В топлите райони вече засаждат морковите

25 април 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Продължава сеитбата на морковите, която се прави на няколко етапа. Ако ранните посеви са поникнали, трябва да се прецени дали ще има нужда от прореждане. Също така може да ги подхраните с малко амониева селитра.

Със затоплянето на времето южните райони се подготвят да засаждат ранните домати, пипер, патладжан, както и краставици, тиквички, дини и пъпеши.

При ранното производство е препоръчително разсадът да е пикиран, а също така добре закален. Все пак в края на април, а дори и през май може да има късни пролетни мразове.

Започна засяването на зеления фасул. Тази сеитба също може да е поетапна. Освен това има и голямо сортово разнообразие, тъй че засейте зелен и жълт фасул, както и цилиндричен, който почти не образува зърна.

Прибирайте редовно листните зеленчуци, спанак, салати и марули. Ако престоят повече в градината, те стават по-груби и безвкусни.

ПРИ РАЗСАДИТЕ

Започва засяването на семената на тиквички и краставички, които ще отглеждат чрез разсад

Подходящо е да засеете пащърнак

Въпрос:

Никога не съм отглеждал пащърнак, но тази година бих искал да опитам. Кога трябва да го направя, вече да не е късно?

Отговор:

Пащърнакът е сред най-студоустойчивите растения, който дори презимува в градината.

Тъй като кореноплодният зеленчук се отглежда като морковите, се засява горе-долу в същите срокове. Значи времето е напълно подходящо за целта.

Ето и някои особености:

Семената на пащърнака поникват много бавно.

Кълновете, които се показват от почвата са много слаби и бавно нарастват.

Отглеждайте пащърнака на място, където през миналата година сте засаждали краставици, домати, пипер, патладжан, лук и ранно зеле.

Схемата на сеитба е 25-30 см разстояние между редовете и 8-15 см вътре в реда.

След поникването, ако растенията са нагъсто, проредете ги.

За да получите качествени кореноплоди, не трябва да допускате засушаване по време на развитието на растенията.

По време на развитие на растенията грижите са същите като за морковите. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Копривата може да е тор

Копривата може да се използва за торене на културните и декоративните растения. Всеизвестно е, че копривата съдържа много полезни вещества за човешкия организъм.

Няма снимка

Защитете лехите с мрежи

Ежедневните градушки, които падат в различни райони на страната, ясно е, са голям проблем за вече засадените в градината зеленчукови култури. Много градинари още със засаждането на растенията,

Няма снимка

Защита за доматите

След доброто вкореняване на доматите е необходимо да правите редовни пръсканията - на около 10 дни. Може да използвате разнообразни фунгициди. Първо е добре да започнете с контактни продукти - дитан

Няма снимка

Започна разсаждането на каба лук

Продължава до началото на юни Ако сте си направили разсад от каба лук, времето е подходящо за разсаждането му. Срокът за засаждане в градината продължава до началото на юни.

Няма снимка

Какво най-много обичат краставиците

С кои фактори на средата трябва да се съобразите Топлина Краставиците са сред най-топлолюбивите зеленчукови култури. Те са взискателни към нея във всеки един момент от развитието си.

Няма снимка

Торете балансирано зеленчуците

За да отгледате повече зеленчуци, които да са и с отлично качество, трябва да ги храните редовно. Освен основното торене, което е най-важно, от значение е и подхранването по време на растежа им.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,