1000 млекопроизводители членуват в ирландска кооперация

18 май 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

За основните ѝ бизнес направления разказва нейният гл. изп. директор Конър Райън

Почти всеки фермер в Ирландия членува в кооперация. Съвсем малко млечни животновъди продават самостоятелно суровината си. В страната има 8 големи кооперации, като 6 от тях са фермерски. Останалите две също преди са били кооперации, но сега са преобразувани в дружества с ограничена отговорност и търгуват на борсата.

Arrabawn е основана преди над 100 години и сега в кооперацията членуват 1000 фермери.

Главният ѝ изпълнителен директор Конър Райън разказва пред Milknews как е организирано взаимодействието с фермерите в кооперацията и как работи отрасъла в Ирландия, която е водещ играч на световния млечен пазар.

Кооперацията има 3 основни бизнес-направления, обяснява Райън: производство на фуражи за животните и на торове за нашите фермери; второто направление, което ние наричаме течно мляко, са доставките на прясно мляко на ирландския пазар: в супермаркети, хотели и ресторанти. третото направление са борсовите млечни продукти за чието производство отива голяма част от суровината на нашите фермери. От нея произвеждаме сухо мляко, млечни протеини и масло. Днес преработваме около 400 млн. т мляко и произвеждаме 150 хил. т фуражи.

Кооперацията има изборен управителен съвет от 18 фермери, с които се срещаме всеки месец и обсъждаме пазарната ситуация. Също така имаме и външен Управителен съвет от 60 фермери, които се избират от всички производители в района. С тях се срещаме четири пъти в годината.

Имаме много строги стандарти за качество на суровината

Постоянно работим с фермерите, ходим при тях постоянно, за да се убедим, че производството им отговаря на стандартите - фермите да са чисти, кравите - здрави, а издоеното мляко - безопасно. Длъжни сме да пастьоризираме всичката суровина, която преработваме.

Освен това информираме всеки фермер за качеството на неговото мляко: изпращаме SMS веднъж седмично, а всеки месец пускаме информационен бюлетин за членовете на кооперацията за това какво правим. Изплащаме и бонуси за зимно мляко

По този начин ги стимулираме да произвеждат и доставят мляко целогодишно. Все още не можем да се преборим със сезонността. Тя си остава проблем.

В Ирландия има два млечни съюза. Единият е Ирландската асоциация на фермерите (IFA), а другият - Ирландската асоциация на доставчиците на млечни продукти (ICMSA). Те работят независимо от кооперациите. Ролята на кооперациите се заключава в събиране и преработка на млякото, а съюзите са повече политически инструмент, те представляват фермерите на правителствено равнище.

Не ни е разрешено никакви държавно подпомагане, ние сме строго търговско предприятие. Държавата не оказва никаква поддръжка и на износителите. Преди 7-8 години имаше известно подпомагане, сега вече не съществува.

Фермерите получават подпомагане от ЕС под формата на преки плащания. Обемът на плащанията зависи например от размера на фермата, от екологията в района и от качеството на персонала. В миналото преработвателите също са получавали подпомагане за определени категории продукти или за строителство на нов завод, но сега и това е отменено.

Като цяло Ирландия произвежда повече мляко, отколкото потребява

Затова изнасяме 90% от млечните продукти, които се произвеждат в страната. За вътрешно потребление отиват 10 % от млечната продукция. Освен това внасяме някои видове продукти като например френски сирена. Аз съм и член на Съвета на директорите ORNUA, създаден от преработвателите за износ на м лечни проудкти. Ние доставяме продукция в Германия, Австралия, САЩ - в цял свят. Най-важните направления са: сирене - във Великобритания, масло - в Германия, сирене и масло - в САЩ, сухо мляко - в Африка.

В случай на твърд Брекзит Ирландия преговаря с Евросъюза за създаване на фонд, който да компенсира загубите, нанесени на износа на храни във Великобритания в размер на 4,5 млрд. евро. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Редактиране на гени замества хирургичната кастрация на прасетата?

Алиансът за слагане на край на хирургичната кастрация на прасетата разработва метод, който предотвратява половото съзряване при свинете, без да се въвежда чужд материал в гените на животните,

Няма снимка

OIE: 82 огнища на особено опасни болести са регистрирани по света в периода 15-21 юни

В периода 15-21 юни отделните държави са съобщили в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) за 82 огнища на особено опасни болести. Огнище на шап е регистрирано в Мароко.

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Млекоматите не успяха да се наложат у нас

Защо българските млекопроизводители не се възползват от тях? Таня Димитрова Млекоматите решават един от основните проблеми и на българските фермери, а именно изключване на всякакви и посредници чрез

Няма снимка

Eвропейските животновъди търсят фуражи с високо съдържание на белтъчини

80% от общото потребление на фуражи в европейските животновъдни ферми се произвеждат в ЕС, което е положителен тренд, съобщава Еc.europa.eu. Еврокомисията публикува последния си "Балансов отчет по

Няма снимка

Директни продажби от... ремарке за превоз на коне

Първият британски мобилен магазин за млечни продукти е собственост на семейна ферма от Северен Йоркшир Таня Демирова Британски млекопроизводител реализира иновативна идея за достигане директно до

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.