Смрадликата лечебна ли е или декоративна?

05 май 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Без съмнение е и двете!

С това грабващо заглавие се надяваме да приковем вниманието ви към едно непретенциозно и в същото време много красиво растение, а именно Cotinus coggygria. Смрадликата може да бъде храст или дърво в зависимост от желанията на градинаря и очаквания резултат.

У нас тя се среща често в диво състояние или покрай пътищата. В миналото е засаждана умишлено там като противоерозионно средство, което е още един положителен аспект в отглеждането ѝ. Овалните листа, често в ексцентрична пурпурна багра, рязко контрастират на останалата растителност.

Така смрадликата печели почетно място в проектите на ландшафтните архитекти за лични градини или паркови пространства. Не бива да пропускаме да споменем и лечебните свойства на растението, но вие сигурно си знаете.И така, да започваме!

Сега е идеален момент за засаждане

Мястото - според изискванията на растението

В млада възраст смрадликата има нужда от редовно поливане и поддържане на почвената влажност в оптимални граници. Почти винаги това условие се изпълнява естествено през пролетния период от честите и обилни превалявания. Все пак имайте едно на ум, че ако не вали, ще трябва да поливате. Смрадликата няма някакви специални изисквания към почвата. Единственото, което понася зле, е прекалено дългото задържане на вода в кореновия слой. Затова предвидете добър дренаж, ако имате опасения.

Засаждането не е никаква философия, но трябва да намерите правилното място. Tо трябва да бъде много слънчево, особено за червенолистните форми и онези с жълта листна маса. Частично засенчване или съвсем лека, шарена сянка също не са проблем, но ако осветяването е недостатъчно, ще загубите чара на растението.

Внимание!

Винаги избирайте растенията, така че да можете да задоволявате капризите им. Съобразявайте изложението и почвата с изискванията им или обратно - избирайте си растения спрямо условията, с които разполагате. Вторият вариант обикновено е по-лесен! 

Лесна за отглеждане, лесна и за оформяне

Дълбокият корен трябва да се има предвид

В интерес на истината смрадликата е изключително издръжливо растение. Проявава много добра сухо- и студоустойчивост в зряла възраст. Независимо дали отглеждате растението като дърво, или храст то развива дълбока коренова система, а тя е основната причина за безпроблемното оцеляване дори без никакви грижи.

Обикновено смрадликата се разлиства през април, а цъфтежът започва месец-два по-късно. Цветовете са жълти, а пухчетата, с които по-често свързваме растението, са цветоносите и семената. В самото начало на вегетацията може да си поиграете с ножицата и да оформите желан силует.

Ако искате червенолистно дърво, трябва да започнете да го формирате още през първата година. Оставете само едно стъбло и почистете всички излишни издънки. Почистването на ствола се прави своевременно - още докато новите издънки са млади и крехки. Така не се нанасят големи рани. Ако пък ще оформяте смрадликата като храст, не е нужно да правите почти нищо. Евентуално прочистване на короната от супени или наранени клонки...

Силна пролетна резитба може да предотврати частично или цялостно цъфтежа. Преценете дали искате да отглеждате растението заради пухкавите розово-пурпурни съцветия, или само заради ефектната листна маса. Здравите и силни резници могат да се вкоренят във влажен пясък.

Методите на размножаване са основно два - чрез семена и чрез вкореняване на резници. Млади резници се залагат през пролетта, а вдървесинели - през лятото.

Различна през всеки сезон

Добър съсед е за другите растения

Ако сте обърнали внимание на крайпътните смрадлики, със сигурност сте останали впечатлени от различните ѝ тоалети през сезоните. Стилът й е почти неповторим, нали? И няма как да я сбъркате. Смрадликата е чудесен самостоятелен акцент (солитер) в малката градина. Лесното отглеждане и манипулации позволяват и на най-неопитните градинари да творят.

От друга страна растението е чудесен съсед, което отново се дължи на дълбоко разположената коренова система.

