Билка срещу зъбобол

20 май 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Най-вероятно на всеки човек се е случвало да го заболи зъб. Обикновено това често става в празничини дни или през уикенда и е много трудно да се открие работещ зъболекар. Друг е въпросът доколко сме склонни да се доверим на друг, а не на личния си.

В такъв момент разчитаме на силни обезболяващи лекарства, чийто ефект е сравнително краткотраен. Освен това медикаментите, приемани в по-големи количества или за дълго, вредят на организма, имат редица странични ефекти и т.н.

Точно тук на помощ може да дойде едно интересно и рядко срещано у нас растение- Acmella oleracea.

Важно е да отбележим, че обезболяващите лекарства, както и билките не са способни да лекуват самия зъб, а само болката, която той предизвиква. Това означава, че задължително трябва да се посети специалист при първа възможност. Не разчитайте да стане чудо, а вземайте мерки навреме.

Растението идва от тропика

Използват се цветовете и листата

Acmella oleracea или Spilanthes oleracea са синонимни наименования за един от представителите на семейство Asteraceae (Сложноцветни).

В страните, където качествата му са познати, има много имена - паракрес, електрическа маргаритка, сичуан и др.

Смята се, че родината на акмелата е Бразилия. Там се отглежда като многогодишно декоративно растение, което привлича светулки по време на цъфтежа си. Лечебните му качества са познати в много части на света. Самото растение е сравнително дребно, изправено растящо и цъфти с жълти до червено-кафяви багри и характерни цветове.

Цветовете и листата са употребяемите части. Малки количества от тях са включени в рецепти за салати, супи и ястия.

Чудесно се комбинират с различни чилита и чесън. Акмелата добавя вкус и витамини и към други храни. Цветът има характерен аромат, а при сдъвкване предизвиква изтръпване и гъдел в устната кухина. Има и охлаждащ ефект.

В Индия се комбинира с тютюн за дъвчене с цел овкусяване и аромат. Екстракти от растението се използват в хранително вкусовата и козметичната промишленост.

Семена се сеят и през май

Осигурете богат и качествен субстрат

Акмелата не издържа на студ, затова у нас се отглежда като едногодично растение. Пакетче със семчици струва около лев. Засяването може да стане рано напролет в контролирани условия и около месец преди последните пролетни застудявания в района. Желателно е първо да се направи разсад. Семената се засяват в лека почвена смеска, а до поникването се държат на топло и светло. Почвата се поддържа влажна.

Не е късно засяването на семената да стане дори и през май или юни. Отново се препоръчва направа на разсад, защото при директна сеитба в градината кълняемостта пада. В такъв случай може просто да се увеличи посевната норма. Акмелата се развива бързо при висока температура. Очаквайте първите й цветове до по-малко от два месеца след засяването. Ако е направен разсад, семеначетата могат да се прехвърлят на постоянно място, когато се развият до 3-4 см. Отглеждането може да продължи и в саксия. 

Акмелата не е капризна

Внимавайте с поливките

Електрическата маргаритка не издържа ниските температури, но пък отлично се справя с високите.

Желателно е почвата за растението да бъде богата на органика и хранителни вещества, или с други думи “черна”.

Едно от най-важните условия за успешно отглеждане е да не прекалявате с водата. В това отношение и почвената структура играе роля, както и нейните физични свойства.

Избягвайте тежките и глинести почви, ако искате акмелата да е щастлива. Добавете дренаж, ако е необходимо. Подберете слънчево място. И това е всичко. Цветовете ще ви радват, а ще доведат и много приятели в градината или на балкона ви (пеперуди, пчели, калинки и светулки). 

Съчетава се чудесно с други цветя

Не се напада от вредители

На акмелата можете да гледате като на всяко друго декоративно едногодишно растение. Тя чудесно се вписва в смесени цветни лехи, в предните редици на комбинирани контейнери или дори като самостоятелен мини акцент в градината. Би изглеждала добре и като бордюр от двете страни на алеята.

Освен това растението има едно голямо предимство - не се напада от неприятели. Акмелата ще си цъфти, а охлювите, белокрилката или листните въшки ще я "подминават като пътен знак". Няма данни и за болести, които да я нападат.

Жълто-червените бутончета ще цъфтят, докато времето е подходящо за това. Ако отглеждате растението в саксия, може да го приберете за зимата. В противен случай е добре да си съберете семена.

Цветчетата помагат при болка

И други растения я облекчават

Изтръпващият ефект е причинен от киселината spilanthol. Веществото е най-концентрирано в цветовете на акмелата, но се открива и в другите части на растението. Спилантолът успокоява болката временно, но не лекува.

С подобно обекчаващо болката действие са и други растения, за които смело можем да твърдим, че са по-познати за нашата кухня и народна медицина. Ето няколко примера:

Топла отвара от босилек, задържана на болното място успокоява за кратко

Ако зъбът е отворен, в дупката се поставя малко парченце от скилидка чесън. Болката отшумява бързо и трайно, но при има опасност чесънът да умъртви нервите на зъба, ако се ползва дълго време.

При зъбобол помага и карамфилът

Независимо какви средства използвате срещу зъбобол обаче, задължително е да отидете при първа възможност в стоматологичния кабинет. Отшумялата болка не означава излекуван зъб! Последиците могат да бъдат опасни не само за самия зъб, а и за тези около него. Усложненията могат да засегнат синусите, лимфните възли, да влошат работата на храносмилателната система и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Отровни плодчета

Пазете децата! Есента е тук, а заедно с нея всеки двор се превръща в консервена фабрика. Дори децата са завладяни от обирането и приготовленията на зимнината

Няма снимка

Декоративните треви

Пасват във всяка градина Да, орнаментните треви са уникални растения с нестандартно ефектен външен вид и лесна поддръжка. Те наистина пасват във всяка градина, независимо от стила на двора

Няма снимка

Златна пръчица в личната градина

Дивото злато помага на бъбреците Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл. Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки

Няма снимка

Как правилно да съхраним цветята през зимата?

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

Няма снимка

Теменуги за красота и за лекарство

През този месец всички ще говорят за едроцветните теменужки, които се засаждат сега и ще красят градината и балкона, докато падне сняг тази година и докато петунията не ги измести през следващата

Няма снимка

Грижи за цветята през септември

Е, вече я има буквата Р в името на месеца, с което работата в градината става все повече. Буркани, консерви, зимнини, пълним мазета, килери и фризери за зимата

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни