Перуниките

18 май 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Ириси в контейнер се предлагат все по-често

Отглеждате ли ги? А знаете ли какво е най-доброто за тях точно в този момент, когато цъфтят обилно и се радват на вниманието ви? Ирисите са над 300 вида, а всеки вид съдържа в себе си безброй сортове и нови хибриди.

Най-отглежданият ирис е Iris Germanica, или добре познатата ни перуника.Растението се размножава лесно чрез ризоми в лятно-есенния период. Не е никак капризно но си има свойте малки тайни.

На първо време е важно да уточним, че все по-често на пазара се предлагат ириси в контейнер. Много от тях имат колекционерска стойност. Засаждането в градината на растение, отгледано в контейнер, може да стане целогодишно, стига условията да го позволяват.

Перуниките обичат слънце, но толерират и известно засенчване. Изберете мястото им правилно. Ако ги поставите в условия на малко и недостатъчна светлина, няма да се радвате на изобилието от изящни цветове. За най-добър ефект се препоръчва самостоятелно засаждане в цветна леха. Почвата трябва да бъде богата, с неутрална до леко кисела реакция и отличен дренаж. Редовното окопаване гарантира добра аерация на кореновата система. И не забравяйте, ризомите трябва да са частично над повърхността.

Не харесват органични торове

Ризомите са склонни да гният

Свикнали сме да редим различни торове, когато подхранваме цветята. Да, обаче има цветя, които не харесват много, много някои съставки. Не се препоръчва например, ирисите да се подхранват често и с големи количества азотни торове, или такива на органична основа (компост, оборски тор и др.). Причината за това е, че ризомите, хранени с много азот, са по-склонни да загният. До същия резултат довежда преовлажняването на почвата, задържането на вода и някои почвени патогени.

Подхранването на перуниките трябва да се прекрати по време на цъфтежа! В цъфтежния период е важно да отстранявате прецъфтелите цветове. Така ще се радвате на обилен цъфтеж. Иначе семенните кутийки извличат много енергия и пречат на цъфтежа. Друг е въпросът, че те също са красиви. Можете да ги оставите, а в последствие да ги изсушите. Стават прекрасни натуралистични, сухи букети от тях.

Искате повече ириси?

Не бързайте да размножавате!

Сезонът на изобилието едва сега започва, но не бързайте да си разменяте перуники със съседката. Изчакайте всички цветове да преминат и към края на лятото може да се мисли за размножаване. През това време се грижете за цветята си и им се радвайте.

Внимавайте за вредители. Перуниките имат почвени неприятели, а могат да бъдат нападнати и от белокрилка, листни въшки, трипси.

От болестите можете да очаквате алтернария, мозайка, ръжда и сухо, мокро, сиво гниене. Вземайте мерки срещу тях бързо!

Не бива да ви притеснява само засъхването на върховете на листата. То е по-скоро проблем от физиологичен характер, причинен от ниска атмосферна влажност. Проявява се най-вече през горещото и сухо лято.

Ако не харесвате сухите връхчета, подрежете листата до здрава тъкан.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Топ 5 на най-ефектните цъфтящи растения

Проливните дъждове следвани от непоносими жеги мъчат не само растенията, но и градинарите. Всеки знае колко трудно е да се изчисти калта от обувките или колко усилия се изискват,

Няма снимка

Празникът на билките

В Еньовден са преплетени езически, митични ритуали от забравени времена, а Православната църква празнува рождението на Йоан Кръстител. Този ден е троен празник,

Няма снимка

3 начина за лесно сушене на билки

Сезонът на изобилието започна, особено що се отнася до полезните диви растения. Кога, ако не сега да си наберете цветове от липа, бъз, лайка и какво ли още не?!

Няма снимка

Видовете салвия и как се използват

Семейство Устоцветни ни е дало много лечебни и декоративни растения. От тук е и героят на днешната статия - род Салвия и неговите представители. Той включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти

Няма снимка

“Различните” цветя

За разнообразие и ефект Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период,

Няма снимка

3 в 1 - цвете, билка и приятел на пчелите

Монардата е всичко това, че и повече Монардата е зачислена в семейство Устоцветни. Тя е близък роднина на ментата, мъртвата коприва, маточината, босилека,

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.