Внимавайте с плодовите каши за варене на ракия

26 май 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 51957
Няма снимка
 

Метиловият алкохол не изчезва с дестилацията

Ако плодовата каша, която пазите, е още сладка, тогава се възбужда вторична ферментация както при виното.

Оставянето на кашата да ферментира по естествен път не върши работа и често завършва с пълно вкисване на материала.

Ако залагате джибри за втора ферментация, тогава на 4 л топла вода се добавя по 1 кг захар.

Да знаете, че често използуваното съотношение 1:3 е причина да остане неферментирала захар.

Дори и да не вкисне материалът, при продължително съхранение на кашата преди дестилация, често настъпват химически промени, които влошават качеството на ракията.

Внимание!

При плодовите каши от ябълки, дюли и други плодове, съдържащи повече пектин, в процеса на съхранение през зимата /за 3-5 месеца/ се образува метилов алкохол.

Той може да се увеличи 2 до 3 и повече пъти, а ракията произведена от такава каша може да увреди зрението.

Увеличават се неколкократно и висшите алкохоли.

Погрешно е мнението, че метиловият алкохол може да се отдели чрез дестилация

Метиловият алкохол е по-летлив от етиловия и не може да се отдели.

Така че при ракията е важно да се спази принципът след като приключи ферментацията материалът да се извари веднага!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

Няма снимка

Ферментацията на плодовете на черешите да става от 20 до 25 градуса

Процесът продължава не повече от десет дни със суха мая Ферментацията на черешовата каша продължава не повече от 10 дни, но гледайте това да при температура от 20 до 25 градуса

Няма снимка

Рисково ли е варенето на ракия от череши?

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

Няма снимка

Не забравяйте за розата!

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

Няма снимка

Наблюдавайте появата и развитието на ресата при лозите

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

Няма снимка

В лозето през май

Започва интензивна растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели През настъпващия месец е много важно да успеем да предпазим лозовите насаждения от болести и неприятели -

Още от Фермер
Няма снимка

Домашен дюнер

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

Няма снимка

Овчарски пай

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

Няма снимка

Започнаха плащанията по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“

ДФ „Земеделие“ преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда

Няма снимка

Сеитбата на слънчоглед и царевица у нас - с 10,4% и 28,2% повече спрямо май'2019

Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове спрямо предходната година. Към края на май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно

Няма снимка

40 845 български агнета бяха изкупени от 21 кланици през схемата за подпомагане

21 кланици, изкупили 40 845 животни от местни фермери, заявиха участие в схемата de minimis за реализация на българско агнешко месо в търговската мрежа на страната през 2020 г

Няма снимка

56 595 земеделски стопани получиха 74 млн. лв. субсидии от ДФ "Земеделие"

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 74 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ. Субсидии получиха 56 595 земеделски стопани. Окончателното плащане е направено след актуализация на данните в