Русия ще остане най-големият износител на пшеница в света

16 май 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Ако последните прогнози за културите са правилни, Русия ще бъде най-големият износител на зърно в света за трета поредна година.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA), чиято анализаторска служба е една от най-реномираните в света, представи наскоро първите си оценки за зърнената реколта през 2019 година.

Американските анализатори обещават на Русия втората пшенична реколта в историята: зимата е мека, така че могат да бъдат прибрани 77 млн. тона, а над 85 млн. тона е била реколтата преди повече от две години.

USDA прогнозира, че Русия ще събере 38,4 млн. тона фуражни зърнени храни - царевица, сорго, ечемик, ръж, овес, просо; общата реколта ще бъде 115,4 млн. тона.

Руското министерство на земеделието все още поддържа прогнозата от март за около 118 млн. тона (+ 5% от 2018 г.), включително 75-78 млн. тона пшеница.

Промяна в прогнозата е възможна след приключване на пролетната сеитба през третото десетдневие на юни, Резултатите от сеитбата ще бъдат обявени на 1 юли, каза говорител на министерството.

Разликата в оценките се дължи на няколко фактора. Американското министерство на земеделието не включва в прогнозата данните от Кримския полуостров.

Министерството на земеделието на Русия, все още подготвя прогнозата за износа на зърно за следващата, 2019/20, селскостопанска година, която започва на 1 юли.

При формирането на прогнозата са взети предвид няколко фактора, включително необходимостта от осигуряване на вътрешния пазар и на достатъчно преходни запаси, за да се поддържа стабилна ценова ситуация, като се вземат предвид и данните от ключовите износители на зърно.

Русия ще остане най-големият износител на пшеница в света за трети пореден сезон, пише USDA, въпреки че прогнозата е намаляла с 1 млн. тона, в сравнение с миналата година и е 36 млн. тона. Имаше по-малко преходни запаси в началото на сезона, в сравнение с миналата година.

Министерството на земеделието на САЩ изчислява, че общият износ на руско зърно възлиза на 46,1 млн. тона, като през този сезон Русия ще достави 42 млн.тона зърно в чужбина.

Според USDA световното производство на пшеница през тази година ще нарасне с 6,3% до рекордните 777,5 млн. тона, като растежът на потреблението ще се възстанови, поради промените в диетата и растежа на доходите, особено в развиващите се страни в Азия и Африка.

Цените на новата реколта от зърно с доставка през юли са $180-185 FOB за 4-ти клас пшеница с протеин от 12,5%.

Ако реколтата в Русия и Украйна в крайна сметка се окаже по-добра от очакваното, а ситуацията в други големи експортни региони на Северното полукълбо не се променя коренно, то цената на зърното на световния пазар може дори да се понижи, предупреждават експертите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Филип Лисичаров: Основният проблем на бизнеса с розов цвят е свръхпроизводството

Основният проблем на бизнеса с розов цвят и розово масло е свръхпроизводството, а кризата при бизнеса с лавандулата ще се задълбочава, каза в предаването „Преди всички“ Филип Лисичаров,

Няма снимка

"Агрион Финанс" дава до 200 хил. лв. кредит с промоционални условия

Първите 12 месеца земеделските производители ще плащат само 2.9% лихва Във връзка с отбелязването на 5-годишнината от създаването си „Агрион Финанс“ предложи специална промоционална лихва за

Няма снимка

От 17 юни е първият прием по новата мярка за инвестиции от лозарската програма

От 17 юни (понеделник) до 27 юни 2019 г. се отваря първият прием по новата мярка „Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.

Няма снимка

Цените на зърното в САЩ се повишават

Вчера пазарите на зърно в САЩ продължиха растежа си на фона на дъждовно време в северната част на САЩ. Влажните метеорологични условия трябва да се поддържат най-малко още десет дни,

Няма снимка

Добри условия за пшеницата в Европа

Цените на пшеницата на Euronext все още се възползват от ръста на котировките, наблюдаван на американските пазари, но растежът се забавя малко, като се имат предвид по-добрите условия на културите в

Няма снимка

11 386 земеделски стопани получиха над 43,6 млн. лева по НАТУРА 2000

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 43,626 млн. лева по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 г. Субсидиите постъпиха по сметките на 11 386 земеделски

Още от Фермер
Няма снимка

84% от свинете майки - поне с едно травмирано копито

Заболяванията на копитата на свинете са широко разпространени и много често се превръщат в хронично куцане. В промишлените свинеферми 84% от свинете майки имат повреди поне на едното копито.

Няма снимка

Черешите ще са малко и скъпи

Реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка, прогнозира Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България пред "Монитор". Според нея причината е в силните слани в последната седмица

Няма снимка

Чавдар Маринов е назначен за зам.-министър на земеделието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов, съобщи правителственият пресцентър.

Няма снимка

Котка тръска глава и се чеше по ушите

Причината е ушна краста Много стопани на домашни котки се оплакват от странното поведение на любимката си: животното обръща главата си настрани, тръска я, чеше се по ушите, неспокойно е,

Няма снимка

Правила и добри практики в растителната защита представят във Видин в сряда

„Актуални нормативни изисквания при употреба на продукти за растителна защита и торове. Правила за добра растителнозащитна практика“ е темата на следващия семинар на Националната служба за съвети в

Няма снимка

През нощта се очакват градушки, утре - слънчево и до 27 градуса

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. До полунощ, по преминаването на студен атмосферен фронт, мощна купесто-дъждовна облачност ще се развива над Централна България,