Ранни дини и пъпеши под полиетиленови тунели

01 май 2019 Растениевъдство 0     
1 2 3 4
 

За да се изпревари беритбеният период от ранното полско производство, дините и пъпешите могат да е отглеждат по няколко начина - под полиетиленови тунели; в защитени гнезда или в безопорни покрития. Отглеждането им в защитени гнезда е трудоемко, затова се препоръчва за по-малки стопанства.

Производството под полиетиленови тунели е по-разпространено от другите два начина.

Изборът на сортове

трябва да бъде съобразен със следното: да са ранозрели и добивни; растенията да са жизнени, устойчиви на фузарийно увяхване, брашнеста мана, мана и други икономически важни болести; плодовете да са средно едри с плътна и сочна консистенция и висока транспортабилност.

За пъпешите срокът на засаждане под полиетиленови тунели се определя от почвената температура, която трябва да бъде над 12-14 градуса С. Използва се 35-40 дневен разсад, отгледан в отопляеми оранжерии или парници, засят директно в саксии на 2-3 см дълбочина, по 3-4 семена в саксия. Добре е да се използва разсад, присаден върху тиква. Тогава се увеличават ранозрелостта и общият добив. Във фаза семедели растенията се прореждат, като се оставят по две в саксия.

Подготовката на почвата през есента се състои в основно торене с оборски тор, суперфосфат и с калиев сулфат, съобразено с данните от агрохимичния анализ на почвата, който е препоръчително да бъде направен. След това се извършва дълбоката оран. През пролетта почвата се обработва по-плитко и се профилира като се оформя лехо-браздова повърхност с високи равни лехи.

Засаждането се извършва през второто десетдневие на април на двуредова лента по схема 130+70х50 cm или едноредово на разстояние 140х50 cm. Растенията се засаждат на дълбочина до семеделите, след което се поливат и загърлят.

Ако не е извършвано основно торене, в гнездата се поставят 1 кг разложен оборски тор и по 10 г амониева селитра и суперфосфат.

След засаждането се изгражда носещата конструкция на тунелите и се покрива с фолио.

Основната грижа до края на май

е поддържането на микроклимата в тунелите. Проветрява се само в топлите часове на деня, без да се допуска излагане на растенията на силни въздушни течения. Максималните температури трябва да са между 22 и 25 градуса, а температурните амплитуди да не са големи - 7-8 градуса. Това се постига по-лесно при използване на перфорирано фолио - до 2% от общата му повърхност. Окончателното отстраняване на фолиото е в края на май, което се предшества от по-силно проветряване в продължение на няколко дни.

Поливките след засаждането са по гнезда, със затоплена до 17-18 градуса С вода, без да се намокрят стъблата и листата на растенията. По време на масовия цъфтеж и на плодообразуването се полива гравитационно или капково, като почвената влажност се поддържа по-висока - 75-80% от ППВ. Със започване на зреенето тя се понижава на 60-65% от ППВ.

За получаването на повече стандартни плодове по време на окопаването, стъблата се насочват върху високата леха. Така плодовете се засягат по-малко от поливките и не загниват. В ранните фази (цъфтеж и началото на плодообразуване) растенията се подхранват с амониева селитра. Беритбата започва в края на юни, като добивите варират от 3 до 4 тона на декар.

При отглеждане в безопорни покрития,

пъпешите и дините се засаждат през втората половина на април, след като премине опасността от силни слани. Покриването им се извършва непосредствено след засаждането, а полиетиленовото фолио се премахва 30-35 дни след това. Беритбата започва 10-14 дни по-рано, спрямо тази от ранното полско производство.

За отглеждането на дини под полиетиленови тунели

се използва предварително произведен 30 дневен разсад от рътени или предварително накиснати семена, засяти в саксии. Добри резултати се получават, когато разсадът е присаден върху подложка от кратуни.

Подбират се площи с водопропускливи почви, защитени от ветровете.

Така се изпреварва с 10-14 дни първата полска реколта полиетиленови тунели

През есента се тори с органични и минерални торове, без да се внасят азотните. През пролетта, най-добре през месец май, се култивира и фрезува и се оформя лехо-браздова повърхност с висока леха.

Засаждането се извършва, когато почвената температура се повиши над 12-14 градуса - през първата половина на април, по схема: 150х80-100 см.

Когато покривното фолио е по-широко, може и на двуредова лента по схема 150+50х50 cm. Растенията се засаждат на дълбочина до семеделите, след това се поливат с хладка вода гнездво и се загърлят с рохкава почва.

Температурата в тунелите се поддържа между 25 и 28 градуса през деня при слънчево време и 20-22 градуса при облачно. Поливките отначало са ограничени и най-често са ръчни по гнезда, но успешно може да се полива и чрез капково напояване.

Тунелите се проветряват редовно за да се поддържа по-ниска относителна влажност - 70-75%. Редовното проветряване също така подпомага навлизането на пчели в тунелите, които са основен опрашител на цветовете при дините. При по-слаб растеж, във фаза 4-5 лист, растенията се подхранват предимно с азотни и с калиеви торове. При първото окопаване може да се внесат и фосфорни или сложни (комбинирани) минерални торове.

Към края на май растенията се откриват напълно, като се премахва фолиото. Тогава по преценка може да се приложат резитби - на растенията със силно нарастващо централно стъбло и слабо плодообразуване върховете се пензират.

Беритбата започва в началото на юли и продължава около месец и половина. Добивът варира от 4-6 тона на декар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Избор на технологични решения при отглеждането на царевица

За да се гарантират отлични добиви от зърно, важно е да се спазват добрите практики Доц. Енчо Мянушев В световен мащаб царевицата е важна фуражна, продоволствена и техническа култура.

Няма снимка

Неустойчивото време задържа развитието на слънчогледа

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си Ваня Велинска В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

Няма снимка

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

Няма снимка

Хибриди на Института по царевицата в Кнежа сa изпитвани и търсени в чужбина

Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов. Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани

Няма снимка

Ръжди, септориози, фузариози, брашнеста мана нападат пшеницата през май

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Ръждите по житните са икономически най-важните болести и при висока степен на нападение могат да доведат до сериозни загуби и компрометиране на реколтата.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,