Познавате ли наредбата за пръскане и за опазване на пчелите

25 април 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Ако не, запознайте се

Областна дирекция "Земеделие" в град Монтана се обърна на страницата си към земеделските стопани и собствениците на пчелини да си припомнят нормативните изисквания за опазването на пчелните семейства от отравяния при провеждане на растителнозащитни мероприятия.

Поводът е, че проблемът с опазването на пчелните семейства от отравяния при пръскане е идентифициран като един от най-големите, пред които са изправени пчеларите, казват от дирекцията.

Ежегодно в МЗХГ постъпват много жалби от пчелари, свързани с неспазване на изискванията на наредба щ 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Определени са условията

за прилагане на продукти за растителна защита с наземна и авиационна техника, в т.ч. часовете за прилагането им, защитните зони и отстояния, реда и начините за оповестяване на мероприятията, действията при констатиран масов подмор на пчелни семейства и др.

Имайки предвид, че започва засилено третиране на земеделските култури срещу болести и неприятели, се припомнят най-важните изисквания:

Разрешава се третиране с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция с:

- наземна техника - от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден;

- авиационна техника - от изгрев слънце до 10,00 часа.

- Възложителят на растителнозащитна, дезинфекционна и дезинсекционна дейност е длъжен да окоси цъфтящата растителност в междуредията на трайните насаждения (овощни градини, лозя и др.) преди извършване на третирането.

Лицата, които извършват или възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника в срок до 3 дни преди датата на третирането са длъжни

да уведомят лично собствениците

на животновъдни обекти - пчелини, да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, а кметовете да обявят предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място.

Към уведомителното писмо до кмета фермерите трябва да приложат схема на площите за третиране, в която се отразяват видът и фенофазата на земеделската култура, както и видът и фенофазата на културите в съседните площи.

При масов подмор на пчели

след употреба на препарати собственикът на пчелина трябва да уведоми веднага ветеринарния лекар, обслужващ пчелина, и кмета на населеното място и да подаде жалба до директора на областната дирекция по земеделие.

Трябва да се свика комисия и да се вземаг проби от пчелите.

За сведение на фермерите пчелите опрашват техните култури, но често това не се оценява и се приема за даденост. По данни на FAO

пчелите опрашват около 70% от основните култури

за консумация, които са над 210а000 растителни вида, като ефектът от това възлиза на 153 млрд. евро или на 9.5% от световното земеделско производство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Напомняме! Вземете мерки срещу мравките! И те складират храна за зимата!

Мравките нападат пчелните семейства, погубват пилото, похищават меда. При масово нападение за едно денонощие тези насекоми могат да изнесат до 1 кг мед.

Няма снимка

Медоносни пчели оцеляват от хилядолетия в Сахара

Живата природа намира начини да се съхрани – даже и на най–неподходящите за живот места. В пустинята Сахара има пчели, които живеят в изолация от поне 5 хил. години, информира pcheli.net.

Няма снимка

Надниквайте по-често в плодниците

Юли е най-горещият летен месец, напомнят специалистите от pcheli.net. Средните температури са над 30°C. Отделянето на нектар е все още добро. Инстинктът за запасяване се засилва и пчелите активно

Няма снимка

Внимавайте събраният прашец да не е замърсен!

Изключително много трябва да се внимава цветният прашец да не е замърсен. Особено, ако е събиран от растения, третирани с пестициди. Прашец не трябва да се събира по време на и в продължение на

Няма снимка

Ръчно събиране на прашец

През юли пчеларите могат да съберат ръчно известно количество прашец - главно от царевицата чрез изтръскване на метлиците. Независимо, че хранителната стойност на прашеца от царевица е по-ниска,

Няма снимка

Грижи за новосъздадените семейства през май и юни

През този месец се обръща внимание и на новосъздадените семейства (през май и юни). Целта е до есента да се развият нормално, да имат запаси от мед и прашец и да отгледат достатъчно пило.

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.