Свиневъдът - с ключова роля при канибализма

26 април 2019 Животновъдство 0     
1 2 3 4
 

Готови ли сме да отглеждаме прасета с некупирани опашки, коментират ветеринарни специалисти

Таня Демирова

Канибализмът (хапане на опашките, ушите или крайниците)е разпространен проблеми при отглеждането на свинете, който влече след себе си финансови загуби и се отразява пряко върху хуманното отглеждане на животните. Най-широко прилаганата мярка сега е

купирането на опашките

В същото време самата процедура по рутинното купиране (отрязване) е в центъра на внимание както на потребителите, загрижени за хуманното отглеждане на животните, както и на защитниците на правата на животните. И въпреки че купирането на опашките не влияе пряко на факторите, които са в основата на подобно поведение на свинете и не ги отстранява, тази процедура все още се прилага при 90-100% от прасетата в европейските свинеферми (EFSA, 2007).

Но Директива 2008/120/ЕО за защита и

хуманно отношение при отглеждане на животните

се въвежда изискването купирането на опашките на прасетата да не се извършва рутинно, без разглеждане на други профилактични мерки от технологичния план - такива като реорганизация на околната среда и използването на материали за обогатяване на средата.

Четирима практикуващи ветеринарни специалисти от Германия, Испания, Северна Америка и Китай коментират разпространението на проблема по света и какви стратегии по проблема използват.

Оказва се, че само в вeтеринарните специалисти в Германия - д-р Инге Бьоне, и Испания - д-р Алберт Видал, имат опит и са работили със свине с неотрязани опашки и с манипулируеми материали.

Д-р Видал е работил в свинеферма, в която всяко животно разполага

с по 2 кв. м свободна площ

Животните са отглеждани върху сламена постеля със свободен достъп до външно разположени площадки. Според испанския ветеринарен специалист тези условия работят добре при свине с неподрязани опашки, но подобен сценарий не предотвратява на 100% хапането на опашките.

Д-р Инге Бьоне има огромен опит по отношение на разнообразни манипулириуеми материалис , които тя се среща в стандартни ферми, отглеждащи свине с некупирани опашки. Много от нейните клиенти работят с материали, с които свинете могат да играят и всячески да ги манипулират - такива като окачени памучни въжета или плоски дървени парчета. Но повечето фермерите използват

или слама, или сено

Изхождайки от нейния опит, ключова роля в недопускането на този проблем играе именно фермерът, внимателно оглеждайки свинете всекидневно.

Освен това е много важно свинете да получават достатъчно количество влакнини.

Всички анкетирани ветеринарни лекари с изключение на д-р Бил Уанг (Китай) се съгласяват с това, че в техния район хапането на опашките е проблем или пък може да стане потенциален проблем.

Д-р Уанг смята, че този проблем се отнася до

ферми с лош здравословен статус

или с лошо организирана работа с поголовието.

Д-р Андреа Питкин (Северна Америка) е сигурна, че освен условията на околната среда (или дразнителите, нарушаващи тези условия и предизвикващи нежелано поведение) е проблем най-вече и е резултат на бързите промени в генетиката на животните, насочени към техния ускорен растеж, когато към тях се примесят проблеми с осигуряването на свинете на подходяща дажба, способна да задоволи нарасналите потребности на такива високопродуктивни животни от енергия/протеин.

Тя смята, че този сценарий може да се усеща от животните като постоянен глад и това може допълнително да ускори възникването на проблема.

Според д-р Видал хапането на опашките не е голям проблем сега заради съществуващата практика за купиране на опашките. Но със забраняването ѝ

проблемът може да стане огромен

тъй като според него сме много далече от това да намерим решение по отношение на хапането на опашките.

Той е убеден, че проблемът е обусловен от използваните технологии, от свинете майки, с които работим, и от типа оборудване и помещения, в които отглеждаме свинете.

От четиримата ветеринарни лекари най-голям опит с независими свиневъди има германската ветеринарна лекарка.

Според д-р Бьоне, ако на свинете са създадени съответните условия на отглеждане и им е осигурен достатъчен фронт на хранене и пиене, най-значителните

рискови фактори

за хапане на опашките са:

* неправилна организация на групирането на отбити прасета (= дискомфорт);

* недостатъчно добра "структура" на фуража (добрата предполага зърнените фуражи да са по-едро смлени);

* наличие на чревни патогени и недостиг на влакнини: причинители като Lawsonia intracellularis и E.Coli предизвикват стомашни болки; яденето на компоненти, богати на влакнини (като сено или слама) може да намали дискомфорта; ако на такива животни не се предоставят влакнини, те ще са принудени да открият други техни източници (т.е. опашки);

* прекалена осветеност в свинефермата (= дискомфорт).

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

АЧС ще е истинско бедствие за китайското свиневъдство в разгара на лятото

Положението с африканската чума по свинете (АЧС) в Китай е по-тежко от очакваното и възстановяването на производството на свинско месо в страната може да отнеме около 5 години.

Няма снимка

Изследователски център ще разработва иновативни фуражи за свине

Базираната в Холандия компания Royal de Heus откри център за практически изследвания в свиневъдството, съобщава Global meat news. Основна цел на новия изследователски център е разработването на на

Няма снимка

Анализираме проби от диви свине за трихинелоза и АЧС с Модул "Лов"

В Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе работна среща с ръководителите на изпитвателни лаборатории към областните дирекции по безопасност на

Няма снимка

1000 млекопроизводители членуват в ирландска кооперация

За основните ѝ бизнес направления разказва нейният гл. изп. директор Конър Райън Почти всеки фермер в Ирландия членува в кооперация. Съвсем малко млечни животновъди продават самостоятелно

Няма снимка

АЧС и хуманното отглеждане на свинете обсъдиха фермери и експерти от Агенцията по храните

Представители на свиневъдния сектор в България и експерти от Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) обсъдиха последните изменения на Решение на Европейската комисия (ЕК) 2014/709 за

Няма снимка

Унищожиха над 1,2 млн. свине във Виетнам заради АЧС

Въпреки че вирусът на африканската чума по свинете (АЧС) беше открит във Виетнам само преди 2 месеца, смъртоносното на бранша заболяване вече се разпространи в повечето провинции.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,