Новоизлюпените гъсета нямат никакъв имунитет

23 май 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Храната им трябва да е лесно усвоима

От първото хранене на новоизлюпените гъсета зависи по-нататъшния им растеж и развитие. Освен това не трябва да забравяте, че веднага след излюпването гъсетата нямат никакъв имунитет, стомашно-чревният им тракт също е много слабо развит, затова дажбата им трябва да е лесно усвоима.

Храненето на еднодневните гъсета, излюпени в инкубатор и под мътачка, не се различава.

Нахранете гъсетата веднага, след като изсъхнат - със смачкани твърдо сварени яйца. Колкото по-рано е първото хранене, толкова по-висок е процентът на оцеляемост на малките гъсета.

Хранете еднодневните гъсета на 3 часа

Давайте им и прясна преварена вода.

На втория ден вече в дажбата на малките може да включите не само твърдо сварени яйца, но и нарязани на дребно зелени фуражи - основно трева, детелина, коприва, чесън, глухарчета и зелен лук; смлени на ситно (с размер под 1 мм) царевица, смесена с пшеница, просо, сорго, сушен грах, соев или слънчогледов шрот, немазна извара.

Водата за пиене пак трябва да е преварена.

Храната я подавайте на подложка с ниски стени и тъмно дъно или върху парче шперплат, така че гъсетата лесно да я достигат, без да я тъпчат.

От третия ден може да не давате вече твърдо сварени яйца, а да увеличите смляното зърно.

На 1-седмична възраст в дажбата се включват 5-6 пъти дневно:

настъргани моркови - източници на протеин;

сдребнен грах - източник на протеин;

рибено масло - източник на омега-3 мастна киселина;

бирена мая - богата на витамини от B-групата.

Във водата на 10-дневните гъсета добавяйте по малко калиев перманганат - разтворът трябва да е с бледорозов цвят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Кравите, които дават най-масленото мляко

Плюсове и минуси на порода Джерсей Основното предимство на кравите порода Джерсей е, че млякото им е с най-висока масленост. Тя не е по-ниска от 5,7% а рекордът на масленост е регистриран при тази

Няма снимка

Петелът трябва да яде преди кокошките

Това съветват специалистите Според специалистите е по-добре петелът да се храни отделно от кокошките. При това дажбата на петела трябва да е балансирана и пълноценна,

Няма снимка

Осигурете на овцете по пладне сянка

А при паша слънцето трябва да е откъм гърба на животните Летните горещини вече започват. Те се отразяват зле на здравето и продуктивността на овцете.

Няма снимка

Ако имате агресивна кокошка

Отделете я, защото ще накълве другите Всяка година напомняме на читателите с по-малко опит в отглеждането на домашни птици, че канибализмът е много често срещано явление Някои от птиците са много

Няма снимка

Ако зайкинята майка няма достатъчно мляко

Кожата на зайчетата е набръчкана Дали новородените зайчета получават достатъчно кърма ще разберете по външния им вид. Нахранените зайчета лежат спокойно в гнездото с пълни коремчета.

Няма снимка

Може ли да се заплоди кобилка под 2 години

Да, но има риск да не изхрани кончето Половата зрялост при повечето кобили настъпва на 16-18 месеца. Но на тази възраст бременността води до недоразвиване на организма на кобилата и особено на

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.