Ранни дини и пъпеши под полиетиленови тунели

01 май 2019 Растениевъдство 0     
1 2 3 4
 

За да се изпревари беритбеният период от ранното полско производство, дините и пъпешите могат да е отглеждат по няколко начина - под полиетиленови тунели; в защитени гнезда или в безопорни покрития. Отглеждането им в защитени гнезда е трудоемко, затова се препоръчва за по-малки стопанства.

Производството под полиетиленови тунели е по-разпространено от другите два начина.

Изборът на сортове

трябва да бъде съобразен със следното: да са ранозрели и добивни; растенията да са жизнени, устойчиви на фузарийно увяхване, брашнеста мана, мана и други икономически важни болести; плодовете да са средно едри с плътна и сочна консистенция и висока транспортабилност.

За пъпешите срокът на засаждане под полиетиленови тунели се определя от почвената температура, която трябва да бъде над 12-14 градуса С. Използва се 35-40 дневен разсад, отгледан в отопляеми оранжерии или парници, засят директно в саксии на 2-3 см дълбочина, по 3-4 семена в саксия. Добре е да се използва разсад, присаден върху тиква. Тогава се увеличават ранозрелостта и общият добив. Във фаза семедели растенията се прореждат, като се оставят по две в саксия.

Подготовката на почвата през есента се състои в основно торене с оборски тор, суперфосфат и с калиев сулфат, съобразено с данните от агрохимичния анализ на почвата, който е препоръчително да бъде направен. След това се извършва дълбоката оран. През пролетта почвата се обработва по-плитко и се профилира като се оформя лехо-браздова повърхност с високи равни лехи.

Засаждането се извършва през второто десетдневие на април на двуредова лента по схема 130+70х50 cm или едноредово на разстояние 140х50 cm. Растенията се засаждат на дълбочина до семеделите, след което се поливат и загърлят.

Ако не е извършвано основно торене, в гнездата се поставят 1 кг разложен оборски тор и по 10 г амониева селитра и суперфосфат.

След засаждането се изгражда носещата конструкция на тунелите и се покрива с фолио.

Основната грижа до края на май

е поддържането на микроклимата в тунелите. Проветрява се само в топлите часове на деня, без да се допуска излагане на растенията на силни въздушни течения. Максималните температури трябва да са между 22 и 25 градуса, а температурните амплитуди да не са големи - 7-8 градуса. Това се постига по-лесно при използване на перфорирано фолио - до 2% от общата му повърхност. Окончателното отстраняване на фолиото е в края на май, което се предшества от по-силно проветряване в продължение на няколко дни.

Поливките след засаждането са по гнезда, със затоплена до 17-18 градуса С вода, без да се намокрят стъблата и листата на растенията. По време на масовия цъфтеж и на плодообразуването се полива гравитационно или капково, като почвената влажност се поддържа по-висока - 75-80% от ППВ. Със започване на зреенето тя се понижава на 60-65% от ППВ.

За получаването на повече стандартни плодове по време на окопаването, стъблата се насочват върху високата леха. Така плодовете се засягат по-малко от поливките и не загниват. В ранните фази (цъфтеж и началото на плодообразуване) растенията се подхранват с амониева селитра. Беритбата започва в края на юни, като добивите варират от 3 до 4 тона на декар.

При отглеждане в безопорни покрития,

пъпешите и дините се засаждат през втората половина на април, след като премине опасността от силни слани. Покриването им се извършва непосредствено след засаждането, а полиетиленовото фолио се премахва 30-35 дни след това. Беритбата започва 10-14 дни по-рано, спрямо тази от ранното полско производство.

За отглеждането на дини под полиетиленови тунели

се използва предварително произведен 30 дневен разсад от рътени или предварително накиснати семена, засяти в саксии. Добри резултати се получават, когато разсадът е присаден върху подложка от кратуни.

Подбират се площи с водопропускливи почви, защитени от ветровете.

Така се изпреварва с 10-14 дни първата полска реколта полиетиленови тунели

През есента се тори с органични и минерални торове, без да се внасят азотните. През пролетта, най-добре през месец май, се култивира и фрезува и се оформя лехо-браздова повърхност с висока леха.

Засаждането се извършва, когато почвената температура се повиши над 12-14 градуса - през първата половина на април, по схема: 150х80-100 см.

Когато покривното фолио е по-широко, може и на двуредова лента по схема 150+50х50 cm. Растенията се засаждат на дълбочина до семеделите, след това се поливат с хладка вода гнездво и се загърлят с рохкава почва.

Температурата в тунелите се поддържа между 25 и 28 градуса през деня при слънчево време и 20-22 градуса при облачно. Поливките отначало са ограничени и най-често са ръчни по гнезда, но успешно може да се полива и чрез капково напояване.

Тунелите се проветряват редовно за да се поддържа по-ниска относителна влажност - 70-75%. Редовното проветряване също така подпомага навлизането на пчели в тунелите, които са основен опрашител на цветовете при дините. При по-слаб растеж, във фаза 4-5 лист, растенията се подхранват предимно с азотни и с калиеви торове. При първото окопаване може да се внесат и фосфорни или сложни (комбинирани) минерални торове.

Към края на май растенията се откриват напълно, като се премахва фолиото. Тогава по преценка може да се приложат резитби - на растенията със силно нарастващо централно стъбло и слабо плодообразуване върховете се пензират.

Беритбата започва в началото на юли и продължава около месец и половина. Добивът варира от 4-6 тона на декар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Зарзават носи достоен доход за млади на село

Семейство от Брягово отглеждат само стари сортове зеленчуци за пловдивския пазар Радина Иванова Производителите на зеленчуци у нас страдат от все по-жестоката чужда конкуренция,

Няма снимка

В Ямболско вече реколтират слънчогледа

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

Няма снимка

Най-едрите плодове и зеленчуци ще бъдат претеглени на Празника на плодородието в Шабла

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

Няма снимка

Киселите почви трябва да се варуват и след това да се внасят калиеви торове

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

Няма снимка

С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

Няма снимка

Понижение в производството на картофи, домати и силажна царевица

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.