Котка тръска глава и се чеше по ушите

20 май 2019 Домашни любимци 1     
Няма снимка
1 2
 

Причината е ушна краста

Много стопани на домашни котки се оплакват от странното поведение на любимката си: животното обръща главата си настрани, тръска я, чеше се по ушите, неспокойно е, отказва да се храни.

Причината за това е едно от най-често срещаните котешки болести отодектоза или т.нар. ушна краста. Причинява се от микроскопично паяжинообразно насекомо - кърлеж, който се намира във вътрешната част на ухото и на повърхността на външния слухов канал. Те се хранят с клетки на епидермиса (външния слой на кожата). Поразяват ушите на котката. Най-предразположени към заболяването са животни от 1,5 месеца до 1 година, но се заразяват и възрастни котки.

Ушната краста е сериозно заболяване и липсата на лечение може да доведе дори до летален изход.

Заболяването се предава при контакт на болно със здраво животно. Например от майката на малките котета. Котката може да се зарази и от насекоми. Така че ако откриете признаци на зараза, изолирайте болната котка от другите домашни любимци.

Признаци на ушната краста:

При появата на ушни кърлежи котката изпитва силен сърбеж - тя започва да разчесва поразените места с нокти и да тръска глава.

След известно време ще забележите отделянето на гнойни изтечения, а козината около ушите става като залепена.

Появата на "кривошиевост" говори са за това, че заболяването е преминало в усложнена фаза. Котката може да обръща главата си под ъгъл 120 градуса, накланяйки надолу болното ухо.

Този вид кърлеж не е опасен за човека, но понякога именно човек може да стане преносител на инфекцията. Кърлежът мож да се пренесе с дрехи и така да се зарази котката.

Ако котката ви показва някой от изброените симптоми, веднага я заведете при ветеринарния й лекар. Трябва да знаете, че забавеното лечението може да стане причина за хронично възпаление на средното и вътрешното ухо до перфорация на тъпанчето и дори до смъртоносен менингит.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Хранете хамстера си веднъж дневно

Сутрин или вечер Хранете хамстера веднъж на ден: сутрин или вечер. Специалистите не са определили кога именно, но е важно храненето да е редовно Така че си изберете време и се придържайте към него.

Няма снимка

Булка кани на сватбата си кучета от приют, намира им дом

Сали Бърки от Озарк, щата Мисури, е любителка на животните, затова в един от най-важните дни от живота й решава да съвмести приятното с полезното. Местният приют за животни се нуждаел от поддръжка и

Няма снимка

Котките не обичат да ходят да лекар

Как да успокоите нервната пациентка Котките не обичат да ходят на лекар. Те чувстват предстоящата опасност и се мъчат да се скрият или се държат агресивно.

Няма снимка

Кралският ловец на мишки Лари запазва работата си след оставката на Тереза Мей

Кралският ловец на мишки остава на "Даунинг стрийт" 10 и след оставката на Тереза Мей, съобщава Ntdtv. Да пускат Лари на улицата е рутинна задача на служителите в резиденцията на британския премиер

Няма снимка

Забраниха на австралиец да разхожда любимеца си Грухчо - крадял закуските на децата

Австралиецът Матю Евънс получил писмо от градския съвет, в което му съобщават, че ако продължи да разхожда домашния си любимец Грухчо из града, ще го глобят за нарушаване на обществения ред с 806

Няма снимка

Кучето обича да спи в краката на стопанина си

Обяснение на това поведение Понякога кучетата се държат странно. Една от странностите включва това, че много от тях не само обичат да спят с любимия си стопанин,

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.