Сухоземна костенурка вкъщи трябва да се движи свободно

18 април 2019 Домашни любимци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

За да сте сигурни, че сухоземната костенурка се чувствакомфортно в дома ви

осигурете ѝ стъклен терариум със стени по дължина, превишаващи дължината на корубата й поне пет пъти.

Второ важно изискване е, че сухоземните костенурки, както и всички влечуги, са силно зависими от температурата в помещението. Затова през периода на активност (от средата на пролетта до средата на есента) трябва задължително да се топлят. Затоплянето с лампа се отразява добре и на правилното развитие на костите и корубата на костенурката.

Ако не може да си позволите купуването на терариум, може да я отглеждате в достатъчно голяма кутия - за предпочитане от пластмаса, но пак не трябва да забравяте за осветлението.

Здравето на костенурките зависи от вас. Това означава, че освен да я настаните, трябва да я храните с подходящи растения.

Костенурките обичат: пресни зеленчуци: зеле, марули, моркови, краставици, домати; различни тревисти растения: живовляк, глухарче; понякога може да давате сладки плодове (например ябълки) и горски плодове, но не прекалявайте.

Ако отскоро имате костенурка, в началото на съвместното ви съжителство й предлагайте различен фураж. Така тя сама ще определи предпочитанията си.

И друго важно правило: костенурките не трябва да пият вода!

Те снабдяват организма си с вода от сукулентни растения. Какво означава терминът сукулентни растения? Това са растения, които растат в сурови климати и често единственият им източник на вода са сутрешните мъгли. Те складират усвоената вода за моменти, в които няма да могат да си я набавят от околната среда.

Хигиената

Костенурките доста бързо замърсяват долната част на корубата и краката си. Затова веднъж седмично трябва да къпете своята питомка. А водата да бъде с температура от 25 до 30 градуса. За да я почистите добре, използвайте мека четка за зъби. Но дори и тогава не натискайте силно, за да не увредите горния слой на корубата.

Три важни предимства

Първото е, че са много популярни сред децата. Те без проблеми лесно се справят с грижите за домашния любимец. И то с минимална помощ от родителите.

Важно е да се знае, че за разлика от други домашни любимци костенурките не предизвикват алергии.

Вторият голям плюс е, че те съжителстват без проблеми с други животински видове - кучета, котки и др.

И третото преимущество - най-важното, костенурките ще ви радват години напред. Както знаете, те могат да живеят повече от сто години.

И имайте предвид при избора за домашен любимец, че костенурките в средата на есента стават по-малко активни и започват да ядат по-малко. Това е така, защото те се подготвят за сън.

А към средата на април тя трябва да се събуди. Затова ѝ осигурете топъл терариум и достатъчно осветлението, за да е жизнена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Кучето лае без причина?

Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.

Няма снимка

Колито е чувствително към ивермектин и милбемицин!

Внимавайте какви капки против кърлежи използвате Някои породи кучета са чувствителни към определени активни вещества в капките против кърлежи. Затова,

Няма снимка

Котките обичат месо, но не могат без трева

Осигурете им я Тревата е жизнено необходима за домашните котки. С нея те не само получават необходимите им витамини и микроелементи. Тя им трябва, за да прочиства храносмилателния им тракт от

Няма снимка

Вълнистите папагалчета могат ли да говорят?

Успехът зависи от пола на птичето Възпитанието и обучението на вълнистите папагалчета не изисква особени усилия. Самците имат голям талант за пресъздаване на звуци: те са способни да запомнят над

Няма снимка

Кога капките против кърлежи не действат?

5-те най-разпространени грешки при използването им Някои стопани на домашни любимци се оплакват от ниската ефективност на капките против кърлежи. Но преди да се оплаквате от производителя им,

Няма снимка

Препоръчва ли се кастрация на котката за подобряване на здравето

за подобряване на здравето на котката Краткият отговор е да. При домашните любимци, които не се отглеждат с цел разплод и получаване на потомство, кастрацията е важна за здравето им и специалистите

Още от Фермер
Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Днес ще е слънчево, температурите до 30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми,

Няма снимка

Двама мъже са загинали при инцидент в свинекомплекс в силистренското село Попина

Борис Димитров и Пенчо Драганов са загинали, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Инцидентът е станал днес в сутрешните часове.

Няма снимка

Какво предизвиква самосмяна на майката от пчелите

Самосмяната се случва когато пчелата майка е оста­ряла, болна или с някои други дефекти. Нарича се тиха смяна защото се извършва от пчелите, без намесата на пчеларя, напомнят от beehoney-bg.eu.