Сухоземна костенурка вкъщи трябва да се движи свободно

18 април 2019 Домашни любимци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

За да сте сигурни, че сухоземната костенурка се чувствакомфортно в дома ви

осигурете ѝ стъклен терариум със стени по дължина, превишаващи дължината на корубата й поне пет пъти.

Второ важно изискване е, че сухоземните костенурки, както и всички влечуги, са силно зависими от температурата в помещението. Затова през периода на активност (от средата на пролетта до средата на есента) трябва задължително да се топлят. Затоплянето с лампа се отразява добре и на правилното развитие на костите и корубата на костенурката.

Ако не може да си позволите купуването на терариум, може да я отглеждате в достатъчно голяма кутия - за предпочитане от пластмаса, но пак не трябва да забравяте за осветлението.

Здравето на костенурките зависи от вас. Това означава, че освен да я настаните, трябва да я храните с подходящи растения.

Костенурките обичат: пресни зеленчуци: зеле, марули, моркови, краставици, домати; различни тревисти растения: живовляк, глухарче; понякога може да давате сладки плодове (например ябълки) и горски плодове, но не прекалявайте.

Ако отскоро имате костенурка, в началото на съвместното ви съжителство й предлагайте различен фураж. Така тя сама ще определи предпочитанията си.

И друго важно правило: костенурките не трябва да пият вода!

Те снабдяват организма си с вода от сукулентни растения. Какво означава терминът сукулентни растения? Това са растения, които растат в сурови климати и често единственият им източник на вода са сутрешните мъгли. Те складират усвоената вода за моменти, в които няма да могат да си я набавят от околната среда.

Хигиената

Костенурките доста бързо замърсяват долната част на корубата и краката си. Затова веднъж седмично трябва да къпете своята питомка. А водата да бъде с температура от 25 до 30 градуса. За да я почистите добре, използвайте мека четка за зъби. Но дори и тогава не натискайте силно, за да не увредите горния слой на корубата.

Три важни предимства

Първото е, че са много популярни сред децата. Те без проблеми лесно се справят с грижите за домашния любимец. И то с минимална помощ от родителите.

Важно е да се знае, че за разлика от други домашни любимци костенурките не предизвикват алергии.

Вторият голям плюс е, че те съжителстват без проблеми с други животински видове - кучета, котки и др.

И третото преимущество - най-важното, костенурките ще ви радват години напред. Както знаете, те могат да живеят повече от сто години.

И имайте предвид при избора за домашен любимец, че костенурките в средата на есента стават по-малко активни и започват да ядат по-малко. Това е така, защото те се подготвят за сън.

А към средата на април тя трябва да се събуди. Затова ѝ осигурете топъл терариум и достатъчно осветлението, за да е жизнена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

10 дни специално хранене за любимци с гастрит и колит

* Първи ден: след поставянето на диагнозата е полезно лечебно гладуване до 12-24 часа Полезен е пилешки или говежди бульон през цялото време без ограничения. Добре действа и отвара от ленено семе.

Няма снимка

Хранете канарчето си със сезонни зеленчуци

Те са важни както за физическото, така и за психическото състояние на пилето Всекидневно осигурете зеленчуци на канарчето си. И помнете, че ако канарчето ви е свикнало да яде зеленина,

Няма снимка

Няма отърваване от кърлежи, а и от бълхи

Оплакват се стопани на кучета Ако сте един от тях, проверете дали не е изтекъл срокът на годност на противопаразитната каишка. Посетете ветеринарен лекар,

Няма снимка

Внимавайте да не купите болни рибки

Рискът да заразите целия аквариум е почти 100% Какво да оглеждате в зоомагазина: * аквариумът трябва да е добре почистен; * водата - да е бистра, без утайки; * здравите рибки плуват бързо; * болните

Няма снимка

Кучето със забит в лапата му осил започва да куца

Не го разхождайте, където растат житни треви Докато са зелени, житните треви не са опасни за кучетата. Но като изкласят, се втвърдяват и стават много опасни.

Няма снимка

7 неща, които котката мрази

За да има мир вкъщи, не ги допускайте Домашната котка изразява недоволството си по различен начин: като бяга и се крие, високо мяука, яростно съска. Дори и най-спокойната мяукаща любимка може да се

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),