Рецепта за термоустойчив добитък

12 май 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Заради глобалното затопляне учени от Флорида търсят нови говедовъдни решения

Таня Демирова

Проф. Ралука Матеску от Департамента по животновъдство в Университета на Флорида се опитва да открие тайната на отглеждането на термоустойчив добитък, без това да влияе отрицателно на качеството на месото му, съобщава Bloomberg Businessweek.

Първата стъпка за запазването на снабдяването с храни в условията на глобалното затопляне е създаването на термоустойчив добитък, който да стане източник на сочно мраморно месо

Родената в Букурещ Ралука Матеску се влюбва в генетиката, докато следва биология. След това 21-годишната биоложка се премества в Щатите, където получава докторска степен в частния Корнелски университет и се фокусира върху овцете. През 2006 г. започва работа в Университета в Оклахома. Според Матеску това е един от американските щати, в които се отглежда най-много едър рогат добитък. Така че нейните изследвания естествено се насочват към ефективното му отглеждане. А преди пет години биоложката се премества във Флорида, където, както в Оклахома, Университетът има задължението да помага на фермерите от Гейнсвил (градът, в който е разположен Университетът на Флорида), което на практика означава, че трябва да се реши какво да се прави с продължаващото затопляне.

Концентрацията на добитък във фермите във Флорида не е случайно. За местните животновъди тревата е пари, а умерено студените зими в района й позволяват тя да расте почти целогодишно, спестявайки на фермерите разходи за сено и други фуражи.

Лошото е, че цената, която плащат за това, са горещите лета които се отразяват и на месодайните животни. От горещината особено страдат говедата от породите Ангус и Херефорд заради тъмната им плътна космена покривка.

Докато зебуто (Bos indicus) - основно Брахман/Брахма (порода, селекционирана в САЩ от породи говеда, внесени от Индия), една от най-популярните месодайни говеда, които масово се отглеждат не само в САЩ, но и в Аржентина, Бразилия, Парагвай, Колумбия и Австралия, заради леката си къса космена покривка и превъзходни потни жлези се развиват добре при горещо и влажно време. Но пък месото им може да се похвали с търсената от потребителите мраморност. Нежното мраморно месо е "специалитет" на Ангусите.

Затова тук, както в повечето топли страни, обикновено се отглеждат кръстоски, наречени Брангус (3/8 Браман и 5/8 Ангус). Така е постигната толерантност - говедата да могат да оцеляват през лятото във Флорида, но климатичните промени поставят нови цели.

Преди две години проф. Матеску получава държавно финансиране за откриването на по-точна генетична рецепта за отглеждане на термоустойчив добитък.

През лятото заедно със свои сътрудници проф. Матеску събира образци от над 800 крави от ранчо в Окичоби (окръг в американския щат Флорида), правейки им различни измервания - на телесната температура, на дължината и плътността на космената покривка, на количеството отделяна пот). По скала от 1 до 5 изследователните от Университета на Флорида оценяват всяка крава. Освен това изучават характеристиките, които имат значение за месодайното говедовъдство - с помощта на ултразвук определят равнището на мраморност на месото.

Учените вземат ДНК от всяка крава и изпращат пробите в частна лаборатория, която анализира ДНК с помощта на 250 000 генетични маркера.

След това учените правят статистически изследвания, за да определят какви желани особености най-силно корелират с генетичните характеристики. Тяхната цел е да определят кои генетични маркери сред хилядите, свързани с този признак, фактически формират този признак.

Според проф. Матеску на нейния екип му трябват още две-три години, за да стигне до крайната цел - получаването на порода крави, способна да издържа на високите температури, без при това да пострада качеството на месната продукция.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Кръвосмучещите мухи пренасят африканската чума по свинете

Доказва го изследване на датски учени Д-р Енрик Марко След като африканската чума по свинете буквално превзе Европа, а сега настъпва сериозно и в Югоизточна Азия хиляди

Няма снимка

Бойко Синапов: Опитваме се да запазим българските породи животни

Опитваме се да запазим българските породи животни и родните продукти, които произвождат животновъдите, заяви пред БНР Бойко Синапов - председател на "Обединени български животновъди".

Няма снимка

Прогноза: Ръст от 5% на глобалния млечен пазар следващите 5 години

До 2040 г. производствените обеми ще достигнат 1282 млн. т Следващите 5 години глобалният млечен пазар ще нарасне с 5% и ще достигне 703,5 млрд. долара,

Няма снимка

Ускорете растежа и вдигнете млеконадоя на кравите със 7 на сто

Водата влияе на продуктивността на кравата 4 За млеконадой 12 кг трябват 35-40 л вода, а за 40 кг мляко - 110-150 л, напомня холандски експерт Рене Кремерс Вкусът и миризмата на водата играят

Няма снимка

Вдигнете теглото на бройлерите с 2,9 до 4,6%

като им осигурите пясък още от втората седмица на отглеждане, съветват специалистите Жени Владинова Наблюденията на Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари (UEVP - Union of European

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,