Зелевият разсад: растения с къси стъбла и добре развити корени

13 май 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Някои от любителите градинари си купуват готов разсад от зеле, тъй като им е по-трудно да си го произведат сами. Затова им напомняме някой акценти, на които трябва да обърнат внимание, когато го избират от пазара.

Какви са изискванията:

Растенията трябва да имат добър външен вид.

Стъблото да не е много дълго, дори е препоръчително да е по-късо.

Кореновата система да е добре развита, за да може растението лесно да се прихване на новото място.

Не е необходимо да има много листа - 3-4 са достатъчни.

Разсадът трябва да е тъмнозелен, което подсказва, че е гледан при подходящи условия. 

ЗАСАЖДАНЕ ВЕДНАГА

Препоръчително е веднага след като сте купили растенията да ги засадите.

Ако се налага да отложите засаждането с ден-два (но не повече), погрижете се добре за растенията. В този случай е добре около корените им да има малко почва. Освен това ги завийте с хартия, която да е влажна. Поставете разсада в тъмно и хладно помещение.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Грижи за директните домати

След поникване на доматените растенията, направете прореждане. Там, където са поникнали всички семенца, оставете не повече от две стръкчета. В случай че някъде липсват, подсадете от извадените. .

Няма снимка

Предимства на директните домати

. При директното отглеждане на домати не се произвежда предварително разсад. . На сравнително по-малка площ се разполагат повече бройки. . Растенията не се нуждаят от опорна конструкция. .

Няма снимка

Директните доматите се засаждат на високи лехи

Преди да направите директна сеитба на семената, обработете добре почвата и оформете високите лехи. При едноредова сеитба в средата на лехата, отворете от край до край браздичка с дълбочина около 2,

Няма снимка

Доматите за консерви – чрез директна сеитба

Подходящото време за сеитба на директно производство на домати без разсад е от 10 до към 30 май. Технологията за директно производство на домати е опростена и много лесна.

Няма снимка

Колорадски бръмбар - основен враг за картофите

Неприятелят е един от най-често срещаните вредители в градината. Колорадският бръмбар се храни с листата на картофите, доматите, патладжаните и някои плевелни растения.

Няма снимка

Окопаване и торене на картофите

Най-честно картофите се окопават два пъти. Кога точно да се направи, определя се от климатичните условия през годината. Обикновено първото окопаване е малко след като картофите поникнат.

Още от Фермер
Няма снимка

Филип Лисичаров: Основният проблем на бизнеса с розов цвят е свръхпроизводството

Основният проблем на бизнеса с розов цвят и розово масло е свръхпроизводството, а кризата при бизнеса с лавандулата ще се задълбочава, каза в предаването „Преди всички“ Филип Лисичаров,

Няма снимка

84% от свинете майки - поне с едно травмирано копито

Заболяванията на копитата на свинете са широко разпространени и много често се превръщат в хронично куцане. В промишлените свинеферми 84% от свинете майки имат повреди поне на едното копито.

Няма снимка

Черешите ще са малко и скъпи

Реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка, прогнозира Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България пред "Монитор". Според нея причината е в силните слани в последната седмица

Няма снимка

Чавдар Маринов е назначен за зам.-министър на земеделието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов, съобщи правителственият пресцентър.

Няма снимка

Котка тръска глава и се чеше по ушите

Причината е ушна краста Много стопани на домашни котки се оплакват от странното поведение на любимката си: животното обръща главата си настрани, тръска я, чеше се по ушите, неспокойно е,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в