У нас зеленчуците поскъпват, а по света поевтиняват

14 май 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Произвеждаме повече краставици и домати

При пипера продължават низходящите тенденции от последните 5 години

Алма Давидова

Последните данни за производството на зеленчуци у нас, публикувани от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), са обнадеждаващи, особено за краставиците и доматите.

Но, въпреки това, цените у нас нарастват на годишна база, на фона на спада им при конкурентите.

Повишеното производство у нас, вероятно се дължи на помощите и появилите се схеми за обвързано подпомагане, предложени от браншовите организации в сектор “Плодове и зеленчуци”. Но финансирането не може да се сравнява с това в други страни (в пъти е по-малко).

Като прибавим и високата себестойност на родното производство отново се получава порочният затворен кръг - евтин внос и дъмпинг, главно, поради липса на равнопоставеност в субсидирането с другите страни членки на ЕС.

А данните на САРА показват, че

Производството на краставици се връща на стабилните си позиции

от предходните години. Има нормализиране при производството на домати със засилване на оранжерийното производство. Докато при пипера продължават низходящите тенденции от последните 5 години.

По предварителни данни на МЗХГ и Евростат в страната през 2018 г. са произведени около 148 хил.т домати, 67 хил.т краставици и 52 хил.т пипер.

Впечатление прави,че спад се отчита при доматите с около 7% на годишна база и при пипера с 5%, докато производството на краставици се покачва с 37%.

Нивата на самозадоволяване в страната продължават да се влошават

През 2017 г. самозадоволяването с домати е 70%, докато през 2018 г.то е 68%.

За сравнение през 2007 г.процентът на самозадоволяване е бил 82%, като се е отчитал само официалният внос.

При пипера по прогнози на САРА нивата на самозадоволяване през 2018 г. са около 71%. През 2017 г. самозадоволяването е 72%,а през 2007 г.,този процент е бил 87.

При краставиците самозадоволяването през 2018 г. се очаква да бъде около 98%, докато година по-рано е 78 на сто. През 2007 г.,този процент е бил 101.

Цените на едро

на зеленчуците

у нас през първото тримесечие на годината са по-високи, отколкото през миналата година и са сред най-високите за годините от 2007-а насам.

Те са с 19% по-високи при оранжерийните домати и със 7% по-ниски при оранжерийните краставици.

През второто тримесечие на годината по оценки на САРА цените на едро ще паднат с до 5% - при доматите и с до 30% при краставиците.

Сезонното поевтиняване

През последната седмица поевтиняха пресните картофи, вносните домати и оранжерийните домати на тържищата в страната в рамките на 5,3%-11,4% на седмична база, показват данните на МЗХГ.

Същевременно, средните цени на едро на ябълките и картофите от стара реколта се покачват,респективно с 3,3% и 8,5%

Към момента картофите се предлагат близо три пъти по-скъпо спрямо година по-рано

При оранжерийните домати се наблюдава по-умерено увеличение на цената на годишна база - с 13,5%, докато ябълките са поевтиняли с 34,5%.

Световни тенденции в зеленчукарския бизнес

Изкупната цена на доматите през м.април, 2019 г. в Турция е 0,38 US$/кг. - по-ниска е в сравнение с миналата година. В същото време спадът при цените на доматите е вече забележим, като по данни на www.tridge.com, цените на едро от Испания и Холандия са около 0,8-1 евро/кг.

При пипера, цените също вървят надолу, като поради липсата на сериозно увеличение на цените в основните производителки в ЕС през зимните месеци априлският спад е само 2-3%. Там цените към края на месеца са около 0,85 евро/кг. В момента изкупните цени на пипер от Турция са 0,73 US$/кг, което е с около 78% над тези от миналата година.

Производствените цени на краставиците спадат в най-голяма степен на месечна и годишна база. В Холандия и Испания, цените вече са около 0,65 евро/кг.

В Турция - третият по големина производител, цените към края на м.април, 2018 г са 0,32 US$/кг и не се очаква този спад да продължи през май.

Тази година се отличава с ниски цени при ягодите. Сега в основни производителки, като Белгия,Холандия, Великобритания, цените на едро са около 2-2,4 евро/кг и не се покачват, въпреки голямото търсене.

Цените през предишни години са били около 2,5-2,8 евро/кг. Производството ще продължи да расте и се очаква да спаднат още.

В Европа отглеждат по-големи площи със зеленчуци от САЩ

Последните данни от САЩ показват,че около 74 хил. стопанства отглеждат зеленчуци (4% от всички стопанства),съобщават от САРА.

За последните 5 години се увеличава техният брой с 3%.

Общата площ на зеленчукопроизводството е 1,8 млн.ха. Площта намалява за 5 години с около 60 хил. ха.

Около 25% от площите се падат на картофите,отглеждани в 22% от стопанствата.Отчита се намаление с 3% в сравнение с преди 5 години.

Сладката царевица е на 2 място- 200 хил. ха.,следвани от доматите,зеления боб и лука. Най-много стопанства са заети в производството на домати - 33%, тиквички - 30%, сладка царевица - 27%.

Ръст в производството се наблюдава при спанака, някои подправки и билки, специални сортове сладки картофи и др.,които притежават ценни хранителни свойства.

Интересното е, чепроизводството на зеленчуци в ЕС се развива на по-голяма площ, отколкото в САЩ (2,2млн.ха).То е по-разнообразно и обхваща 12% от всички стопанства.

До 120 хил. лева обвързана помощ за производители на плодове и зеленчуци

От 13 май започва приемът на документи

От 13 май до 13 юни производителите на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват за подпомагане по схемата “Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФ “Земеделие”.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е не повече от 120 хил. лева.

Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция в сектор “Растениевъдство”.

Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.

Новата държавна помощ беше одобрена от Европейската комисия на 01.04.2019 г. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор “Плодове и зеленчуци”. Срокът ѝ на действие е до 31.12.2020 г. Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага, е до 7,2 млн. лева.

С решение на УС на ДФЗ половината от тях, в размер на 3,6 млн. лева, се разпределят за тази година. Целта на държавната помощ е да се намалят производствените разходи.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители в сектор “Растениевъдство”, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Схемата за държавната помощ, указанията и документите към тях са публикувани на интернет страницата на ДФ “Земеделие”.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Рекорден износ на царевица от Украйна

Цените на зърнените и маслодайните култури както на зърно от старата, така и от новата реколта в Черноморския регион, показват ръст след повишаване на котировките на световните пазари.

Няма снимка

Спад в котировките на зърното в Чикаго

След няколко дни непрекъснат растеж, има спад в цените на пазара на царевица и пшеница в Чикаго след тестване на нивата на съпротива. Климатичните условия си остават основният фактор,

Няма снимка

Засилена конкуренция на зърнения пазар

Отскокът, наблюдаван по време на няколко търговски сесии на пазара на пшеницата вече спада. В резултат на това цените започнаха да намаляват след тестването с декемврийски договор с ниво на

Няма снимка

ДФ "Земеделие" изплати компенсации за зимните пръскания

Близо 3 хиляди производители, отглеждащи трайни овощни култури, ягоди и малини получиха компенсации за зимните пръскания.  ДФ „Земеделие“ преведе общо 3 031 795 лв.

Няма снимка

Важно: Фермерите ще могат да правят промени в заявленията си за 2019 г. до 10 юни

Това произлиза от предложени за обсъждане В мзхг до 28 май промени в наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания на площ.

Няма снимка

На 5 и 6 юни в Добрич ще има международен форум за полските култури

До днес е удължен срокът за подаване на заявки за участие в Международна научна конференция: "Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи" Тя ще се

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,