Инвестициите на овощарите лесно стават уязвими и неприложими

24 април 2019 Агротехника 0     
1 2 3 4 5
 

Добри пари за оборудване и машини за охлаждане и съхранение на земеделска продукция * Да, но дали са достатъчни? Отговорът не е еднозначен, очакваме го...

Любомир Коралов

Обработващата и прибиращата агротехника е от решаващо значение за модерното развитие на земеделието у нас, както и за неговата пазарна реализация. Получената продукция от полето, от овощните и зеленчуковите градини, трябва да бъде запазена добре, така че успешно да се представи на пазара - и на българския, и на международния. В последния етап от производствения цикъл фермерите, независимо в кой сектор работят, се нуждаят от машини, инвентар, съоръжения и складове за съхранение на зърното, зеленчука и плодовете. Това е главното условие, за да се пуснат в качествен и свеж вид в търговската мрежа, самостоятелно или чрез посредници.

Особено плодовете и зеленчуците се нуждаят от специална грижа и обработка след прибирането им от градините и оранжериите. Това е добре известно. Нужни са модерни технологии, поточни линии за сортиране и техника за опазване, охлаждане и обработка на продукцията. Без такава цялостна система тя не може да запази пазарните си качества и да се появи на борсите и магазините в

най-подходящия в ценово отношение момент

Практиката е доказала, че на този тип на техниката трябва да се отделя не по-малко внимание отколкото на тракторите, на посадъчно-разсадъчните машини, комбайните за различни култури и всичко останало от машинния парк на фермера. Често производителите на суровина от градините, а и преработвателите, нямат нужните финансови средства. Този разход се свива или отпада от техните инвестиционни намерения, които са твърде уязвими и стават неприложими поради климатични и пазарни фактори.

За да избегне това неблагоприятно за хранително-вкусовата промишленост обстоятелство държавата реализира програми за отпускане на помощи за подмяна или придобиване на нова техника, която се отличава от обичайните земеделски машини.

В последно време Министерството на земеделието, храните и горите активизира политиката си на подкрепа на сектора с идеята да се засили пазарната ориентация на овощари и зеленчукари. Стратегическата цел е повишаване на

конкурентоспособността на българското овощарство

и градинарство, възраждане на неговия авторитет.

Неотдавна за овощарите бяха отпуснати известни средства и те имат възможност да се възползват от новата държавна помощ. Това са пари, които се дават за купуване на охладително и друго оборудване.

Помощта е насочена за покриване на част от разходите за инвестиции в машини и линии за подготовка и опазване на първична земеделска продукция. Предвижда се чрез подпомагането да се покрият до 50% от тези разходи, но не повече от 120 000 лева.

Това стана ясно по време на изложение, организирано неотдавна от сдружение "Съюз на дунавските овощари" в Русе. Вергиния Кръстева, зам. министър на земеделието изложи позицията на ведомството като подчерта, че политиката за подпомагане е насочена за постигане на устойчиво развитие на сектора. За 2019 година е одобрен

финансов ресурс от 5,5 милиона лева

Това е нарастване спрямо предходните 2017 и 2018 година, когато сумите са били съответно 4 и 5 милиона лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани. Тя е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци". Нейната цел е нормална пазарна реализация. Нещо повече, тя ще бъде особено полезна сега, когато се очертава криза в сектора поради пролетните климатични изненади. В района на Варна, Бургас, Пловдив и цяла Североизточна България бяха наблюдавани слани и студове, довели до измръзвания в овощните градини. До някъде очакваните загуби ще могат да се компенсират с доброто съхранение на получените, макар и по-слаби, добиви и точното им предлагане на пазара.

Земеделските производители ще могат да използват помощта както за купуване на оборудване, така и за

модернизация на технологичните процеси

Вложения могат да бъдат правени и в проекти в хладилни предприятия с цехове за първична обработка на суровината. В схемите и решенията за такова оборудване могат да влизат съоръжения и технологии от ново поколение.

Те осигуряват чрез нискотемпературни хладилни камери, тунели за шоково замразяване и специализирани складови помещения качеството на приетите плодове и зеленчуци, които се замразяват за по-дълго време. В тях технологичният цикъл и производствените процеси се контролират изцяло по електронен път или директно от технолози - специалисти. В производствените бази и модерните складови площи трябва и може да се използва оборудване с целогодишно натоварване.

