Икономическият и социален съвет на България настоява да не се режат средства от ОСП

17 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Това се казва в приета рeзолюция относно многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. от Икономическия и социален съвет /ИСС/ към Министерския съвет.

Съветът не приема предложеното намаляване на средствата за финансиране за Общата селскостопанска политика (ОСП) и особено за кохезионната. И смята, че предложените положителни промени в правилата за използване на тези фондове са недостатъчни.

ИСС, както много европейски аграрни организации и асоциации и съвети, настоява за запазване на размера на отделяните в момента средства, както и за промяна в правилата и критериите, които да доведат до еднакви условия за селскостопанските производители и до

реално сближаване

на изоставащите региони

Неприемливо е предложеното намаляване на средствата за развитие на селските райони, смята съветът.

Той е за изграждането на силен ЕС, който е авторитетен участник в световните отношения, със силна и иновативна икономика и високи социални и екологични стандарти за своите граждани. Но в този съюз България  да бъде равноправен участник, целящ ускорено икономическо и социално развитие, с което да достигне реална конвергенция и хармонично развитие на обществото и регионите.

Според резолюцията Европа може да стане по-силна само чрез по-амбициозен бюджет и затова подкрепя идеята за увеличаване на бюджета на ЕС до 1.3% от брутния национален доход (БНД) по цени от 2018 г., което предполага увеличение за 7-годишния период със 189 милиарда спрямо предложението на ЕК.

В тази връзка се предлага да се премахнат отстъпките и изключенията при вноските, като всяка държава членка внася спрямо общоприетата формула за изчисление на националната вноска в зависимост от брутния национален доход - това предлага още ИСС и споделя идеята източниците за увеличаване на същинските собствени ресурси да бъдат от добавената стойност, която създава ЕС.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 17 юни е първият прием по новата мярка за инвестиции от лозарската програма

От 17 юни (понеделник) до 27 юни 2019 г. се отваря първият прием по новата мярка „Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.

Няма снимка

Цените на зърното в САЩ се повишават

Вчера пазарите на зърно в САЩ продължиха растежа си на фона на дъждовно време в северната част на САЩ. Влажните метеорологични условия трябва да се поддържат най-малко още десет дни,

Няма снимка

Добри условия за пшеницата в Европа

Цените на пшеницата на Euronext все още се възползват от ръста на котировките, наблюдаван на американските пазари, но растежът се забавя малко, като се имат предвид по-добрите условия на културите в

Няма снимка

11 386 земеделски стопани получиха над 43,6 млн. лева по НАТУРА 2000

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 г. Субсидиите постъпиха по сметките на 11 386 земеделски

Няма снимка

2.9% лихва по ипотечните кредити от "Агрион Финанс"

Промоционалните условия важат за първата година при теглене на заем в евро Във връзка с 5-годишнината си кредитиращото дружество „Агрион Финанс“ обяви промоционални условия по универсалните си

Няма снимка

Осигурени са 4 млн. лева за обезщетения от природни бедствия

Управителният съвет на фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс за 2019 г. от 4 млн. лева по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури,

Още от Фермер
Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Днес ще е слънчево, температурите до 30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми,

Няма снимка

Двама мъже са загинали при инцидент в свинекомплекс в силистренското село Попина

Борис Димитров и Пенчо Драганов са загинали, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Инцидентът е станал днес в сутрешните часове.

Няма снимка

Кучето лае без причина?

Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.