Дръвчетата имат нужда от калций

21 април 2019 Овошки 0 29214
Няма снимка
1 2 3
 

Ако елементът липсва, растежът им спира

Калцият е химичен елемент, който е от изключително значение за овощните дръвчета. При него има една особеност, която не се знае от начинаещите овощари. А именно, че калцият няма способността да се придвижва от по-старите органи към младите. Вследствие на това се проявява дефицит в нарастващите части Ц младите листа и растежните точки на стъблата и корените.

Недостигът на калций най-често се изразяват в хлорози и некрози по периферията на листата, деформация на листните дръжки, слаб растеж на растенията и на корените и др.

Най-лесно липсата на калций може да коригира чрез листно подхранване на дръвчетата. На пазара се предлагат специализирани листни торове, които са с повишено съдържание на елемента калций.

Освен това калциевото торене подпомага и намалява риска от горчиви ядки по ябълка, напукване плода на череша, праскова, нектарина и слива и др. 

ПРИ ЯБЪЛКИТЕ

При липсата на калций ябълките страдат от т. нар. горчиви ядки.

Особено чувствителни към този недостиг са плодовете сортовете - Червена превъзходна, Джонатан, Английска зелена ренета, Тетовка, Бауманова ренета и др. Горчивите ядки могат да се проявят и при някой сортове дюли и круши. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Червен овощен акар

Най-опасен е за ябълката Червеният овощен акар се среща в овощните градини в цялата страна. Той причинява най-голяма вреда по ябълката, но може да нападне и лозите

Няма снимка

Листните въшки вече вредят

Листните въшки вече са в овощната градина и нападнаха младите листа на дръвчетата. Най-често вредителят може да се забележи по връхните части на растенията, където завива листата

Няма снимка

Подхранване и поливане на овощните дръвчета

Овощните дървета са в процес на активно нарастване на различните растителни части, а също и на плодове, при плододаващите вече. Затова подхранването и напояването са от съществено значение за

Няма снимка

За да опазите ягодите от сиво гниене

Причинител на сивото гниене е гъба, която се развива при хладно и влажно време. За да се ограничи развитието на заразата, трябва да се направят няколко третирания.

Няма снимка

Ягодите са в опасност

Хладното и влажно време ще провокира развитието на някои болести. Сред тях е и сивото гниене по ягодата. Болестта е много опасна и ако не се предприемат мерки

Няма снимка

Дъждовете провокират ранното кафяво гниене

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

Още от Фермер
Няма снимка

Ларвата на морковената муха поврежда кореноплодите

Как да ги опазите  Ларвата на морковената муха прави ходове в кореноплодите, които придобиват ръждив цвят. Повредените моркови са безформени, безвкусни са

Няма снимка

Най-добритe зелени фуражи за свинете

Съветите на специалистите по хранене на свинете: Първо, заместете зелените фуражи на свинете със сочноплоди и кореноплоди И второ, използването на силажи при храненето на свинете има предимства

Няма снимка

Курсове за оператори на комбайн New Holland със сертификат Harvest Master организира Интерагри

На 11 – 12 юни - в търговско-сервизния комплекс на компанията в  Русе, на 15 – 16 юни - в Стара Загора. През юни Интерагри България организира майсторски курсове за оператори на комбайн New Holland

Няма снимка

40 местни фермери ще реализират стоката си пред магазини Лидл в София и Бургас през юни

Lidl стартира фермерски пазари като още една мярка за реализацията на продукция на регионални производители Лидл България стартира с организирането на фермерски пазари пред магазините си в София и

Няма снимка

Големи гребени = повече яйца

По плътните кости на кокошката също влияят Учените изясниха доколко външността на кокошките ги прави по-популярни сред петлите. Според специалистите кокошките с голям гребен получават повече

Няма снимка

Колтучене на домати

Колтуците са израстъци, които се появяват в пазвите на всеки лист между листа и стъблото. Ако не ги отстранявате редовно и позволите да растат и се развиват, те отнемат хранителни вещества