Защо магнолията не иска да цъфти?

18 април 2019 Цветя 0     
Няма снимка
 

Здравейте! Имам магнолия от 2 години. Отглеждам я в саксия на слънчев балкон. Подхранвам я с тор за цъфтящи и много се старая да е доволна, но тя не иска да разцъфти, откакто е при мен. Не знам как да й угодя, затова искам съвет. В момента се разлиства, но пак няма цветни пъпки, пише ни Стоянова от София.

На пръв поглед няма причина магнолията ви да не цъфти!

Това, че я отглеждате в саксия е първото, за което можем да се хванем. Обикновено растенията, които отглеждаме в контейнер, имат по-голяма нужда от грижи спрямо тези, засадени директно в градината от същия вид. Ограниченото развитие на корените, малкото почва и по-честата нужда от вода и храна са една от възможните причини.

От друга страна стоят сортовите особености на самото растение. Както знаем има 3 вида магнолии. Някои от тях са подходящи за отглеждане в саксия, но други не са. Проверете какъв е вашия, ако пазите паспорта на магнолията. Проверете и дали присадката е здрава. Културните магнолии се присаждат на семенна подложка. Ако присадникът е загинал, а подложката е развила стъбла цветове ще има след 6-7 години.

Почвата и храната са от съществено значение

Тези цветя искат влажна почва и много слънце. Пресъхването в определени периоди и в частност, когато се залагат цветните пъпки, е още една вероятна причина за липсата на цъфтеж.

Честите поливки пък отмиват хранителните вещества, което налага по-често подхранване, но и то може да бъде нож с две остриета.

И още нещо! Торовете за цъфтящи в цветарските магазини, може да не са това, за което ги представят.

Наскоро попаднах на фирма, предлагаща торове и препарати за цветя. Шишенцата за декоративно листни и цъфтящи бяха с различен цвят, на етикетите обаче, въпреки предназначението, беше написано едно и също. Съдържанието на хранителни елементи беше еднакво, а цъфтеж се провокира с повече калий. Дали е грешка при печат или друго... не знаем, но прави лошо впечатление.

Купете си качествен тор от агроптека! Търсете такъв с бавно действие и поне наполовина по-ниско съдържание на азот. Виското съдържание на азот стимулира растеж и образуване на листа, но и липса на цветове. Проверете рН на почвата. Магнолията предпочита умерена киселинност. Ако нищо не даде резултат, пресадете я в градината.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Перуниките

Ириси в контейнер се предлагат все по-често Отглеждате ли ги? А знаете ли какво е най-доброто за тях точно в този момент, когато цъфтят обилно и се радват на вниманието ви?

Няма снимка

Ръждата по розата е много характерна

Търсете първите симптоми под листата Малките яркооцветени “пъпчици” се появяват обикновено при хладна и влажна пролет, а и през лятото, ако има подходящи условия за развитието им.

Няма снимка

Пазете розите от неприятности

Неканените гости са опасни В дебелите учебници по фитопатология и селскостопанска ентомология е обяснено на дълго и широко, че има нелечими болести по растенията,

Няма снимка

Шабо е карамфил за рязан цвят

Нуждае се от много светлина Пакетче семена с миксирани цветове струва едва един лев. Сортовете са от кичести по-кичести и от цветни по-цветни, а семената се засяват в периода май - юни.

Няма снимка

Миникарамфилите имат нужда от влага и редовно торене

Многогодишни са и цъфтят много За тези мъници сме писали и друг път, но няма как да ги пропуснем. Основното, което трябва да знаем за тях е, че имат нужда от много слънце, за да цъфтят обилно.

Няма снимка

Вечнозелен и много ароматен карамфил

Dianthus gratianopolitanus е трудното име на един карамфил, който се среща в много градини. Листата и стъблата са сиво-зелени и не отмират през зимата.

Още от Фермер
Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Днес ще е слънчево, температурите до 30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми,

Няма снимка

Двама мъже са загинали при инцидент в свинекомплекс в силистренското село Попина

Борис Димитров и Пенчо Драганов са загинали, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Инцидентът е станал днес в сутрешните часове.

Няма снимка

Кучето лае без причина?

Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.