Маната и брашнестата мана са икономически важни за лозата

29 април 2019 В лозята 0 29430
Няма снимка
С подходяща растителна защита може да опазите гроздовата реколта
1 2 3
 

* И двете болести причиняват сериозни загуби по гроздовете, които са негодни за консумация

Безспорно маната е икономически най-важната болест по лозата у нас. При подходящи условия тя може да се развива през цялата вегетация на растението - от началото до май до края на есента.

Болестта напада всички зелени части на растението - листа, леторасли, мустаци, реси, гроздове. Преките загубата от нападението са по гроздовете, които стават негодни за консумация, а косвените - засягат листния апарат, следствие на което се нарушава фотосинтезата, лозите отслабват, новият прираст не узрява и това може да доведе до измръзване.

Маната по лозата е гъбна болест. Развитието й зависи от температурата и валежите. Причинителят зимува като спори в почвата. За да се осъществи заразата по младите листа, спорите се нуждаят от малко вода (дъжд, роса, кална почва) и средна денонощна температура 10-11 градуса.

Дори проникнала в тъканите на растението, първоначално болестта не дава никакви признаци. Инкубационният период продължава между 5 и 9 дни в зависимост от температурата през периода.

По-опасни са летните спори, които причиняват масово заразяване на лозите

Те се развиват при висока влажност на въздуха и средна денонощна температура около и над 13 градуса. Спорите се разнасят лесно на големи разстояния от вятъра, като попадат върху зелените части на лозята. При това положение, всеки дъжд над 2 часа, както и мъгли и роси, създават предпоставка за нови заразявания.

Симптомите по различните зелени части са ясно разпознаваеми. През пролетта и лятото по листата се образуват бледозелени кръгли петна - мазни петна. Постепенно стават жълтеникави. При влажно време долната страна на листата се покрива със сиво-бял налеп. Старите петна покафеняват и изсъхват. При силно нападение петната се сливат и обхващат почти цялата петура.

По ресите се образуват кафяви петна, които нарастват и обхващат цялата чепка. Ако заразата стане след прецъфтяването,

младите завръзи потъмняват

покриват се белезникав налеп и изсъхват. При наедряване на зърното, но когато е все още зелено, заразата навлиза през дръжката. От зелено то става кафяво, набръчква се и изсъхва.

През последните години сериозна опасност за лозите има и от брашнестата мана. Болестта напада всички зелени части на лозата.

Причинител е гъба, която зимува като мицел между люспите. Най-голяма зараза има в пъпките в основата на едногодишните пъпки.

Болестта се развива най-силно при уморена температура и висока влажност на въздуха. Оптималната температура е 20-25 градуса, а влажност - 60-80%. Инкубационният период зависи от температурата и може да продължи от 7 до 15 дни.

При ранно заразяване на лозите, спорите могат да покълната без да има подходяща температура и влажност, което прави болестта изключително опасна, тъй като може да се стигне до натрупване на голям инфекциозен фон.

Критични за болестта

са фазите преди и по време на цъфтежа

За съжаление много от българските сортове са силно чувствителни към брашнеста мана.

Симптомите по листата са характерни - жълто-зелени петна, покрити от горната страна с бял налеп. Нападнатите листа прегарят и се деформират, но остават по лозите.

По зелените леторасли се появяват светлокафяви петна, също с налеп. Когато се образуват повече петна, те се сливат и стават тъмнокафяви или кафяво-виолетови.

По ресата проявите са изресяване, деформиране и пригори.

По нападнатите зърна се образуват дребни петна, които се покриват с бял мицел, а по-късно става сивкав. При силно нападение цели зърна, части от грозда, дори целият грозд се обхващат плесен, усеща се и остра неприятна миризма.

Когато заразата е при зърната, които не са напълно развити, растежът им спира, те се напукват, семките се откриват и сокът изтича навън. Това е най-характерния симптом на брашнестата мана по грозда. Ако заразата се осъществи, когато зърната са оформени, те се покриват с налеп като паяжина. По-късно зърната се нападат от различни видове гниенета. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Няма снимка

Профилактичните мерки за борба с брашнестата мана са много важни

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Няма снимка

Срещу оидиум по лозата, но и не само

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Няма снимка

За да не са твърде чести пръсканията - купете си и системни препарати

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Няма снимка

Внимателно огледайте за вредители и начало на болести

Започва битката с гъбните зарази През април при лозата наблюдавахме на различни места различни фази, но общо взето набъбнаха и се разпукаха пъпките и се развиха първите три-четири листа

Още от Фермер
Няма снимка

Ферма край София незаконно произвеждала и търгувала с храни онлайн, предлагала ги като био

Животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения

Няма снимка

Дъждовете провокират ранното кафяво гниене

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Два дни поред вечер две кози се подуват след паша

Какво да правя, тревожи се читателят ни Васил Тодоров от Мездра Това състояние - подуване на търбуха при обилна пролетна паша често се среща. Грешката е изцяло на стопанина

Няма снимка

Търсят се дрехи и обувки за 50 деца в Добричко

Сдружение "Василица" събира дрехи и обувки за деца между 10-15 г., които живеят в бедни семейства около Каварна. Сдружението повече от 10 години работи в сферата на неформалното образование и

Няма снимка

Тази орхидея-“ветеранка” има нужда от потапяне във вода

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо