Русия ще остане най-големият износител на пшеница в света

16 май 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Ако последните прогнози за културите са правилни, Русия ще бъде най-големият износител на зърно в света за трета поредна година.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA), чиято анализаторска служба е една от най-реномираните в света, представи наскоро първите си оценки за зърнената реколта през 2019 година.

Американските анализатори обещават на Русия втората пшенична реколта в историята: зимата е мека, така че могат да бъдат прибрани 77 млн. тона, а над 85 млн. тона е била реколтата преди повече от две години.

USDA прогнозира, че Русия ще събере 38,4 млн. тона фуражни зърнени храни - царевица, сорго, ечемик, ръж, овес, просо; общата реколта ще бъде 115,4 млн. тона.

Руското министерство на земеделието все още поддържа прогнозата от март за около 118 млн. тона (+ 5% от 2018 г.), включително 75-78 млн. тона пшеница.

Промяна в прогнозата е възможна след приключване на пролетната сеитба през третото десетдневие на юни, Резултатите от сеитбата ще бъдат обявени на 1 юли, каза говорител на министерството.

Разликата в оценките се дължи на няколко фактора. Американското министерство на земеделието не включва в прогнозата данните от Кримския полуостров.

Министерството на земеделието на Русия, все още подготвя прогнозата за износа на зърно за следващата, 2019/20, селскостопанска година, която започва на 1 юли.

При формирането на прогнозата са взети предвид няколко фактора, включително необходимостта от осигуряване на вътрешния пазар и на достатъчно преходни запаси, за да се поддържа стабилна ценова ситуация, като се вземат предвид и данните от ключовите износители на зърно.

Русия ще остане най-големият износител на пшеница в света за трети пореден сезон, пише USDA, въпреки че прогнозата е намаляла с 1 млн. тона, в сравнение с миналата година и е 36 млн. тона. Имаше по-малко преходни запаси в началото на сезона, в сравнение с миналата година.

Министерството на земеделието на САЩ изчислява, че общият износ на руско зърно възлиза на 46,1 млн. тона, като през този сезон Русия ще достави 42 млн.тона зърно в чужбина.

Според USDA световното производство на пшеница през тази година ще нарасне с 6,3% до рекордните 777,5 млн. тона, като растежът на потреблението ще се възстанови, поради промените в диетата и растежа на доходите, особено в развиващите се страни в Азия и Африка.

Цените на новата реколта от зърно с доставка през юли са $180-185 FOB за 4-ти клас пшеница с протеин от 12,5%.

Ако реколтата в Русия и Украйна в крайна сметка се окаже по-добра от очакваното, а ситуацията в други големи експортни региони на Северното полукълбо не се променя коренно, то цената на зърното на световния пазар може дори да се понижи, предупреждават експертите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Готов е Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 г .

Над 6 пъти са се увеличили площите с биологични култури през последните 7 години Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изготви Национален план за действие за развитие на биологичното

Няма снимка

Започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци

От следващата седмица започват заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. ЛИНК_5909525 От началото на месец юли се провеждат и заседания на Областните консултативни

Няма снимка

Устойчиво земеделие ще имаме само ако напояваме

Тенденцията е да се увеличава недостигът на вода в почвата, казва проф. Веселин Александров от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Диана Ванчева Нашият гост проф.

Няма снимка

Средните добиви на пшеница и ечемик у нас нарастват

У нас са добити 1 600,3 хил. тона пшеница, 439,7 хил. тона ечемик и 125 хил. тона маслодайна рапица към началото на юли, показват данните на земеделското министерство.

Няма снимка

Докладът на USDA повиши цените на пшеницата

Ключовите данни, от отчета на USDA са: . понижаване на производството на пшеница в Русия до 74,2 млн. тона, спрямо 78 млн. тона миналия месец (без Крим); .

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.

Няма снимка

Потвърдиха ново огнище на африканска чума - за първи път във Врачанско

Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство,