Познавате ли наредбата за пръскане и за опазване на пчелите

25 април 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Ако не, запознайте се

Областна дирекция "Земеделие" в град Монтана се обърна на страницата си към земеделските стопани и собствениците на пчелини да си припомнят нормативните изисквания за опазването на пчелните семейства от отравяния при провеждане на растителнозащитни мероприятия.

Поводът е, че проблемът с опазването на пчелните семейства от отравяния при пръскане е идентифициран като един от най-големите, пред които са изправени пчеларите, казват от дирекцията.

Ежегодно в МЗХГ постъпват много жалби от пчелари, свързани с неспазване на изискванията на наредба щ 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Определени са условията

за прилагане на продукти за растителна защита с наземна и авиационна техника, в т.ч. часовете за прилагането им, защитните зони и отстояния, реда и начините за оповестяване на мероприятията, действията при констатиран масов подмор на пчелни семейства и др.

Имайки предвид, че започва засилено третиране на земеделските култури срещу болести и неприятели, се припомнят най-важните изисквания:

Разрешава се третиране с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция с:

- наземна техника - от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден;

- авиационна техника - от изгрев слънце до 10,00 часа.

- Възложителят на растителнозащитна, дезинфекционна и дезинсекционна дейност е длъжен да окоси цъфтящата растителност в междуредията на трайните насаждения (овощни градини, лозя и др.) преди извършване на третирането.

Лицата, които извършват или възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника в срок до 3 дни преди датата на третирането са длъжни

да уведомят лично собствениците

на животновъдни обекти - пчелини, да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, а кметовете да обявят предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място.

Към уведомителното писмо до кмета фермерите трябва да приложат схема на площите за третиране, в която се отразяват видът и фенофазата на земеделската култура, както и видът и фенофазата на културите в съседните площи.

При масов подмор на пчели

след употреба на препарати собственикът на пчелина трябва да уведоми веднага ветеринарния лекар, обслужващ пчелина, и кмета на населеното място и да подаде жалба до директора на областната дирекция по земеделие.

Трябва да се свика комисия и да се вземаг проби от пчелите.

За сведение на фермерите пчелите опрашват техните култури, но често това не се оценява и се приема за даденост. По данни на FAO

пчелите опрашват около 70% от основните култури

за консумация, които са над 210а000 растителни вида, като ефектът от това възлиза на 153 млрд. евро или на 9.5% от световното земеделско производство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Какво предизвиква самосмяна на майката от пчелите

Самосмяната се случва когато пчелата майка е оста­ряла, болна или с някои други дефекти. Нарича се тиха смяна защото се извършва от пчелите, без намесата на пчеларя, напомнят от beehoney-bg.eu.

Няма снимка

Кои фактори предизвикват роене

За появата на роево състояние или инстинкт за роене трябва да са налице някои условия: 1) в пчелното семейство има голямо количество запечатано пило; 2) има много малко или изобщо да няма открито

Няма снимка

Внимание! Роенето е полезно за пчелите, но не и за пчеларя

Роенето не е самоцелно занимание на пчелите, а вроден инстинкт за размножаване. При него се увеличава броят на пчелните семейства и те се разселват в други райони.

Няма снимка

Ако около пчелина има рапица, внимавайте!

След прецъфтяването на рапицата пчелите изпадат в роене. Добре е малко преди прецъфтяването да направите отводки, по този начин отнемате от силата на пчелните семейства, съветват от to-bee.blogspot.

Няма снимка

Въпреки че е май, подхранвайте пчелите, макар да предстои акациевата паша!

През май месец пчелите се развиват много активно, поради което имат нужда от храна. Ако времето е лошо и не могат да излизат, въпреки обилния цъфтеж, трябва да се извършва подхранване - особено ако

Няма снимка

Споделен опит: Хващане на рой пчели в кошер

"Беше тих следобед, в който разпускахме на вилата. В този ден обаче пчелите не мислеха така, беше ден за роене. Всички кошери гъмжат от пчели. Обаче сутринта ние решихме да проведем един експеримент.

Още от Фермер
Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Вносните домати и краставици поевтиняха, но сиренето - по-скъпо

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Няма снимка

Днес ще е слънчево, температурите до 30 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми,

Няма снимка

Двама мъже са загинали при инцидент в свинекомплекс в силистренското село Попина

Борис Димитров и Пенчо Драганов са загинали, падайки в шахта с фекалии в свинекомплекс в силистренското село Попина. Инцидентът е станал днес в сутрешните часове.

Няма снимка

Кучето лае без причина?

Можете да го отучите - с търпение и килограми лакомства Периодичното и безпричинното лаене действа на нервите и на най-търпеливия човек. Представете си какво и е на съседите, гостите и минувачите.