Затревяването около боровинките увеличава добивите

01 май 2019 Растениевъдство 0     
1 2 3
 

Ефектът от този начин на отглеждане е сравним с получения при подхранването им с изкуствени торове, но е по-евтин и устойчив

Боряна Плашкова

Недостигът на желязо е един от най-често срещаните проблеми при отглеждането на боровинкови насаждения. Коригигирането му се свързва пряко с повишаването на съдържанието на антиоксиданти в плодовете и с увеличаването на добива.

Скорошно проучване, публикувано в научното списание "Frontiers in Plant Science" показва един много

прост и ефикасен метод

за справянето с дефицита на желязо - затревяването около растенията. Ефектът от този начин на отглеждане е сравним с получения при подхранването им с изкуствени торове, но в същото време много по-евтин и устойчив.

Според автора на проучването - д-р Хосе Коварубиас, всички почви са богати на хранителния елемент желязо, но той почти целият е в недосъпна за растенията форма. Някои растения са се присбособили да отделят специфини вещества от корените си, с които допринасят за разтварянето на желязото в усвоими съединения. Дори е възможно такива вещества да се отделят и от микроорганизми, обитаващи кореновата зона.

Боровинките обаче не са адаптирани по този начин, тъй като обикновено растат при влажни условия и кисела реакция на почвата, които предразполагат естественото разтваряне на желязото. Това е и причината повечето сухи и алакални почви да са непригодни за тяхното отглеждане.

Желязото е жизненоважен елемент за правилното функциониране на растителните клетки, влизащ в състава на хлорофила и участващ в ензимите, отговорни за производството на антиоксиданти. Пожълтяването на листата е симптомът при недостиг, а последствията са драстично забавяне на развитието на растенията и спадането на добива.

Двата начина за справяне

с недостатъчната усвоимост на желязото са вкисляване на реакцията на почвения разтвор и внасянето на изкуствени торове. Но и двата подхода могат да бъдат потенциално вредни както за почвата, така и за растенията.

В практиката се използва сяра, постепенно превръщана от почвените микроорганизми в сярна киселина. Резултатите са бавни и трудно регулирани, а даже и опасни, тъй като в преовлажнени почви сярата образува съединения, подтискащи растежа на корените. Възможно е също и внасянето на гипс в почвата или посипването ѝ с борови иглички.

Целенасоченото затревяване в боровинковите насаждения е евтината и безопасна алтернатива, подходяща за малки и големи производствени площи. Тревите са добре адаптирани за различни условия и чрез корените си успяват да натрупат достатъчно количество желязо в коренообитаемия почвен слой в достъпна за боровинките форма. Проведени научни опити показват успех в подобряването на растежа и плододаването и при други затревени видове културни растения - цитруси, маслини и лозя.

Опитът, описан от д-р Коварубиас, представлява измерване на жизнените показатели на боровинките при различни начини на подхранване с желязо - използването на първокласни железни торове, преработена телешка кръв и затревяване с червена власатка. Както във всеки експеримент е присъствала и контролна група.

Резултатите

постигнати със затревяването, са сходни с тези от подхранването с железни торове - буйна листна зелена маса, увеличен общ брой плодове от растение и подобрен цвят и хранителен състав. Показателят "твърдост на плодовете" обаче имал най-високи стойности при контролната група, средни при подхранваната с железни торове и най-ниски при затревените растения. Имало разлики и при изискванията към поливането - затревените растения имали най-голяма нужда от вода, но иначе не изисквали никакви по-специални грижи по отглеждането, освен поддържането на височината на тревата около 5-15 см.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Избор на технологични решения при отглеждането на царевица

За да се гарантират отлични добиви от зърно, важно е да се спазват добрите практики Доц. Енчо Мянушев В световен мащаб царевицата е важна фуражна, продоволствена и техническа култура.

Няма снимка

Неустойчивото време задържа развитието на слънчогледа

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си Ваня Велинска В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

Няма снимка

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

Няма снимка

Хибриди на Института по царевицата в Кнежа сa изпитвани и търсени в чужбина

Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов. Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани

Няма снимка

Ръжди, септориози, фузариози, брашнеста мана нападат пшеницата през май

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Ръждите по житните са икономически най-важните болести и при висока степен на нападение могат да доведат до сериозни загуби и компрометиране на реколтата.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,