Котка тръска глава и се чеше по ушите

20 май 2019 Домашни любимци 1     
Няма снимка
1 2
 

Причината е ушна краста

Много стопани на домашни котки се оплакват от странното поведение на любимката си: животното обръща главата си настрани, тръска я, чеше се по ушите, неспокойно е, отказва да се храни.

Причината за това е едно от най-често срещаните котешки болести отодектоза или т.нар. ушна краста. Причинява се от микроскопично паяжинообразно насекомо - кърлеж, който се намира във вътрешната част на ухото и на повърхността на външния слухов канал. Те се хранят с клетки на епидермиса (външния слой на кожата). Поразяват ушите на котката. Най-предразположени към заболяването са животни от 1,5 месеца до 1 година, но се заразяват и възрастни котки.

Ушната краста е сериозно заболяване и липсата на лечение може да доведе дори до летален изход.

Заболяването се предава при контакт на болно със здраво животно. Например от майката на малките котета. Котката може да се зарази и от насекоми. Така че ако откриете признаци на зараза, изолирайте болната котка от другите домашни любимци.

Признаци на ушната краста:

При появата на ушни кърлежи котката изпитва силен сърбеж - тя започва да разчесва поразените места с нокти и да тръска глава.

След известно време ще забележите отделянето на гнойни изтечения, а козината около ушите става като залепена.

Появата на "кривошиевост" говори са за това, че заболяването е преминало в усложнена фаза. Котката може да обръща главата си под ъгъл 120 градуса, накланяйки надолу болното ухо.

Този вид кърлеж не е опасен за човека, но понякога именно човек може да стане преносител на инфекцията. Кърлежът мож да се пренесе с дрехи и така да се зарази котката.

Ако котката ви показва някой от изброените симптоми, веднага я заведете при ветеринарния й лекар. Трябва да знаете, че забавеното лечението може да стане причина за хронично възпаление на средното и вътрешното ухо до перфорация на тъпанчето и дори до смъртоносен менингит.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.

Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Първата баня на 3-месечно пале

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

Няма снимка

Гладен котарак прави стопаните си милионери

В английското графство Нотингхемпшир вече има едно семейство милионери повече и това става благодарение на котарака Сладкишчо, съобщават британските таблоиди.

Няма снимка

Може ли да давам пъпеш на котката?

Това ни пита Росица Димитрова от София Въпреки че котките са хищници, те се нуждаят от влакнини, витамини и растителни протеини. Чeсто полезните компоненти може да се "доставят" с плодове.

Няма снимка

На аквариумните рибки им е топло

Как да охладите водата им? За много аквариумни риби температура на водата над 26 градуса вече не е приятна. Как да охладите водата в аквариума? Отхлупете аквариума По този начин ще се увеличи

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо има различни видове от тъмния мед

Зависи от начина на получаване Много често пчеларите добиват по-големи или по-малки количества манов мед, и то, без да знаят откъде пчелите го събират Както и какви са условията за получаването на