Просто смрадликата не се конкурира с другите. В комбинация с различни дървета и храсти е необходимо да спазвате оптималните разстояния на засаждане. Смрадликата може да бъде чудесен пурпурен фон за ниски тревисти и цъфтящи видове. Някои от най-красивите сортове са:

Daydream - сравнително компактен представител със зелени листа и кремави цветове;

Nordine - притежава много наситени пурпурни листа, които през есента преминават през жълто-оранжевата гама и в последствие опадат;

Royal Purple - обикновена пурпурна форма с пурпурночервени цветове;

Golden Spirit - листната маса в млада възраст е розово-червена, напълно развитите листа са в златножълт цвят, а наесен преминават през всички традиционни за сезона багри.

Помага при много проблеми

Не бива да се приема вътрешно без консултация с лекар

Смрадликата или наричана още тетра е билка с доказани лечебни свойства. Употребяемата част са листата. Билето е силен антиоксидант, действа антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо.

Най-често смрадликата се използва като отвара. Течността се прилага предимно външно под формата на промивки, бани или гаргари. Вътрешният прием и на минимални количества не се препоръчва, защото силно дразни вътрешните лигавици. За да сте сигурни и спокойни при употребата на каквито и да било натурални илачи, се консултирайте първо с лекар!

За отварата от смрадлика е добре известно, че повлиява хемороиди, бяло течение, рани и други кожни проблеми, афти в устната кухина, възпаление на венците и др.

За бани, промивки и гаргара се препоръчва да се направи отвара с 100 г сухи листа от смрадлика и литър вода. Прецежда се и се използва веднъж на ден. От листата може да бъде направена и лапа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Екологично отглеждане на лозя и производство на вино в Италия

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Най-висок добив на пшеница отчитат в община Добрич-селска - 625 кг/дка

90% от пшеницата в областта е ожъната, продължава прибирането на лавандула и маслодайна рапица. Това съобщи за  "Фокус" Веселин Овчаров - старши експерт в Областна дирекция "Земеделие", Добрич.

Няма снимка

Екофол и Кортева с общо демополе в кооперация Раковски

На съвместно демополе фирмите Екофол и Кортева презенираха продуктите си при пролетници – царевица и слънчоглед в производствените посеви на кооперация Раковски.

Няма снимка

С 10 % по-малко пшеница очакват в Добруджа спрямо реколта 2018 г.

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

Няма снимка

Производителите на торове в ЕС вече планират ново портфолио

Макар че новият регламент не е факт, той върви с още по-бързи крачки към одобрение и налага строги изисквания за съставките Диана Ванчева В последните един-два месеца фермерите в цялата

Още от Фермер
Няма снимка

Добри новини за европейските птицевъди: Увеличено търсене и по-добри цени

Последната прогноза на Еврокомисията обещава високи цени и увеличен пазар на птичето месо. Европейският пазар на птиче месо се очаква да нарасне с 2,5% тази година.

Няма снимка

Чака ни слънчева и топла неделя, във вторник идват дъждове

През нощта ще е ясно и тихо. Утре ще е предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. В Източна България ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Няма снимка

5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

Защита от късни студове Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време.

Няма снимка

Можете ли да работите с апарата за пчелни майки

Монтирайте касетата в добре изградена пчелна пита, в която е отглеждано пило. Касетата се закрепва с помощта на видия. Поставяте питата с монтираната касета в пчелно семейство,

Няма снимка

Какъв ли цвят ще бъде хортензията?

Изборът на тор ще реши дали да е розова, или синя Хортензията ми не може да реши какъв цвят иска да бъде. Имам я от години и досега винаги си е била розова.

Няма снимка

Бактериални болести по доматите

Доматите се нападат от някои бактериали болести. Най-опасните са бактериално петносване и бактериално струпясване. По плодовете се появяват малки, воднисти петънца, които по-късно стават черни,