Сладкиш от стар козунак

11 май 2019 Кулинария 0 18657
Няма снимка
 

Вкусният великденски козунак лесно може да изсъхне, да останат начупени парчета или просто да ни омръзне. Ако впрегнем въображението си и прибавим плодове или сметана, той лесно може да се превърне в лек сладкиш за следобедното кафе.

Продукти: 500 стар козунак или козуначени кифлички, 150 г масло, 150 г захар, 300 г сладкарска сметана, 3 жълтъка, 1 суп. лъж. ром, 3 суп. лъж. белени бадеми, 100 г натурален шоколад, 200 г ягоди.

Приготвяне: Вземете тортена форма с падащо дъно. Покрийте дъното с нарязания на филии козунак (козуначените кифли). Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Прибавете жълтъците един по един, като не преставате на разбивате с миксера. Към получения крем прибавете смлените бадемови ядки и рома.

Покрийте козуначения блат с половината от крема. Отгоре подредете плодове от сладко, по ваш избор. Повторете с редуването на козунак и крем и с парчета от козунака.

Сладкишът се покрива с разбита сметана и се поръсва обилно с настърган шоколад и ягоди.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Израелска салата

Израелската салата не е нищо повече от обикновена зеленчукова салата. Основните разлики между нея и традиционната салата са три: начина на нарязване, наличието на мента и размера на порцията

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Пилешки гърди в лимонов сос

Някой ще каже, че няма нищо сложно в това да изпечеш пилешки гърди, но да ги приготвиш така, че да останат сочни е съвсем друга работа. В нашия случай това друго нещо е лимоновият сос

Няма снимка

Кайсиев конфитюр с ядки

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Още от Фермер
Няма снимка

Погрижете се за прерасналите копита

Този проблем е при крави, овце и кози. Копитата на козите и овцете постоянно растат и затова се нуждаят от редовно изрязване. За разлика от дивите кози

Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Няма снимка

Пензиране на овошките

Чрез пензирането се премахват растежния връх на леторасли, както и последните 2-3 недоразвити листенца които растат по-силно. С тази лятна резитба се контролира нарастването на дължината на клонките

Няма снимка

Земеделието не търпи пандемии, иска нови трактори и комбайни

Да разчитат ли фермерите на употребявани, макар и добре работещи, или да се снабдят с първокласна агротехника обсъждаме с топ специалиста инж. Таньо Танев Екип на в

Няма снимка

Прохладно и ветровитото начало на седмицата

Денят се очертава да бъде прохладен с температури между 23 и 28 градуса. Почти в цялата страна ще е ветровито, по-силни пориви на вятъра ще има в Източна България

Няма снимка

Подходящи условия за прибиране на зърното

Вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През повечето дни от следващия седемдневен период 13-19 юли развитието на земеделските култури ще