Внимавайте с плодовите каши за варене на ракия

26 май 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Метиловият алкохол не изчезва с дестилацията

Ако плодовата каша, която пазите, е още сладка, тогава се възбужда вторична ферментация както при виното.

Оставянето на кашата да ферментира по естествен път не върши работа и често завършва с пълно вкисване на материала.

Ако залагате джибри за втора ферментация, тогава на 4 л топла вода се добавя по 1 кг захар.

Да знаете, че често използуваното съотношение 1:3 е причина да остане неферментирала захар.

Дори и да не вкисне материалът, при продължително съхранение на кашата преди дестилация, често настъпват химически промени, които влошават качеството на ракията.

Внимание!

При плодовите каши от ябълки, дюли и други плодове, съдържащи повече пектин, в процеса на съхранение през зимата /за 3-5 месеца/ се образува метилов алкохол.

Той може да се увеличи 2 до 3 и повече пъти, а ракията произведена от такава каша може да увреди зрението.

Увеличават се неколкократно и висшите алкохоли.

Погрешно е мнението, че метиловият алкохол може да се отдели чрез дестилация

Метиловият алкохол е по-летлив от етиловия и не може да се отдели.

Така че при ракията е важно да се спази принципът след като приключи ферментацията материалът да се извари веднага!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Няма снимка

Съберете си скоро резници за калеми

Две-три важни неща оостават преди гроздобер - плитка обработка, последно пръскане, обезлистване Резници за калеми се събират именно през август. Това се прави някъде около две седмици преди

Няма снимка

Птичият шербет - до края на август

Отговаряме на Минка Друмева от с. Калугерово Въпрос: Мили приятели, чела съм материалите ви, които подготвяхте за шербетуването, но аз конкретно се интересувам за лозите.

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.