Компютъризиране на млечна ферма се изплаща за 18 месеца

24 май 2019 Животновъдство 1     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Датска ферма с автоматично наблюдение на жизнения статус на животните за година от крава спестява 223 евро разходи

Персонално разработен софтеур за млечна ферма позволява да се открият различни здравословни проблеми чрез идентифициране на всяко животно в начален етап на разболяване. Вече повечето млечни ферми в Дания работят със собствен софтуер и използват топлинни сензори.

Топлинните сензори отчитат промените на телесната температура - един от първите признаци за възникващ здравословен проблем. Автоматичното наблюдение на поведението на кравите може да се използва в няколко контекста:

мониторингът проследява състоянието на кравата в легнало положение;

когато се изправя (тогава се засичат проблеми със ставите и копитата) или се движи (начални форми на куцота);

когато се храни или преживя.

Получените данни дават индикации не само за общия здравословен статус на животното. Ползата от от тях е голяма, ако има проблеми при предстоящо отелване

На същия принцип е наблюдението и при телетата - например автоматичен запис на данни по време на хранене. На него се проследява поведението им и помага за идентифициране на здравословни проблеми.

Всеки фермер знае, че промените в поведението са първите признаци на болестта. Ето защо автоматичното записване има огромна полза за идентифициране на всяко животно поотделно, изискващо лечение или отделяне от стадото. Опитът на датските фермери, използвали софтуер във фермите си, вече показва, че автоматичното записване на промените в поведението при крави и телета е много полезен потенциален инструмент за ранно идентифициране на заболявания при животните.

Куцотата се засича първа и е проблем от първостепенно значение. Поради ненавреме открита куцота голям брой високопродуктивни животни се бракуват. А лечението е скъпо и невинаги води до пълно възстановяване.

Но и редица други заболявания също могат да бъдат свързани с промени в поведението по време на почивка или хранене на кравите и телетата.

При телетата фокусът е върху диарията и респираторните инфекции. Идентифицирането на кравите с топлинни сензори чрез автоматична система за мониторинг вече е често срещана стандартна практика на датските ферми за едър рогат добитък. Това може да се обясни с големите финансови отстъпки за животновъдите от фирмите, които предлагат на пазара автоматизирани системи за наблюдение и идентификация с топлинни сензори. Най-новите версии за автоматично проследяване включват вече и наблюдение на поведението на кравите и телетата по време на покой.

Очакванията са той да помогне за подобряване на резултатите по опазване здравето на животните. И най-важното - ранното засичане на появата на болестни процеси.

От голяма полза за фермерите е и автоматичното наблюдение по време на паша. То включва както времето, прекарано на паша, така и количеството на приеманата трева. Ползите от всички тези нови съвременни възможности за цялостен мониторинг на поведението на млечните животни са:

намаляват се производствените разходи;

увеличават размера на поетата свежа трева във фуражната дажба;

допринасят за подобряване на здравето на животните.

Как мониторингът намалява разходите на фермерите

Датска ферма, използвала автоматично наблюдение на поведението на животните, е спестила разходи в размер на 223 евро на крава през първата година. Това означава, че времето на изплащане за инвестицията е не по-малко от 18 месеца.

Спестяванията са изчислени по отношение на подобрена репродукция, ранно откриване на кетоза, мастит, както и ефективност при хранене.

По-малко бракувани крави благодарение на ранно засичане на различни болестотворни процеси.

Бързото откриване на ранна ембрионална смърт и началото на аборт.

Голям плюс - възможност за бърза реакция при мастит.

Увеличаване на добива на мляко поради по-малко клинични случаи на мастит.

По-малко бракувани крави поради мастит.

Намалени разходи за лечение на тежки случаи на мастит.

Транспондерите изпращат информация на компютърните системи и състоянието на всяко животно се следи 24 часа

Плюсовете при автоматичното наблюдение на кравите са много. Например куцотата при кравите се засича първа, а възможностите за бърза реакция при мастит е от огромно значение за фермера

Мониторингът намалява разходите на фермерите. Датска ферма, използвала автоматично наблюдение на поведението на животните, е спестила разходи в размер на 223 евро на крава през първата година. Това означава, че времето на изплащане за инвестицията е не по-малко от 18 месеца.

Всеки фермер знае, че промените в поведението са първите признаци на болестта. Ето защо автоматичното записване има огромна полза за идентифициране на всяко животно поотделно, изискващо лечение или отделяне от стадото. Новото проучване показва, че автоматичното записване на промените в поведението при крави и телета е много полезен потенциален инструмент за ранно идентифициране на заболявания при животните.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Редактиране на гени замества хирургичната кастрация на прасетата?

Алиансът за слагане на край на хирургичната кастрация на прасетата разработва метод, който предотвратява половото съзряване при свинете, без да се въвежда чужд материал в гените на животните,

Няма снимка

OIE: 82 огнища на особено опасни болести са регистрирани по света в периода 15-21 юни

В периода 15-21 юни отделните държави са съобщили в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) за 82 огнища на особено опасни болести. Огнище на шап е регистрирано в Мароко.

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Млекоматите не успяха да се наложат у нас

Защо българските млекопроизводители не се възползват от тях? Таня Димитрова Млекоматите решават един от основните проблеми и на българските фермери, а именно изключване на всякакви и посредници чрез

Няма снимка

Eвропейските животновъди търсят фуражи с високо съдържание на белтъчини

80% от общото потребление на фуражи в европейските животновъдни ферми се произвеждат в ЕС, което е положителен тренд, съобщава Еc.europa.eu. Еврокомисията публикува последния си "Балансов отчет по

Няма снимка

Директни продажби от... ремарке за превоз на коне

Първият британски мобилен магазин за млечни продукти е собственост на семейна ферма от Северен Йоркшир Таня Демирова Британски млекопроизводител реализира иновативна идея за достигане директно до

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.