Европейските животновъди се задоволяват с 80% фуражи от ЕС

20 май 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Европейската комисия публикува доклад за доставките им в общността

Тревните фуражи и силажната царевица са основният източник на фуражен протеин за европейското животновъдство, те заемат 45% от общата употреба на фуражи в ЕС, изнася данни Европейската комисия в последния си анализ днес.

Маслодайните култури пък заемат почти една четвърт от фуражните протеини, изчисляват експертите.

Въпреки, че ЕС напълно се задоволява с местни необработени фуражи, той произвежда само 26% от консумираната за храна от соя и рапица, сочат данните.

Но от всички фуражни храни, които се използват в общността, около 80% са с европейски произход, сочат цифрите.

Това са ключовите констатации от доклада "EU Feed Protein Balance Sheet" за периода 2017/18 г., публикуван днес от Европейската комисия.

Комисар Фил Хоган коментира анализа като значително подобрение на работата за прозрачността на пазара и като важно последващо действие от предишния доклад на ЕК за развитието на растителни протеини в ЕС. 

Днешният доклад за баланса на фуражната консумация отразява постоянния ангажимент на Комисията за подобряване на прозрачността на пазара в сектора на фуражите и ще се прави и занапред, защото секторът е жизненоважен за успеха на нашето селско стопанство. Подобрената прозрачност улеснява по-нататъшния анализ на динамиката на този пазар и ще позволи на участниците да реагират адекватно на тази динамика, казва той.

През ноември 2018 г. Европейската комисия публикува предишния си доклад за развитието на растителните протеини в ЕС, а днешният анализ се отчита като пряк резултат от препоръките, дадени тогава за подобряване на пазарния анализ и прозрачността чрез по-добри инструменти за мониторинг.

Докладът е съвместно усилие на Европейската комисия и основните заинтересовани страни в този сектор. Експертизата и данните са предоставени от COCERAL, Copa-Cogeca, EDA, EFPRA, EPURE, FEDIOL, FEFAC, Starch Europe и други.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Кои житни фуражни култури са подходящи за Източните Родопи

Стопаните ще могат да ги видят и да научат за тях на 2 юли в град Кърджали, където Националната служба за съвети в земеделието, Институтът по фуражни култури - Плевен,

Няма снимка

И в следващата ОСП ще се набляга на иновативните оперативни групи

Това стана ясно след втората среща на върха за агроиновации, която събра около 400 участника от цяла Европа на 25 и 26 юни в Нормандия. На Agri Innovation Summit 2019 земеделски производители,

Няма снимка

Храните поскъпват,петролът поевтинява

Докато не се прибере, реколтата ще е под въпрос Цените на всички борсови стоки са по-високи от миналогодишните. Пшеницата има ръст от 10-20 % на годишна база. Поскъпнали са царевицата и слънчогледа.

Няма снимка

Инвазията на лавандулата поражда притеснения за изкупни цени и пазари

По официална статистика за 3 години у нас площите с културата са нарастнали над 10 пъти Това вече започва да притеснява производителите от евентуален спад на цената и намиране на пазари.

Няма снимка

Недекларираният труд в земеделието ни е 48,1%

Заплатите да се вдигнат с 15% настоява Федерацията на независимите синдикати в сектора Радина Иванова Селското ни стопанство ще се развие, ако преборим социалния дисбаланс, каза пред в.

Няма снимка

Младите земеделски стопани получиха над 3,47 млн. лева за Кампания 2018

4 137 млади фермери получиха общо 3 476 695 лв. по Схемата за млади земеделски стопани (МЗС) за Кампания 2018 г., съобщава Държавен фонд „Земеделие“.  Изискванията за допустимост по схемата са

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.