Затревяването около боровинките увеличава добивите

01 май 2019 Растениевъдство 0     
1 2 3
 

Ефектът от този начин на отглеждане е сравним с получения при подхранването им с изкуствени торове, но е по-евтин и устойчив

Боряна Плашкова

Недостигът на желязо е един от най-често срещаните проблеми при отглеждането на боровинкови насаждения. Коригигирането му се свързва пряко с повишаването на съдържанието на антиоксиданти в плодовете и с увеличаването на добива.

Скорошно проучване, публикувано в научното списание "Frontiers in Plant Science" показва един много

прост и ефикасен метод

за справянето с дефицита на желязо - затревяването около растенията. Ефектът от този начин на отглеждане е сравним с получения при подхранването им с изкуствени торове, но в същото време много по-евтин и устойчив.

Според автора на проучването - д-р Хосе Коварубиас, всички почви са богати на хранителния елемент желязо, но той почти целият е в недосъпна за растенията форма. Някои растения са се присбособили да отделят специфини вещества от корените си, с които допринасят за разтварянето на желязото в усвоими съединения. Дори е възможно такива вещества да се отделят и от микроорганизми, обитаващи кореновата зона.

Боровинките обаче не са адаптирани по този начин, тъй като обикновено растат при влажни условия и кисела реакция на почвата, които предразполагат естественото разтваряне на желязото. Това е и причината повечето сухи и алакални почви да са непригодни за тяхното отглеждане.

Желязото е жизненоважен елемент за правилното функциониране на растителните клетки, влизащ в състава на хлорофила и участващ в ензимите, отговорни за производството на антиоксиданти. Пожълтяването на листата е симптомът при недостиг, а последствията са драстично забавяне на развитието на растенията и спадането на добива.

Двата начина за справяне

с недостатъчната усвоимост на желязото са вкисляване на реакцията на почвения разтвор и внасянето на изкуствени торове. Но и двата подхода могат да бъдат потенциално вредни както за почвата, така и за растенията.

В практиката се използва сяра, постепенно превръщана от почвените микроорганизми в сярна киселина. Резултатите са бавни и трудно регулирани, а даже и опасни, тъй като в преовлажнени почви сярата образува съединения, подтискащи растежа на корените. Възможно е също и внасянето на гипс в почвата или посипването ѝ с борови иглички.

Целенасоченото затревяване в боровинковите насаждения е евтината и безопасна алтернатива, подходяща за малки и големи производствени площи. Тревите са добре адаптирани за различни условия и чрез корените си успяват да натрупат достатъчно количество желязо в коренообитаемия почвен слой в достъпна за боровинките форма. Проведени научни опити показват успех в подобряването на растежа и плододаването и при други затревени видове културни растения - цитруси, маслини и лозя.

Опитът, описан от д-р Коварубиас, представлява измерване на жизнените показатели на боровинките при различни начини на подхранване с желязо - използването на първокласни железни торове, преработена телешка кръв и затревяване с червена власатка. Както във всеки експеримент е присъствала и контролна група.

Резултатите

постигнати със затревяването, са сходни с тези от подхранването с железни торове - буйна листна зелена маса, увеличен общ брой плодове от растение и подобрен цвят и хранителен състав. Показателят "твърдост на плодовете" обаче имал най-високи стойности при контролната група, средни при подхранваната с железни торове и най-ниски при затревените растения. Имало разлики и при изискванията към поливането - затревените растения имали най-голяма нужда от вода, но иначе не изисквали никакви по-специални грижи по отглеждането, освен поддържането на височината на тревата около 5-15 см.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Зарзават носи достоен доход за млади на село

Семейство от Брягово отглеждат само стари сортове зеленчуци за пловдивския пазар Радина Иванова Производителите на зеленчуци у нас страдат от все по-жестоката чужда конкуренция,

Няма снимка

В Ямболско вече реколтират слънчогледа

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

Няма снимка

Най-едрите плодове и зеленчуци ще бъдат претеглени на Празника на плодородието в Шабла

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

Няма снимка

Киселите почви трябва да се варуват и след това да се внасят калиеви торове

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

Няма снимка

С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

Няма снимка

Понижение в производството на картофи, домати и силажна царевица

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.