителното е, че цветовете му са наситено лилави, трайни и привличат погледа отдалеч

Няма снимка

Люляците - след като прецъфтят

Обикновеният люляк цъфти в продължение на 2 седмици, като периодът може да бъде удължен до 6, ако сортовете се подберат правилно. Растенията са добре приспособени за нашия климат

Още от Фермер
Няма снимка

Най-добритe зелени фуражи за свинете

Съветите на специалистите по хранене на свинете: Първо, заместете зелените фуражи на свинете със сочноплоди и кореноплоди И второ, използването на силажи при храненето на свинете има предимства

Няма снимка

Курсове за оператори на комбайн New Holland със сертификат Harvest Master организира Интерагри

На 11 – 12 юни - в търговско-сервизния комплекс на компанията в  Русе, на 15 – 16 юни - в Стара Загора. През юни Интерагри България организира майсторски курсове за оператори на комбайн New Holland

Няма снимка

40 местни фермери ще реализират стоката си пред магазини Лидл в София и Бургас през юни

Lidl стартира фермерски пазари като още една мярка за реализацията на продукция на регионални производители Лидл България стартира с организирането на фермерски пазари пред магазините си в София и

Няма снимка

Големи гребени = повече яйца

По плътните кости на кокошката също влияят Учените изясниха доколко външността на кокошките ги прави по-популярни сред петлите. Според специалистите кокошките с голям гребен получават повече

Няма снимка

Червен овощен акар

Най-опасен е за ябълката Червеният овощен акар се среща в овощните градини в цялата страна. Той причинява най-голяма вреда по ябълката, но може да нападне и лозите

Няма снимка

Колтучене на домати

Колтуците са израстъци, които се появяват в пазвите на всеки лист между листа и стъблото. Ако не ги отстранявате редовно и позволите да растат и се развиват, те отнемат хранителни вещества