Сладкиш от стар козунак

11 май 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Вкусният великденски козунак лесно може да изсъхне, да останат начупени парчета или просто да ни омръзне. Ако впрегнем въображението си и прибавим плодове или сметана, той лесно може да се превърне в лек сладкиш за следобедното кафе.

Продукти: 500 стар козунак или козуначени кифлички, 150 г масло, 150 г захар, 300 г сладкарска сметана, 3 жълтъка, 1 суп. лъж. ром, 3 суп. лъж. белени бадеми, 100 г натурален шоколад, 200 г ягоди.

Приготвяне: Вземете тортена форма с падащо дъно. Покрийте дъното с нарязания на филии козунак (козуначените кифли). Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Прибавете жълтъците един по един, като не преставате на разбивате с миксера. Към получения крем прибавете смлените бадемови ядки и рома.

Покрийте козуначения блат с половината от крема. Отгоре подредете плодове от сладко, по ваш избор. Повторете с редуването на козунак и крем и с парчета от козунака.

Сладкишът се покрива с разбита сметана и се поръсва обилно с настърган шоколад и ягоди.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни

Няма снимка

Салата от патладжани и домати

Салатата с патладжан и домати изпълнява няколко функции наведнъж: вкусна обилна закуска, гарнитура към месо или пълноценно хранене за вегетарианци. Тази салата е актуална в края на лятото

Няма снимка

Постна лучена супа

Не е задължително традиционната френска лучена супа да се приготвя с месен бульон. Даже когато се използва вода тя става много вкусна - просто трябва да се спазва технологията

Няма снимка

Сладко от сини сливи

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

Няма снимка

Торта "Панчо"

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

Няма снимка

Вкусни сосове за ястия, приготвени на грил

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

Още от Фермер
Няма снимка

Световната метеорологична организация: Най-горещата петилетка досега е от 2015 г. до 2019 г.

Периодът, обхващащ годините от 2015 г. до 2019 г., е бил най-топлият петгодишен период, откакто са започнали да се правят статистики в тази насока, предадоха световните агенции

Няма снимка

Пръска се при нужда

Следете овощните дръвчета за развитие на болести и неприятели. В този период проблем са корогризещите насекоми при ябълки и круши Сега се прави обследване за нападение от златозадка и гъботворка.

Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,