В топлите райони вече засаждат морковите

25 април 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Продължава сеитбата на морковите, която се прави на няколко етапа. Ако ранните посеви са поникнали, трябва да се прецени дали ще има нужда от прореждане. Също така може да ги подхраните с малко амониева селитра.

Със затоплянето на времето южните райони се подготвят да засаждат ранните домати, пипер, патладжан, както и краставици, тиквички, дини и пъпеши.

При ранното производство е препоръчително разсадът да е пикиран, а също така добре закален. Все пак в края на април, а дори и през май може да има късни пролетни мразове.

Започна засяването на зеления фасул. Тази сеитба също може да е поетапна. Освен това има и голямо сортово разнообразие, тъй че засейте зелен и жълт фасул, както и цилиндричен, който почти не образува зърна.

Прибирайте редовно листните зеленчуци, спанак, салати и марули. Ако престоят повече в градината, те стават по-груби и безвкусни.

ПРИ РАЗСАДИТЕ

Започва засяването на семената на тиквички и краставички, които ще отглеждат чрез разсад

Подходящо е да засеете пащърнак

Въпрос:

Никога не съм отглеждал пащърнак, но тази година бих искал да опитам. Кога трябва да го направя, вече да не е късно?

Отговор:

Пащърнакът е сред най-студоустойчивите растения, който дори презимува в градината.

Тъй като кореноплодният зеленчук се отглежда като морковите, се засява горе-долу в същите срокове. Значи времето е напълно подходящо за целта.

Ето и някои особености:

Семената на пащърнака поникват много бавно.

Кълновете, които се показват от почвата са много слаби и бавно нарастват.

Отглеждайте пащърнака на място, където през миналата година сте засаждали краставици, домати, пипер, патладжан, лук и ранно зеле.

Схемата на сеитба е 25-30 см разстояние между редовете и 8-15 см вътре в реда.

След поникването, ако растенията са нагъсто, проредете ги.

За да получите качествени кореноплоди, не трябва да допускате засушаване по време на развитието на растенията.

По време на развитие на растенията грижите са същите като за морковите. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Страничните коренчета на хряна да се махат

Така се образува по-голям корен Хрянът не е сред най-популярните растения в градината, но някои любители го отглеждат. Ако и вие сте сред тях, трябва добре да се грижите за растенията,

Няма снимка

Направете си наниз от червени чушки

Да се съхраняват червени чушки за зимата, като се изсушат на наниз все още се използва от много градинари. И с право, защото вкусът и ароматът им не може да се сравнява със замразените или

Няма снимка

Сушене на домати

Ако досега не сте сушили домати, ето няколко съвета как да го направите в домашни условия. . Изберете домати, които не са много големи. Най-добре е да са от консервните сортове,

Няма снимка

Берете зеленчуците сутрин

От това как ще се приберат зеленчуците, зависи да се запазват вкусовите им качества, а освен това се съхраняват по-дълго време. Най-добре е зеленчуците да се берат в хладните часове на деня,

Няма снимка

Прибиране на картофите

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

Няма снимка

Късните домати да се колтучат

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.