От 1 ха цъфнала лавандула се добива 120–200 кг лавандулов мед

22 май 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

В благоуханната тишина се чува жуженето на пчелите, които събират нектар от цветовете на лавандулата. Пчелите, също като хората, с удоволствие посещават лавандуловите полета. Но техният интерес е различен: привлича ги не красивата гледка и възможността да си направят ярки и запомнящи се снимки. А нектарът на лавандулата. И растението щедро ги дарява с богатството си – от 1 хектар цъфнала лавандула, трудолюбивите пчелички събират цветен прашец и нектар. добивите са по 120–200 килограма натурален лавандулов мед.

Родината на лавандуловия мед е знаменитият Прованс във Франция с безкрайните му лавандулови полета, простиращи се отвъд хоризонта. Именно там можете да намерите и натурален мед с най-високо качество, пише ecohoneynuts.com.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

При подготовката за зимуване - подредете пчелните гнезда откъм по-топлата страна на кошера!

Пчелните гнезда задължително се подреждат откъм по-топлата страна на кошера. Ограничават се с преградна дъска и изолационен материал. Доброто затопляне е важна задача при подготовката за зимуване

Няма снимка

Напомняме: Отстранете маломедните пити!

Някои от тях, ако е необходимо, се поставят зад преградната дъска, а медът им се разпечатва. Когато върху много стари (много тъмни), маломедени или неправилно изградени пити има пило

Няма снимка

Вече е късно да подхранвате със захарен сироп!

През втората половина на септември и през октомври на пчелните семейства не се дава захарен разтвор. При преработката му в този късен период (когато няма прашец в природата) пчелите се изтощават и

Няма снимка

Как да разпознаете манов ли е медът за подхранване?

В никакъв случай не бива да се оставя в гнездото манов или гроздов мед. Защото той съдържа много несмилаеми вещества и голям процент минерални соли, поради което причинява диария и смърт на пчелите

Още от Фермер
Няма снимка

Световната метеорологична организация: Най-горещата петилетка досега е от 2015 г. до 2019 г.

Периодът, обхващащ годините от 2015 г. до 2019 г., е бил най-топлият петгодишен период, откакто са започнали да се правят статистики в тази насока, предадоха световните агенции

Няма снимка

Пръска се при нужда

Следете овощните дръвчета за развитие на болести и неприятели. В този период проблем са корогризещите насекоми при ябълки и круши Сега се прави обследване за нападение от златозадка и гъботворка.

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни