През май се излюпват гъсениците на молеца

18 май 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Шареният гроздов молец се появява като пеперуда през април, но към средата на май гъсеничките се излюпват
1 2 3 4 5
 

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите

Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето, които в отделни години са обичайни за този месец от годината, но поднасят изненади на лозарите.

Те вече ще започнат да имат повече работа, която трябва да се свърши наведнъж и точно сега:

Не се бавете с ремонтирането на частите на подпорната конструкция, привържете добре главините, кордоните и плодните пръчки.

В тези дни могат да се вкореняват резници - да знаят наши читатели, които ни зададоха наскоро този въпрос. Вкореняването може да се прави, когато почвата на дълбочина 15-20 см вече се е затоплила трайно до 10-12 градуса С.

Празните места в лозовите редове могат да се попълват с нови лозички или с хоризонтални отводи.

Внимание!

Да се внимава и за поява на повреди по леторастите и листата.

Внимава се например за екскориоза - особено във фазата, при която половината от пъпките в основата на леторастите са в стадии пеперуда, както и при отделяне на 3-и лист от летораста. Тогава трябва да се започне веднага химична борба. Критичният период за заболяването е от набъбване на пъпките до фаза 3-и - 4-и лист!

Следи се и за антракноза - първите пръскания трябва да се направят при отваряне на пъпките.

При забелязани 1-2 гъсеници на лоза от пъстрянката е време да се набавят препаратите.

Но най-големи беди може да донесе шареният гроздов молец, затова най-стриктно трябва да се следи за появата на неговата пеперуда. Тя се вясна още от месец април, анокъм средата на май се излюпват гъсеничките.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Няма снимка

Най-много 7-8 кг захар на 100 кг гроздова смес за ракия

Така ще получите качество, а не обем, водещ до главоболие Вярно е, че колкото повече е захарта, толкова повече ракия излиза, но това е един вид подвеждащо заключение

Няма снимка

Почистете петна, ръжда, нагар от казана за ракия

За целта има и народни рецепти Дойде време да стягаме казаните за ракия. Почистете ги много добре, въпреки че сте ги съхранявали правилно. Да знаете, че пак се цапат и се появяват отлагания

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти