Смрадликата лечебна ли е или декоративна?

05 май 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Без съмнение е и двете!

С това грабващо заглавие се надяваме да приковем вниманието ви към едно непретенциозно и в същото време много красиво растение, а именно Cotinus coggygria. Смрадликата може да бъде храст или дърво в зависимост от желанията на градинаря и очаквания резултат.

У нас тя се среща често в диво състояние или покрай пътищата. В миналото е засаждана умишлено там като противоерозионно средство, което е още един положителен аспект в отглеждането ѝ. Овалните листа, често в ексцентрична пурпурна багра, рязко контрастират на останалата растителност.

Така смрадликата печели почетно място в проектите на ландшафтните архитекти за лични градини или паркови пространства. Не бива да пропускаме да споменем и лечебните свойства на растението, но вие сигурно си знаете.И така, да започваме!

Сега е идеален момент за засаждане

Мястото - според изискванията на растението

В млада възраст смрадликата има нужда от редовно поливане и поддържане на почвената влажност в оптимални граници. Почти винаги това условие се изпълнява естествено през пролетния период от честите и обилни превалявания. Все пак имайте едно на ум, че ако не вали, ще трябва да поливате. Смрадликата няма някакви специални изисквания към почвата. Единственото, което понася зле, е прекалено дългото задържане на вода в кореновия слой. Затова предвидете добър дренаж, ако имате опасения.

Засаждането не е никаква философия, но трябва да намерите правилното място. Tо трябва да бъде много слънчево, особено за червенолистните форми и онези с жълта листна маса. Частично засенчване или съвсем лека, шарена сянка също не са проблем, но ако осветяването е недостатъчно, ще загубите чара на растението.

Внимание!

Винаги избирайте растенията, така че да можете да задоволявате капризите им. Съобразявайте изложението и почвата с изискванията им или обратно - избирайте си растения спрямо условията, с които разполагате. Вторият вариант обикновено е по-лесен! 

Лесна за отглеждане, лесна и за оформяне

Дълбокият корен трябва да се има предвид

В интерес на истината смрадликата е изключително издръжливо растение. Проявава много добра сухо- и студоустойчивост в зряла възраст. Независимо дали отглеждате растението като дърво, или храст то развива дълбока коренова система, а тя е основната причина за безпроблемното оцеляване дори без никакви грижи.

Обикновено смрадликата се разлиства през април, а цъфтежът започва месец-два по-късно. Цветовете са жълти, а пухчетата, с които по-често свързваме растението, са цветоносите и семената. В самото начало на вегетацията може да си поиграете с ножицата и да оформите желан силует.

Ако искате червенолистно дърво, трябва да започнете да го формирате още през първата година. Оставете само едно стъбло и почистете всички излишни издънки. Почистването на ствола се прави своевременно - още докато новите издънки са млади и крехки. Така не се нанасят големи рани. Ако пък ще оформяте смрадликата като храст, не е нужно да правите почти нищо. Евентуално прочистване на короната от супени или наранени клонки...

Силна пролетна резитба може да предотврати частично или цялостно цъфтежа. Преценете дали искате да отглеждате растението заради пухкавите розово-пурпурни съцветия, или само заради ефектната листна маса. Здравите и силни резници могат да се вкоренят във влажен пясък.

Методите на размножаване са основно два - чрез семена и чрез вкореняване на резници. Млади резници се залагат през пролетта, а вдървесинели - през лятото.

Различна през всеки сезон

Добър съсед е за другите растения

Ако сте обърнали внимание на крайпътните смрадлики, със сигурност сте останали впечатлени от различните ѝ тоалети през сезоните. Стилът й е почти неповторим, нали? И няма как да я сбъркате. Смрадликата е чудесен самостоятелен акцент (солитер) в малката градина. Лесното отглеждане и манипулации позволяват и на най-неопитните градинари да творят.

От друга страна растението е чудесен съсед, което отново се дължи на дълбоко разположената коренова система.

Просто смрадликата не се конкурира с другите. В комбинация с различни дървета и храсти е необходимо да спазвате оптималните разстояния на засаждане. Смрадликата може да бъде чудесен пурпурен фон за ниски тревисти и цъфтящи видове. Някои от най-красивите сортове са:

Daydream - сравнително компактен представител със зелени листа и кремави цветове;

Nordine - притежава много наситени пурпурни листа, които през есента преминават през жълто-оранжевата гама и в последствие опадат;

Royal Purple - обикновена пурпурна форма с пурпурночервени цветове;

Golden Spirit - листната маса в млада възраст е розово-червена, напълно развитите листа са в златножълт цвят, а наесен преминават през всички традиционни за сезона багри.

Помага при много проблеми

Не бива да се приема вътрешно без консултация с лекар

Смрадликата или наричана още тетра е билка с доказани лечебни свойства. Употребяемата част са листата. Билето е силен антиоксидант, действа антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо.

Най-често смрадликата се използва като отвара. Течността се прилага предимно външно под формата на промивки, бани или гаргари. Вътрешният прием и на минимални количества не се препоръчва, защото силно дразни вътрешните лигавици. За да сте сигурни и спокойни при употребата на каквито и да било натурални илачи, се консултирайте първо с лекар!

За отварата от смрадлика е добре известно, че повлиява хемороиди, бяло течение, рани и други кожни проблеми, афти в устната кухина, възпаление на венците и др.

За бани, промивки и гаргара се препоръчва да се направи отвара с 100 г сухи листа от смрадлика и литър вода. Прецежда се и се използва веднъж на ден. От листата може да бъде направена и лапа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Избор на технологични решения при отглеждането на царевица

За да се гарантират отлични добиви от зърно, важно е да се спазват добрите практики Доц. Енчо Мянушев В световен мащаб царевицата е важна фуражна, продоволствена и техническа култура.

Няма снимка

Неустойчивото време задържа развитието на слънчогледа

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си Ваня Велинска В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

Няма снимка

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди за 2019 г. бюджет от 1,2 милиона лева за финансиране на „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“.

Няма снимка

Хибриди на Института по царевицата в Кнежа сa изпитвани и търсени в чужбина

Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов. Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани

Няма снимка

Ръжди, септориози, фузариози, брашнеста мана нападат пшеницата през май

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Ръждите по житните са икономически най-важните болести и при висока степен на нападение могат да доведат до сериозни загуби и компрометиране на реколтата.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,