Лозата може да прави корени като луда

27 май 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 37656
Няма снимка
1 2
 

Оптималната температура за тази нейна активност е 25-30°C

Малцина знаят, че при благоприятни условия лозата образува корени от почти всичко - от зелените леторасти, от узрелите пръчки, от рамената, от стъблото и дори от дръжките на листата и гроздовете.

Колкото по-млада е частта, толкова по-лесно се вкоренява.

Зелените леторасти се вкореняват по-лесно от узрелите пръчки, а узрелите пръчки по-лесно от старите части.

От възлите (колената) на пръчките по-лесно покарват корени, отколкото от междувъзлията.

За да се развият корени, необходимо е да се създадат благоприятни условия по отношение на влагата, топлината и въздуха. Оптималната температура за покарването на корени е 25-30°C.

В топлите песъчливи почви, в които въздухът има по-голям достъп, вкореняването на резниците е по-добро, отколкото в тежките глинести почви. Добре узрелите, запасени с повече резервни вещества пръчки, се вкореняват по-лесно от недозрелите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

Няма снимка

Ферментацията на плодовете на черешите да става от 20 до 25 градуса

Процесът продължава не повече от десет дни със суха мая Ферментацията на черешовата каша продължава не повече от 10 дни, но гледайте това да при температура от 20 до 25 градуса

Няма снимка

Рисково ли е варенето на ракия от череши?

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

Няма снимка

Не забравяйте за розата!

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

Няма снимка

Наблюдавайте появата и развитието на ресата при лозите

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

Няма снимка

В лозето през май

Започва интензивна растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели През настъпващия месец е много важно да успеем да предпазим лозовите насаждения от болести и неприятели -

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за