Рецепта за термоустойчив добитък

12 май 2019 Животновъдство 0 12546
Няма снимка
Ангуси от ранчо Семиноле в района на Окичоби, щата Флорида, чийто "специалитет" е нежното мраморно месо
1 2 3
 

Заради глобалното затопляне учени от Флорида търсят нови говедовъдни решения

Таня Демирова

Проф. Ралука Матеску от Департамента по животновъдство в Университета на Флорида се опитва да открие тайната на отглеждането на термоустойчив добитък, без това да влияе отрицателно на качеството на месото му, съобщава Bloomberg Businessweek.

Първата стъпка за запазването на снабдяването с храни в условията на глобалното затопляне е създаването на термоустойчив добитък, който да стане източник на сочно мраморно месо

Родената в Букурещ Ралука Матеску се влюбва в генетиката, докато следва биология. След това 21-годишната биоложка се премества в Щатите, където получава докторска степен в частния Корнелски университет и се фокусира върху овцете. През 2006 г. започва работа в Университета в Оклахома. Според Матеску това е един от американските щати, в които се отглежда най-много едър рогат добитък. Така че нейните изследвания естествено се насочват към ефективното му отглеждане. А преди пет години биоложката се премества във Флорида, където, както в Оклахома, Университетът има задължението да помага на фермерите от Гейнсвил (градът, в който е разположен Университетът на Флорида), което на практика означава, че трябва да се реши какво да се прави с продължаващото затопляне.

Концентрацията на добитък във фермите във Флорида не е случайно. За местните животновъди тревата е пари, а умерено студените зими в района й позволяват тя да расте почти целогодишно, спестявайки на фермерите разходи за сено и други фуражи.

Лошото е, че цената, която плащат за това, са горещите лета които се отразяват и на месодайните животни. От горещината особено страдат говедата от породите Ангус и Херефорд заради тъмната им плътна космена покривка.

Докато зебуто (Bos indicus) - основно Брахман/Брахма (порода, селекционирана в САЩ от породи говеда, внесени от Индия), една от най-популярните месодайни говеда, които масово се отглеждат не само в САЩ, но и в Аржентина, Бразилия, Парагвай, Колумбия и Австралия, заради леката си къса космена покривка и превъзходни потни жлези се развиват добре при горещо и влажно време. Но пък месото им може да се похвали с търсената от потребителите мраморност. Нежното мраморно месо е "специалитет" на Ангусите.

Затова тук, както в повечето топли страни, обикновено се отглеждат кръстоски, наречени Брангус (3/8 Браман и 5/8 Ангус). Така е постигната толерантност - говедата да могат да оцеляват през лятото във Флорида, но климатичните промени поставят нови цели.

Преди две години проф. Матеску получава държавно финансиране за откриването на по-точна генетична рецепта за отглеждане на термоустойчив добитък.

През лятото заедно със свои сътрудници проф. Матеску събира образци от над 800 крави от ранчо в Окичоби (окръг в американския щат Флорида), правейки им различни измервания - на телесната температура, на дължината и плътността на космената покривка, на количеството отделяна пот). По скала от 1 до 5 изследователните от Университета на Флорида оценяват всяка крава. Освен това изучават характеристиките, които имат значение за месодайното говедовъдство - с помощта на ултразвук определят равнището на мраморност на месото.

Учените вземат ДНК от всяка крава и изпращат пробите в частна лаборатория, която анализира ДНК с помощта на 250 000 генетични маркера.

След това учените правят статистически изследвания, за да определят какви желани особености най-силно корелират с генетичните характеристики. Тяхната цел е да определят кои генетични маркери сред хилядите, свързани с този признак, фактически формират този признак.

Според проф. Матеску на нейния екип му трябват още две-три години, за да стигне до крайната цел - получаването на порода крави, способна да издържа на високите температури, без при това да пострада качеството на месната продукция.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

За 1-ото тримесечие фермерите в ЕС доставят повече мляко. В България нарастването е най-отчетливо - със 7,7%!

Жени Владинова Млекопроизводителите в ЕС са доставили с 2,8 процента повече мляко на мандрите през първото тримесечие на 2020 г., отколкото през предходната година

Няма снимка

Предупреждение за свръхпредлагане отправи европейската птицевъдна индустрия

Европейските сектори за птиче месо и яйца настояват Европейската комисия да управлява вноса, за да предотврати свръхпредлагането, причинено от коронавируса

Няма снимка

Полската птицевъдна промишленост е изправена пред безпрецедентна криза! Бизнесът търси подкрепа от правителството!

Пандемията COVID-19 изтласка полската птицевъдна промишленост до ръба на криза, сочи доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Въпреки че Полша остава най-големият производител на птици в ЕС

Няма снимка

На прицел ли е оборното отглеждане? Пашата е добра за климата, а оборът - генерира много СО2!

Колко благоприятно влияе на климата поддържането и използването на пасища в сравнение с модерните и удобни за животните  обори? Изследователи и представители на Баварската асоциация на фермерите

Няма снимка

Ще се плаща ли по-добре млякото при прилагане на мерки за опазване на климата?

Краткият отговор - две трети от германските фермери не вярват и не очакват по-високи приходи! Селското стопанство дава сравнително малък принос за замърсяването на атмосферата с вредни за климата

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Още от Фермер
Няма снимка

Автоматизацията помага на комбайна да спести ресурси

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

Няма снимка

Днес слънчево и по-топло, температурите - до 29 градуса

Днес ще е бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа до умерен запад-югозапад вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните

Няма снимка

ЕК предлага 24 млрд. евро за възстановяване на селското стопанство

Европейската комисия (ЕК) предложи да отпусне 24 милиарда евро за възстановяване на селското стопанство от своя фонд „ЕС от ново поколение“, който следва да осигури финансова подкрепа за

Няма снимка

Самолети срещу градушки първо в Северна България

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава

Няма снимка

Самолети срещу градушки ще защитават непокритите с ракети площи

2236 ракети са изстреляни срещу градушки от края на април до момента, каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на заседанието на комисията по земеделие в Народното събрание

Няма снимка

Салата с пресни картофи

Продукти: 250 г пресни картофи, четвърт глава червен (салатен) лук, 1 суп. лъж. зехтин, половин лъжичка горчица, половин лъжичка винен оцет, 5 репички, зелени подправки - на вкус (копър, магданоз)