Бадем се отглежда в топлите райони

15 май 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Видът се отнася към южните култури

Бадемът е топлолюбива култура, ето защо у нас вирее само в най-топлите и южни райони на страната, както и по Черноморието.

Условията трябва да са:

краткотрайна зима без големи колебания в температурата

ранна и мека пролет

продължително лято

надморска височина до 700 м

За бадемовото дръвче са подходящи топли, отцедливи и богати на хранителни вещества почви.

Най-добре е да са с неутрална рН, но се развива и при слабо алкална или слабо кисела реакция на почвата.

Много тежките глинести почви и черноземните не са подходящи за отглеждане.

Бадемовото дръвче се засажда по подобие на останалите овощни видове. Може както през есента, така и през пролетта.

Обикновено любителите засаждат единични дървета, които са разположени в овощния сектор или разпръснати из градината.

Когато ще се засаждат няколко дървета, може да се направят редове. Ориентировъчно се дават следните разстояния: 5-6 м между редовете и на 4-5 м между дърветата в реда.

През май дръвчето да се тори с азот

За да се развиват дърветата с добър здравен статус, те се нуждаят от редовни грижи. Те също не се различават от останалите овощни видове. Основните са поддържане на почвата чиста от плевели, ежегодно подхранване с минерални и органични торове, напояване и защита от вредители.

Фосфорните и калиевите торове се внасят през есента, а азотният тор - през вегетацията. Най-често се използва амониева селитра (за неплододаващите по 20 г/кв. м, а за плододаващите по 40 г/кв. м). Торовата норма се разделя на два пъти - половината се внася през март, а останалата част през май - юни. Торовете се заравят в почвата.

За да се повлияе върху едрината на ядката и доброто цялостното развитие на дърветата, се препоръчва да се направят една-две поливки през юли и август.

Формира се катo свободна корона

На бадемовото дръвче също се извършва резитба. Най-често видът се формира като свободна безетажна корона.

След засаждането надземната част на дръвчето се изрязва силно. Когато няма предивременни клонки, съкращава се на 7-8 пъпки над определената височина за стъбло.

Ако има клонки, премахват се всички по стъблото и само 7-8 в зоната на короната се съкращават на по две пъпки, като по-високостоящите се изрязват заедно с водача.

През вегетацията за по-бързото формиране на короната, се извършва филизене на летораслите, които я сгъстяват.

Премахват се клонките, израснали по стъблото, в основата на скелетните клони, а също лакомците, силните, счупените и повредените клончета.

Съкращаването се избягва поради това, че короната силно се разклонява и сгъстява.

ЯДКИТЕ СА МНОГО ПОЛЕЗНИ

Плодовете на бадема са много полезни, с високи хранителни качества.

Те са богати на мазнини и белтъчини, които са добре съчетани с въглехидрати, незаменими аминокиселини, с ензими и минерални вещества. Този им състав ги прави ценна съставка на редица диети.

6 сорта, подходящи за хоби градините

Ароматичен

Дърветата са с умерен растеж и много добра родовитост. Цъфтежът им е късен. Сортът е самобезплоден.

Плодовете са едри, с мека жълто-кафява черупка. Ядката има много добър вкус и силен аромат. Част от ядките са двойни.

Плодовете узряват към средата на септември.

Аспарух

Дърветата имат умерен растеж и плододават добре. Сортът е самостерилен.

Плодовете са едри, черупката е мека и светла.

Плодовете узряват през средата на септември.

Марково

Дърветата са с умерен растеж. Цъфтежът е полукъсен и продължителен. Сортът е самостерилен.

Плодовете са средно едри, елипсоидни и заострени. Ядката е добре развита.

Плодовете узряват в началото на септември.

Никитски

Дърветата са с умерен растеж. Цъфтежът им е късен и продължителен.

Плодовете са средно едри, с мека черупка. Ядката е удължена, сладка, слабо ароматична, с много добър вкус.

Плодовете узряват през първата половина на септември.

Нонпарел

Дърветата имат умерен растеж. Сортът е самостерилен.

Плодовете са средно едри, с мека черупка. Ядката е овална, с много добър вкус и с високо маслено съдържание - 58%.

Плодовете узряват в края на август и началото на септември.

Сортът страда от струпясване, ранно кафяво гниене и някои други болести, напада се от бадемовия семеяд и листната оса.

Поморие

Дърветата имат умерен растеж. Сортът е самостерилен.

Плодовете са средно едри, с червено-кафява мека черупка. Ядката е единична, светлокафява, с грапава кожица и с добри вкусови качества.

Плодовете узряват през втората половина на септември.

Бадемовият семеяд е основният неприятел

Бадемът се напада и от някои болести

Възрастното на бадемовия семеяд е оса. Той има едно поколение годишно и зимува като ларва в червивия плод. Ларвата какавидира през пролетта, а през май се излюпва възрастната оса.

Излюпените ларви се хранят с ядката на плодовете и причиняват червясването им. Червивите плодове не опадат.

Мерките срещу неприятеля са: събиране на плодовете през есента, пръскане с подходящи инсектициди. За целта се препоръчват две третирания - първото в началото на излюпването и второто през време на масовия летеж на осите.

Бадемите са нападат още от листни въшки и листогризещи гъсеници.

От болестите по-опасни за вида са: ранно кафяво гниене, сачмянка, струпясване и някои други.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Подхранете дръвчетата листно

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Няма снимка

Касисът се засажда наесен, може и през пролетта

Прави се в редове или разпръснато Най-подходящото време за засаждане на касиса е след листопада на овощните дръвчета. Така растенията се вкореняват добре и напролет се развиват безпроблемно след

Няма снимка

Нова опасност от плодовите червеи

Обикновено в средата на юли летят пеперудите от второ поколение на ябълковия и сливов плодови червеи. Пеперудите снасят яйцата по плодовете, така ларвите много лесно се вгризват в тях и започват да

Няма снимка

Проект Nefertiti е част от програмата на "Златна праскова 2019"

За 18-ти път от 23 до 27 юли 2019 г. село Гавраилово ще бъде домакин на празникът, превърнал се в традиция. Производители и овощари от цялата страна ще се включат за пореден път на събитието "Златна

Няма снимка

Мерки за борба с малиновата муха

. През есента проредете храстите и прекопайте почвата около тях и между редовете. Така се унищожават ларвите, които зимуват там. . Малините се изрязват и растителните остатъци се изгарят. .

Няма снимка

Цариградското грозде все още е недооценено

Този вид рядко се отглежда от любителите Цариградското грозде или бодливото грозде е един от по-слабо разпространените ягодоплодни видове у нас. За първи път е култувирано в Русия,

Още от Фермер
Няма снимка

Как да разберете състоянието на семейството, без да отваряте кошера

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

9 полезни виолетови продукта

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

Няма снимка

Мъж сглоби инвалидна количка за златната си рибка, за да я предпази (Видео)

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на

Няма снимка

Освежаващ чийзкейк с киви

Не се пече Продукти: 200 г бисквити, 100 г масло За белия крем: 400 г крема сирене (най-малко два пъти претрита извара), 350 мл сметана (33% масленост), 150 г пудра захар,