Свиневъдът - с ключова роля при канибализма

26 април 2019 Животновъдство 0     
1 2 3 4
 

Готови ли сме да отглеждаме прасета с некупирани опашки, коментират ветеринарни специалисти

Таня Демирова

Канибализмът (хапане на опашките, ушите или крайниците)е разпространен проблеми при отглеждането на свинете, който влече след себе си финансови загуби и се отразява пряко върху хуманното отглеждане на животните. Най-широко прилаганата мярка сега е

купирането на опашките

В същото време самата процедура по рутинното купиране (отрязване) е в центъра на внимание както на потребителите, загрижени за хуманното отглеждане на животните, както и на защитниците на правата на животните. И въпреки че купирането на опашките не влияе пряко на факторите, които са в основата на подобно поведение на свинете и не ги отстранява, тази процедура все още се прилага при 90-100% от прасетата в европейските свинеферми (EFSA, 2007).

Но Директива 2008/120/ЕО за защита и

хуманно отношение при отглеждане на животните

се въвежда изискването купирането на опашките на прасетата да не се извършва рутинно, без разглеждане на други профилактични мерки от технологичния план - такива като реорганизация на околната среда и използването на материали за обогатяване на средата.

Четирима практикуващи ветеринарни специалисти от Германия, Испания, Северна Америка и Китай коментират разпространението на проблема по света и какви стратегии по проблема използват.

Оказва се, че само в вeтеринарните специалисти в Германия - д-р Инге Бьоне, и Испания - д-р Алберт Видал, имат опит и са работили със свине с неотрязани опашки и с манипулируеми материали.

Д-р Видал е работил в свинеферма, в която всяко животно разполага

с по 2 кв. м свободна площ

Животните са отглеждани върху сламена постеля със свободен достъп до външно разположени площадки. Според испанския ветеринарен специалист тези условия работят добре при свине с неподрязани опашки, но подобен сценарий не предотвратява на 100% хапането на опашките.

Д-р Инге Бьоне има огромен опит по отношение на разнообразни манипулириуеми материалис , които тя се среща в стандартни ферми, отглеждащи свине с некупирани опашки. Много от нейните клиенти работят с материали, с които свинете могат да играят и всячески да ги манипулират - такива като окачени памучни въжета или плоски дървени парчета. Но повечето фермерите използват

или слама, или сено

Изхождайки от нейния опит, ключова роля в недопускането на този проблем играе именно фермерът, внимателно оглеждайки свинете всекидневно.

Освен това е много важно свинете да получават достатъчно количество влакнини.

Всички анкетирани ветеринарни лекари с изключение на д-р Бил Уанг (Китай) се съгласяват с това, че в техния район хапането на опашките е проблем или пък може да стане потенциален проблем.

Д-р Уанг смята, че този проблем се отнася до

ферми с лош здравословен статус

или с лошо организирана работа с поголовието.

Д-р Андреа Питкин (Северна Америка) е сигурна, че освен условията на околната среда (или дразнителите, нарушаващи тези условия и предизвикващи нежелано поведение) е проблем най-вече и е резултат на бързите промени в генетиката на животните, насочени към техния ускорен растеж, когато към тях се примесят проблеми с осигуряването на свинете на подходяща дажба, способна да задоволи нарасналите потребности на такива високопродуктивни животни от енергия/протеин.

Тя смята, че този сценарий може да се усеща от животните като постоянен глад и това може допълнително да ускори възникването на проблема.

Според д-р Видал хапането на опашките не е голям проблем сега заради съществуващата практика за купиране на опашките. Но със забраняването ѝ

проблемът може да стане огромен

тъй като според него сме много далече от това да намерим решение по отношение на хапането на опашките.

Той е убеден, че проблемът е обусловен от използваните технологии, от свинете майки, с които работим, и от типа оборудване и помещения, в които отглеждаме свинете.

От четиримата ветеринарни лекари най-голям опит с независими свиневъди има германската ветеринарна лекарка.

Според д-р Бьоне, ако на свинете са създадени съответните условия на отглеждане и им е осигурен достатъчен фронт на хранене и пиене, най-значителните

рискови фактори

за хапане на опашките са:

* неправилна организация на групирането на отбити прасета (= дискомфорт);

* недостатъчно добра "структура" на фуража (добрата предполага зърнените фуражи да са по-едро смлени);

* наличие на чревни патогени и недостиг на влакнини: причинители като Lawsonia intracellularis и E.Coli предизвикват стомашни болки; яденето на компоненти, богати на влакнини (като сено или слама) може да намали дискомфорта; ако на такива животни не се предоставят влакнини, те ще са принудени да открият други техни източници (т.е. опашки);

* прекалена осветеност в свинефермата (= дискомфорт).

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.