Билка срещу зъбобол

20 май 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Най-вероятно на всеки човек се е случвало да го заболи зъб. Обикновено това често става в празничини дни или през уикенда и е много трудно да се открие работещ зъболекар. Друг е въпросът доколко сме склонни да се доверим на друг, а не на личния си.

В такъв момент разчитаме на силни обезболяващи лекарства, чийто ефект е сравнително краткотраен. Освен това медикаментите, приемани в по-големи количества или за дълго, вредят на организма, имат редица странични ефекти и т.н.

Точно тук на помощ може да дойде едно интересно и рядко срещано у нас растение- Acmella oleracea.

Важно е да отбележим, че обезболяващите лекарства, както и билките не са способни да лекуват самия зъб, а само болката, която той предизвиква. Това означава, че задължително трябва да се посети специалист при първа възможност. Не разчитайте да стане чудо, а вземайте мерки навреме.

Растението идва от тропика

Използват се цветовете и листата

Acmella oleracea или Spilanthes oleracea са синонимни наименования за един от представителите на семейство Asteraceae (Сложноцветни).

В страните, където качествата му са познати, има много имена - паракрес, електрическа маргаритка, сичуан и др.

Смята се, че родината на акмелата е Бразилия. Там се отглежда като многогодишно декоративно растение, което привлича светулки по време на цъфтежа си. Лечебните му качества са познати в много части на света. Самото растение е сравнително дребно, изправено растящо и цъфти с жълти до червено-кафяви багри и характерни цветове.

Цветовете и листата са употребяемите части. Малки количества от тях са включени в рецепти за салати, супи и ястия.

Чудесно се комбинират с различни чилита и чесън. Акмелата добавя вкус и витамини и към други храни. Цветът има характерен аромат, а при сдъвкване предизвиква изтръпване и гъдел в устната кухина. Има и охлаждащ ефект.

В Индия се комбинира с тютюн за дъвчене с цел овкусяване и аромат. Екстракти от растението се използват в хранително вкусовата и козметичната промишленост.

Семена се сеят и през май

Осигурете богат и качествен субстрат

Акмелата не издържа на студ, затова у нас се отглежда като едногодично растение. Пакетче със семчици струва около лев. Засяването може да стане рано напролет в контролирани условия и около месец преди последните пролетни застудявания в района. Желателно е първо да се направи разсад. Семената се засяват в лека почвена смеска, а до поникването се държат на топло и светло. Почвата се поддържа влажна.

Не е късно засяването на семената да стане дори и през май или юни. Отново се препоръчва направа на разсад, защото при директна сеитба в градината кълняемостта пада. В такъв случай може просто да се увеличи посевната норма. Акмелата се развива бързо при висока температура. Очаквайте първите й цветове до по-малко от два месеца след засяването. Ако е направен разсад, семеначетата могат да се прехвърлят на постоянно място, когато се развият до 3-4 см. Отглеждането може да продължи и в саксия. 

Акмелата не е капризна

Внимавайте с поливките

Електрическата маргаритка не издържа ниските температури, но пък отлично се справя с високите.

Желателно е почвата за растението да бъде богата на органика и хранителни вещества, или с други думи “черна”.

Едно от най-важните условия за успешно отглеждане е да не прекалявате с водата. В това отношение и почвената структура играе роля, както и нейните физични свойства.

Избягвайте тежките и глинести почви, ако искате акмелата да е щастлива. Добавете дренаж, ако е необходимо. Подберете слънчево място. И това е всичко. Цветовете ще ви радват, а ще доведат и много приятели в градината или на балкона ви (пеперуди, пчели, калинки и светулки). 

Съчетава се чудесно с други цветя

Не се напада от вредители

На акмелата можете да гледате като на всяко друго декоративно едногодишно растение. Тя чудесно се вписва в смесени цветни лехи, в предните редици на комбинирани контейнери или дори като самостоятелен мини акцент в градината. Би изглеждала добре и като бордюр от двете страни на алеята.

Освен това растението има едно голямо предимство - не се напада от неприятели. Акмелата ще си цъфти, а охлювите, белокрилката или листните въшки ще я "подминават като пътен знак". Няма данни и за болести, които да я нападат.

Жълто-червените бутончета ще цъфтят, докато времето е подходящо за това. Ако отглеждате растението в саксия, може да го приберете за зимата. В противен случай е добре да си съберете семена.

Цветчетата помагат при болка

И други растения я облекчават

Изтръпващият ефект е причинен от киселината spilanthol. Веществото е най-концентрирано в цветовете на акмелата, но се открива и в другите части на растението. Спилантолът успокоява болката временно, но не лекува.

С подобно обекчаващо болката действие са и други растения, за които смело можем да твърдим, че са по-познати за нашата кухня и народна медицина. Ето няколко примера:

Топла отвара от босилек, задържана на болното място успокоява за кратко

Ако зъбът е отворен, в дупката се поставя малко парченце от скилидка чесън. Болката отшумява бързо и трайно, но при има опасност чесънът да умъртви нервите на зъба, ако се ползва дълго време.

При зъбобол помага и карамфилът

Независимо какви средства използвате срещу зъбобол обаче, задължително е да отидете при първа възможност в стоматологичния кабинет. Отшумялата болка не означава излекуван зъб! Последиците могат да бъдат опасни не само за самия зъб, а и за тези около него. Усложненията могат да засегнат синусите, лимфните възли, да влошат работата на храносмилателната система и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Видовете салвия и как се използват

Семейство Устоцветни ни е дало много лечебни и декоративни растения. От тук е и героят на днешната статия - род Салвия и неговите представители. Той включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти

Няма снимка

“Различните” цветя

За разнообразие и ефект Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период,

Няма снимка

3 в 1 - цвете, билка и приятел на пчелите

Монардата е всичко това, че и повече Монардата е зачислена в семейство Устоцветни. Тя е близък роднина на ментата, мъртвата коприва, маточината, босилека,

Няма снимка

Диви и красиви, но опасни

Причиняват обриви и не само Знайни и незнайни ловци на преживявания изминават километри по гори и поляни, правят величествени снимки на на редки растения, катерят планини,

Няма снимка

Ориенталски мак

Свикнали сме да мислим маковете за плевели. Особено зърнопроизводителите доста често се изправят пред истинско предизвикателство, що се отнася до чистите им и еднородни посеви.

Няма снимка

Изложби на цветя привличат туристи в Долни Дъбник

Една различна градина - Перконис, с вдъхновен, освободен и най-вече отворен към света градинар. За Петър Дочев това не е просто хоби, а начин на живот!

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.