Вече не може да има отказ от проект по селската програма

14 май 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Новите моменти за 2019 г. обясни Милен Кръстев-държавен експерт с ресор частни мерки в Министерство на земеделието

Радина Иванова

Ако досега кандидатите с проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година имаха право и в последния момент да се откажат от инвестицията си и да кажат, че няма да изпълняват проекта, това занапред вече не може да стане, защото те по този начин задържат до последния момент сериозен финансов резурс, който иначе може да бъде използван от други.

Това обясни Милен Кръстев-държавен експерт с ресор частни мерки в Министерството на земеделието.

Според него много кандидати по програмата не преценяват възможностите си и правят големи крачки, а след това преценяват, че не могат да се справят и заявяват, че се отказват.

Някои от тях обясняват, че не могат да си осигурят средствата за осъществяване на проекта, с който са кандидатствали, и се отказват, защото банките не им дават кредити или им се налага да ипотекират имущество, за да изплатят кредити.

Някои от одобрените не предвиждат добре плановете си и се оказва, че и 50 процентовият аванс по проекта не им е достатъчен.

Затова сега МЗХГ променя този критерии и въвежда условието те да подпишат клауза в договора, според която максимум до 1 година след подписването на договора да стартират проекта си.

По този начин още като кандидатстват трябва да са съобразили намеренията си с финансовите си възможности.

Експертът казва, че така ще може финансовият ресурс да се освободи навреме и да бъде пренасочен към други подмерки и при други кандидати.

Според него има завишен интерес към подмерките 4.1, 4.2, 7.2, 6.4 които са за развитие на земеделските стопанства, за преработка, за селската инфраструктура и за инвестиции в неземеделски дейности. И може да се каже, че там подадените проекти надхвърлят 3-4 пъти бюджета, който е определен по тях.

На многобройните запитвания той дава отговор, че през тази година основният приоритет на Програмата за развитие на селските райони е поставен върху създаването на работни места и развитието на секторите за занаяти, промишленост, услуги /здравни, социални и спорт/ и не е предвидено да се дават пари за селски туризъм.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Готов е Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 г .

Над 6 пъти са се увеличили площите с биологични култури през последните 7 години Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното

Няма снимка

Започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци

От следващата седмица започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. ЛИНК_5909525 От началото на месец юли се провеждат и заседания на Областните консултативни

Няма снимка

Устойчиво земеделие ще имаме само ако напояваме

Тенденцията е да се увеличава недостигът на вода в почвата, казва проф. Веселин Александров от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Диана Ванчева Нашият гост проф.

Няма снимка

Средните добиви на пшеница и ечемик у нас нарастват

У нас са добити 1 600,3 хил. тона пшеница, 439,7 хил. тона ечемик и 125 хил. тона маслодайна рапица към началото на юли, показват данните на земеделското министерство.

Няма снимка

Докладът на USDA повиши цените на пшеницата

Ключовите данни, от отчета на USDA са: . понижаване на производството на пшеница в Русия до 74,2 млн. тона, спрямо 78 млн. тона миналия месец (без Крим); .

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,