Икономическият и социален съвет на България настоява да не се режат средства от ОСП

17 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Това се казва в приета рeзолюция относно многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. от Икономическия и социален съвет /ИСС/ към Министерския съвет.

Съветът не приема предложеното намаляване на средствата за финансиране за Общата селскостопанска политика (ОСП) и особено за кохезионната. И смята, че предложените положителни промени в правилата за използване на тези фондове са недостатъчни.

ИСС, както много европейски аграрни организации и асоциации и съвети, настоява за запазване на размера на отделяните в момента средства, както и за промяна в правилата и критериите, които да доведат до еднакви условия за селскостопанските производители и до

реално сближаване

на изоставащите региони

Неприемливо е предложеното намаляване на средствата за развитие на селските райони, смята съветът.

Той е за изграждането на силен ЕС, който е авторитетен участник в световните отношения, със силна и иновативна икономика и високи социални и екологични стандарти за своите граждани. Но в този съюз България  да бъде равноправен участник, целящ ускорено икономическо и социално развитие, с което да достигне реална конвергенция и хармонично развитие на обществото и регионите.

Според резолюцията Европа може да стане по-силна само чрез по-амбициозен бюджет и затова подкрепя идеята за увеличаване на бюджета на ЕС до 1.3% от брутния национален доход (БНД) по цени от 2018 г., което предполага увеличение за 7-годишния период със 189 милиарда спрямо предложението на ЕК.

В тази връзка се предлага да се премахнат отстъпките и изключенията при вноските, като всяка държава членка внася спрямо общоприетата формула за изчисление на националната вноска в зависимост от брутния национален доход - това предлага още ИСС и споделя идеята източниците за увеличаване на същинските собствени ресурси да бъдат от добавената стойност, която създава ЕС.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Готов е Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 г .

Над 6 пъти са се увеличили площите с биологични култури през последните 7 години Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното

Няма снимка

Започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци

От следващата седмица започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. ЛИНК_5909525 От началото на месец юли се провеждат и заседания на Областните консултативни

Няма снимка

Устойчиво земеделие ще имаме само ако напояваме

Тенденцията е да се увеличава недостигът на вода в почвата, казва проф. Веселин Александров от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Диана Ванчева Нашият гост проф.

Няма снимка

Средните добиви на пшеница и ечемик у нас нарастват

У нас са добити 1 600,3 хил. тона пшеница, 439,7 хил. тона ечемик и 125 хил. тона маслодайна рапица към началото на юли, показват данните на земеделското министерство.

Няма снимка

Докладът на USDA повиши цените на пшеницата

Ключовите данни, от отчета на USDA са: . понижаване на производството на пшеница в Русия до 74,2 млн. тона, спрямо 78 млн. тона миналия месец (без Крим); .

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,