Рецепта за термоустойчив добитък

12 май 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Заради глобалното затопляне учени от Флорида търсят нови говедовъдни решения

Таня Демирова

Проф. Ралука Матеску от Департамента по животновъдство в Университета на Флорида се опитва да открие тайната на отглеждането на термоустойчив добитък, без това да влияе отрицателно на качеството на месото му, съобщава Bloomberg Businessweek.

Първата стъпка за запазването на снабдяването с храни в условията на глобалното затопляне е създаването на термоустойчив добитък, който да стане източник на сочно мраморно месо

Родената в Букурещ Ралука Матеску се влюбва в генетиката, докато следва биология. След това 21-годишната биоложка се премества в Щатите, където получава докторска степен в частния Корнелски университет и се фокусира върху овцете. През 2006 г. започва работа в Университета в Оклахома. Според Матеску това е един от американските щати, в които се отглежда най-много едър рогат добитък. Така че нейните изследвания естествено се насочват към ефективното му отглеждане. А преди пет години биоложката се премества във Флорида, където, както в Оклахома, Университетът има задължението да помага на фермерите от Гейнсвил (градът, в който е разположен Университетът на Флорида), което на практика означава, че трябва да се реши какво да се прави с продължаващото затопляне.

Концентрацията на добитък във фермите във Флорида не е случайно. За местните животновъди тревата е пари, а умерено студените зими в района й позволяват тя да расте почти целогодишно, спестявайки на фермерите разходи за сено и други фуражи.

Лошото е, че цената, която плащат за това, са горещите лета които се отразяват и на месодайните животни. От горещината особено страдат говедата от породите Ангус и Херефорд заради тъмната им плътна космена покривка.

Докато зебуто (Bos indicus) - основно Брахман/Брахма (порода, селекционирана в САЩ от породи говеда, внесени от Индия), една от най-популярните месодайни говеда, които масово се отглеждат не само в САЩ, но и в Аржентина, Бразилия, Парагвай, Колумбия и Австралия, заради леката си къса космена покривка и превъзходни потни жлези се развиват добре при горещо и влажно време. Но пък месото им може да се похвали с търсената от потребителите мраморност. Нежното мраморно месо е "специалитет" на Ангусите.

Затова тук, както в повечето топли страни, обикновено се отглеждат кръстоски, наречени Брангус (3/8 Браман и 5/8 Ангус). Така е постигната толерантност - говедата да могат да оцеляват през лятото във Флорида, но климатичните промени поставят нови цели.

Преди две години проф. Матеску получава държавно финансиране за откриването на по-точна генетична рецепта за отглеждане на термоустойчив добитък.

През лятото заедно със свои сътрудници проф. Матеску събира образци от над 800 крави от ранчо в Окичоби (окръг в американския щат Флорида), правейки им различни измервания - на телесната температура, на дължината и плътността на космената покривка, на количеството отделяна пот). По скала от 1 до 5 изследователните от Университета на Флорида оценяват всяка крава. Освен това изучават характеристиките, които имат значение за месодайното говедовъдство - с помощта на ултразвук определят равнището на мраморност на месото.

Учените вземат ДНК от всяка крава и изпращат пробите в частна лаборатория, която анализира ДНК с помощта на 250 000 генетични маркера.

След това учените правят статистически изследвания, за да определят какви желани особености най-силно корелират с генетичните характеристики. Тяхната цел е да определят кои генетични маркери сред хилядите, свързани с този признак, фактически формират този признак.

Според проф. Матеску на нейния екип му трябват още две-три години, за да стигне до крайната цел - получаването на порода крави, способна да издържа на високите температури, без при това да пострада качеството на месната продукция.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

1000 фермери членуват в ирландска кооперация

За основните ѝ бизнес направления разказва нейният гл. изп. директор Конър Райън Почти всеки фермер в Ирландия членува в кооперация. Съвсем малко млечни животновъди продават самостоятелно

Няма снимка

АЧС и хуманното отглеждане на свинете обсъдиха фермери и експерти от Агенцията по храните

Представители на свиневъдния сектор в България и експерти от Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) обсъдиха последните изменения на Решение на Европейската комисия (ЕК) 2014/709 за

Няма снимка

Унищожиха над 1,2 млн. свине във Виетнам заради АЧС

Въпреки че вирусът на африканската чума по свинете (АЧС) беше открит във Виетнам само преди 2 месеца, смъртоносното на бранша заболяване вече се разпространи в повечето провинции.

Няма снимка

Отложиха забраната за кастрация на прасета без анестезия в германските свинеферми

Федералното правителство на Германия ратифицира решението, предложено от Земеделското министерство, според което самите фермери ще могат да обезболяват прасетата си с изофлуран преди кастрациятаq,

Няма снимка

Развъдните асоциации ще получат 5,5 млн. лева през 2019 г.

Ресурс от 5 500 000 лв. утвърди управителният съвет на ДФ „Земеделие” за развъдните асоциации по Схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне

Няма снимка

Разшириха обхвата на схемата за хуманно отношение към птиците

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ разшири обхвата на подпомагане по схемата на държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците”.

Още от Фермер
Няма снимка

Филип Лисичаров: Основният проблем на бизнеса с розов цвят е свръхпроизводството

Основният проблем на бизнеса с розов цвят и розово масло е свръхпроизводството, а кризата при бизнеса с лавандулата ще се задълбочава, каза в предаването „Преди всички“ Филип Лисичаров,

Няма снимка

84% от свинете майки - поне с едно травмирано копито

Заболяванията на копитата на свинете са широко разпространени и много често се превръщат в хронично куцане. В промишлените свинеферми 84% от свинете майки имат повреди поне на едното копито.

Няма снимка

Черешите ще са малко и скъпи

Реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка, прогнозира Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България пред "Монитор". Според нея причината е в силните слани в последната седмица

Няма снимка

Чавдар Маринов е назначен за зам.-министър на земеделието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов, съобщи правителственият пресцентър.

Няма снимка

Котка тръска глава и се чеше по ушите

Причината е ушна краста Много стопани на домашни котки се оплакват от странното поведение на любимката си: животното обръща главата си настрани, тръска я, чеше се по ушите, неспокойно е,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в