В различните, приспособени за целта камери и складове, обработената продукция се съхранява в нежното добро състояние. А когато е най-изгодно се използва според изискванията на клиентите и пазара. Цели системи и съоръжения за хладилни площи произвеждат брандове и компании като BITZER, Германия, FRIMETAL и ULTRASU, Испания, както и фирми у нас, в Сърбия и др.

В редица наши хладилни предприятия вече е въведена в експлоатация нова технология: флуидизационно замразяване на плодове и зеленчуци чрез фризер. Технокомплекси с марката OctoFrost се произвеждат от известната шведска фирма, лидер в предлагането на такъв тип охладителни системи, IQF Frost AB - Швеция.

В последно време и ЕК одобри суми за нова държавна помощ за охладителна техника и съхранение на земеделска продукция. Нейният

нотифициран бюджет е за 7,2 милиона лева

и се предлага в рамките на програма "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция".

В съответствие с растящите изисквания на пазара, ежегодно базата на нашите производители и преработватели на плодове и зеленчуци трябва да се обновява и модернизира. Харчовете за технологично оборудване на стопанства и фирми в сектора трябва да са едни от основните им разходи за повишаване на качеството, за оптимизиране и рентабилност на производството.

Но дали отпусканите суми са достатъчни за постигане на набелязаните цели? Едва ли, тъй като обновление и модернизация на такава специализирана техника и съоръжения изисква значителни инвестиции. Отговорът, вероятно отрицателен, няма много да се забави и ще дойде от производители и преработватели. Какъвто и да е той, обновлението не се отменя. Само чрез него тяхната продукция може да бъде конкурентна и да намира добър прием на пазарите и у нас, и в страни като Германия, Белгия, Англия, Франция, Швеция, Швейцария, Италия, Португалия и т.н.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Оптиком пуска безлихвен лизинг за сеялки за слята повърхност - Elvorti

Кампанията по прибирането на зърнената реколта 2019 е към своя край и все повече зърнопроизводители обръщат поглед към предстоящата есенна сеитба. Именно за стопанствата,

Няма снимка

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick X6 и X7

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick от сериите X6 и X7. Високо имиджовите италиански трактори са специално предназначени за тежко и продължително натоварване в земеделските

Няма снимка

Оптика вече сортира картофите

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране,

Няма снимка

Зърнокомбайните наваксват ниския старт

Нови регистрирани машини за първата половина на годината. Товарачите продължават да вдигат позиции. Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г. Ивона Величкова Според новата статистика на сектор

Няма снимка

Техноакадемия: Прикачен инвентар Gregoire Besson

Най-доброто качество на най-добрата цена от Интерагри България Основан през 1801 г., световноизвестният френски производител на висококачествени плугове и оборудване за култивация,

Няма снимка

Напоявайте успоредно с прецизно торене. Фертигацията се прилага с цел по-стабилни добиви

Земеделските стопани все по-често започват да предпочитат поливни системи с прецизно подхранване /фертигация/ за постигане на високи и стабилни добиви.

Още от Фермер
Няма снимка

Добри новини за европейските птицевъди: Увеличено търсене и по-добри цени

Последната прогноза на Еврокомисията обещава високи цени и увеличен пазар на птичето месо. Европейският пазар на птиче месо се очаква да нарасне с 2,5% тази година.

Няма снимка

Чака ни слънчева и топла неделя, във вторник идват дъждове

През нощта ще е ясно и тихо. Утре ще е предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. В Източна България ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Няма снимка

5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

Защита от късни студове Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време.

Няма снимка

Можете ли да работите с апарата за пчелни майки

Монтирайте касетата в добре изградена пчелна пита, в която е отглеждано пило. Касетата се закрепва с помощта на видия. Поставяте питата с монтираната касета в пчелно семейство,

Няма снимка

Какъв ли цвят ще бъде хортензията?

Изборът на тор ще реши дали да е розова, или синя Хортензията ми не може да реши какъв цвят иска да бъде. Имам я от години и досега винаги си е била розова.

Няма снимка

Бактериални болести по доматите

Доматите се нападат от някои бактериали болести. Най-опасните са бактериално петносване и бактериално струпясване. По плодовете се появяват малки, воднисти петънца, които по-късно стават черни,