Прасковен молец развива 3-4 поколения

19 май 2019 Овошки 0 17262
Няма снимка
 

Пеперудите на прасковения молец от първото поколение излитат през май. Те са активни привечер и нощем. Денем се крият под листата, под бучките пръст, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и другаде.

Гъсениците се излюпват обикновено от началото на юни до началото на втората половина на август. Те повреждат повече плодовете на по-късните сортове праскови, защото листата и връхните части на летораслите са вече твърди, като се вгризват често от към ямичката на дръжката, на узрелите плодове, от страни и се хранят с месестата им част.

Пеперудите от второто поколение започват да летят от края на юни началото на юли. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете.

Пеперудите от третото поколение летят през август. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им, между люспите и основата на листните пъпки и по-рядко на плодните. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват втора и трета възраст в копринено пашкулче.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

При късните сортове ябълки и праскови продължават третиранията срещу брашнестaта мана

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ При късните сортове ябълки и праскови през август продължават третиранията срещу причинителите на брашнеста мана

Няма снимка

Нови технологии в отглеждането на костилкови овошки представят на 13-и август в Монтана

Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове и възможности за ефективно отглеждане на овощни култури в България ще представи проф

Няма снимка

Лятно присаждане на дръвчета на спяща пъпка

Не е много трудно, но трябва практика Няма съмнение, че за присаждането на овощни дръвчета се изискват доста знания, както и умения. За да се научите обаче, трябва да не се страхувате и да опитвате

Няма снимка

Третирайте срещу плодовите червеи

* Ябълков плодов червей: авант 150 ЕК – 33.3 мл/дка, афикар 100 ЕК – 30 мл/дка, делегат 250 ВГ – 30 г/дка, дека ЕК – 30 мл/дка, ефциметрин 10 ЕК – 30 мл/дка, имидан 50 ВП – 150 мл/дка

Няма снимка

Крушова листна бълха

Подходящи инсектициди срещу неприятеля са: бермектин – 37.5-120 мл/дка, вазтак нов 100 ЕК – 20 мл/дка, валмек - 37.5-120 мл/дка, дека ЕК – 75 мл/дка, лаота – 37

Още от Фермер
Няма снимка

Защо козето сирене е с шупли?

Каква е причината, иска да разбере нашата читателка Надка Стоянова от Шумен. Съветите са от друг наш читател – Славчо Расков от с. Дружево, който от години гледа кози и си произвежда сирене

Няма снимка

Бордолезовият разтвор – как да го прилагате

Бордолезовият разтвор е сред препаратите, които много често се използват в любителските градини. Все още обаче той не винаги се приготвя правилно. Понякога листата и стъблата на зеленчуците изглеждат

Няма снимка

Колко да поливате различните видове зеленчуци

* По време на плододаването е важно доматите и пиперът да се напояват всяка седмица, разбира се, ако не вали дъжд. Доматите, колкото по-често се поливат, толкова по-бързо зреят

Няма снимка

Утре ще има валежи в Западна и Централна България, по Черноморието - слънце

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за август. През нощта в Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има

Няма снимка

Трябва ли да се загърля дръжковата целина?

Въпросът е на Здравка Стоянова, която за първи път отглежда такъв вид целина. Не е съвсем загърляне, казваме на читателката. По-точно е да се каже, че дръжковата целина се избелва

Няма снимка

Умен плод казва как е третиран

SmAvo използва интелигентна сензорна платформа за количествено определяне на щетите по авокадо от овощната градина до опаковката Грубата обработка на продукцията по време на и след прибиране на