Огромна прилика между цветята

22 май 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Диморфотека или остеоспермум - поредната мистерия в света на растенията

Случвало ли ви се е да се припознаете в някого? Да, нали! Ситуацията е конфузна, донякъде забавна, но и двете страни се чувстват неловко. Е, така е и с цветята, които си приличат.

Например, диморфотеката и остеоспермумът. Объркването, естествено, е породено от огромната прилика между растенията, а разликите са скрити някъде в генетичната наследственост.

Диморфотека е името, което се използва за едногодишните форми, а остеоспермумът се слави с по-продължителен живот, цъфтеж и други особености, които ще разгледаме по-надолу. Пък и всъщност има ли значение как се казва цветето?

Важното е да му угаждаме и то да цъфти богато, нали?

Остеоспермумът завладя пазара!

Перфектното цвете е за градини и балкони

Остеоспермумът е перфектното растение за много слънчеви градини и балкони. Цъфти обилно през топлата част от годината и в интерес на истината не е никак капризно.

В началото, когато се появи по-масово на пазара, гледахме малко скептично на него. Сега може да се види дори в градинките около блоковете. Цената му не е висока, а ефектът му е повече от максимален при правилни грижи.

Красивите маргариткоподобни цветове са наситени с такива весели багри, че рядко някой може да остане безпристрастен към тях.

Къде е уловката ли? Цветовете не се отварят, ако не са огряти от слънцето, а цъфтежът драстично намалява и спира в засенчени условия.

В градината или в саксия няма значение

Важното е да е на слънце

Остеоспермумът за по-лесно се нарича африканска маргаритка или просто остео. У нас цветето се отглежда като едногодишно, защото не издържа на отрицателните зимни температури. Но ако се защити от тях, ще продължи да се развива. Друг е въпросът, че не можем да му осигурим достатъчно светлина, за да се чувства добре през студените месеци.

Остеото цъфти от април-май до късна есен. Почистване на прецъфтелите цветове се препоръчва, защото стимулира образуване на нови и нови. Вече споменахме колко е важно слънцето за цъфтежа.

Отглеждането в градината е лесно и не изисква много грижи. Достатъчно е да се осигуряват влага и пространство за равитие. Започмнете, че африканската маргаритка се чувства добре в леко кисела почва, което можете да осигурите дори само с правилен избор на торове. В саксия ще са необходими малко повече грижи, особено поливки. 

Поливайте редовно, на 2 седмици подхранвайте

За оптимален резултат го комбинирайте

Когато отглеждате едно цвете, е важно да знаете кога и колко да го поливате. Е, няма златно правило - например три пъти в седмицата. Поливането е много относително, но ето някои насоки.

Африканската маргаритка е сравнително сухоустойчива и понася добре краткотрайно безводие. Въпреки това не е редно да я подлагате на изпитания. Поливайте умерено, но редовно. Изчаквайте горният слой почва да засъхне. С поливната вода можете да внасяте торове за цъфтящи. Подхранвайте на всеки 2 седмици. Не забравяйте, че колкото по-горещо е, толкова по-често ще трябва да поливате. Сушата в съчетание с ниска атмосферна влажност и високи температури ще се отрази зле.

Африканската маргаритка е дружелюбно цвете. В съчетание с листнодекоративни или други цъфтящи растения тя изпъква с веселите си багри. Подходящи са комбинации с хеухера, корделине, плектрантус, ипомея батата, копривки и други, както и с цъфтящите едногодишни растения. Важно е да подберете растения със сходни изисквания и да ги засадите, така че да не си пречат взаимно.

Не се мъчете да събирате семена

Повечето нови форми са стерилни

Повечето, да не кажем всички, нови сортове и пъстри цветови комбинации на африканската маргаритка са хибриди. Това означава, че дори да се образуват семена и да ги съберете, те няма да дадат същото поколение.

Ако все пак искате да се пробвате със семената и потомството, важно е да знаете, че за покълване трябва и светлина. Тоест, когато засеете, не бива да покривате семенцата с почва, а само леко да ги поръсите на повърхността на субстрата. Притиснете ги, за да имат добър контакт с почвата, и оросявайте редовно. Поддържайте висока влажност до покълването.

И все пак ще ви бъде по-лесно да вкорените резници, отколкото да чакате семеначетата да пораснат. Нужен ви е само вкоренител.

Само ще вмъкнем, че това е още една разлика между диморфотеката и остеоспермумът.

Възможни са неприятности с белокрилката и въшките

В оптимални условия няма нужда да се притеснявате, че цветето ще се разболее или ще бъде нападнато от някой неприятел. В реалният живот обаче не е възможно да угодим на всички капризи и на всички цветя индивидуално. Все пак остеото е много по-устойчиво на вредители спрямо петунията, например.

Възможно е, ако сте засадили нагъсто растенията, да се стигне до сиво гниене. Подобряване на въздушната циркулация между клонките би предотвратила задълбочаване на проблема. Ако положението е излязло от контрол, използвайте фунгицид. Не е изключено и загниване на кореновата система. Получава се при системно задържане на вода и преовлажнена почва.

Белокрилката и листните въшки са по-често срещаният проблем. Ако ги хванете на време, ще се разминете леко. Може да се справите с тези гадинки само със струя вода. Ако проблемът се задълбочи, се препоръчва използване на инсектицид. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Топ 5 на най-ефектните цъфтящи растения

Проливните дъждове следвани от непоносими жеги мъчат не само растенията, но и градинарите. Всеки знае колко трудно е да се изчисти калта от обувките или колко усилия се изискват,

Няма снимка

Празникът на билките

В Еньовден са преплетени езически, митични ритуали от забравени времена, а Православната църква празнува рождението на Йоан Кръстител. Този ден е троен празник,

Няма снимка

3 начина за лесно сушене на билки

Сезонът на изобилието започна, особено що се отнася до полезните диви растения. Кога, ако не сега да си наберете цветове от липа, бъз, лайка и какво ли още не?!

Няма снимка

Видовете салвия и как се използват

Семейство Устоцветни ни е дало много лечебни и декоративни растения. От тук е и героят на днешната статия - род Салвия и неговите представители. Той включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти

Няма снимка

“Различните” цветя

За разнообразие и ефект Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период,

Няма снимка

3 в 1 - цвете, билка и приятел на пчелите

Монардата е всичко това, че и повече Монардата е зачислена в семейство Устоцветни. Тя е близък роднина на ментата, мъртвата коприва, маточината, босилека,

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.