Ранното кафяво гниене - опожарява цветовете

11 май 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Болестта е сред най-опасните за костилковите видове, но напада и ябълката и крушата. Заразата се появява от цъфтежа на дърветата до узряването на плодовете. Първият симптом е опожаряване на цветовете. Проявява се като кафяви петна по венчелистчетата. Те са разрастват и обхващат изцяло цвета, който омеква и изгнива. Гниенето преминава по плодната клонка и вследствие цялата й връхна част увяхва и изсъхва. Засягат се връхните части на летораслите с още нарастващите листа.

Причинителят на болестта е гъба, която зимува по нападнатите дървета основно в мумифицираните плодове и в раковините по клоните.

По цветовете и върховете на летораслите заразата се появява много рано, когато времето е дъждовно и студено.

По плодовете - при дъждовно и хладно до умерено топло време. Гниенето се проявява особено силно при сортове, чиито плодове имат по-тънка кора или са наранени от насекоми, градушка и др.

ПЕТНА ПО ПЛОДОВЕТЕ

По плодовете болестта се изразява в закръглено кафяво петно, което постепенно нараства, докато покрие цялата повърхност. Всички тъкани под петното са кафяви и изгнили.

Плодът окапва или остава по клоните, където засъхва и се мумифицира.

Борбата да е комбинирана

Борбата с ранното кафяво гниене по овощните дървета е успешна, ако се съчетават агротехнически и химически мерки.

Дръвчетата се засаждат на проветриво място.

Унищожават се всички саморасли сливи и джанки, трънки.

Изрязват се до здрава тъкан всички опожарени клонки и се унищожават.

Големите рани се замазват с блажна боя или овощарска замазка.

Събират се и се унищожават загнилите и мумифицирани плодове.

Плодовете се берат внимателно. Прави се в сухо време.

За дръвчетата се полагат грижи - обработка на почвата, торене, поливане, опазване от вредители.

Първото пръскане на овощните дървета се провежда рано напролет преди набъбването на пъпките с бордолезов разтвор 1%. Второ третиране се прави при показване боята на цветовете (фаза цветен бутон) с: дитан М 45-0.2%, топсин М 70 ВДГ - 0.12%, бордо микс 20ВП - 350-500 г/дка, дифкор 250ЕК - 20 мл/дка, каптан 80ВГ - 150 г/дка, тирам 80ВГ - 0.3% и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Присаждане на орех

Присаждането при ореха се прави малко по-различно от другите дръвчета. Нарича се присаждане на прозорче. За да се извърши операцията, необходим е нож с две успоредни остриета,

Няма снимка

Основните правила на присаждането са:

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Няма снимка

Подгответе лехата за новите ягоди

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

Няма снимка

Късните ябълки искат още храна

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.

Няма снимка

Защо има различни видове от тъмния мед

Зависи от начина на получаване Много често пчеларите добиват по-големи или по-малки количества манов мед, и то, без да знаят откъде пчелите го събират Както и какви са условията за получаването на