Отделено ли е виното от утайката

18 май 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират

В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар.

На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ съединения, соли на винената киселина и багрилни вещества, белтъчни вещества, дрождени клетки и др. нестабилни съединения.

Преди да започне чувствително затопляне на времето виното трябва да се отдели от утайката.

Защото солите на винената киселина са частично разтворими.

А пък в някои от съставките на утайката може да започнат процеси на разграждане, което придава неприятен привкус.

Утайката е плътна и с малък обем, и се отделя чрез внимателно декантиране, което се прави над нея - виното се отделя с маркуч или от долния кран на съда.

Бистрото вино може да се прехвърли в бъчва или друг съд, но винаги пълен.

Съдът, в който се източва се допълва с вино от същия вид.

Ако и така съдът остане непълен, най-добре е виното да се бутилира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Бялото гниене е инцидентно

Бързо заразява и бързо може да се елиминира Гергана Николова от Копривщица ни е писала писмо, в което се интересува какво представлява причинителя на бялото гниене.

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.