Лозата може да прави корени като луда

27 май 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Оптималната температура за тази нейна активност е 25-30°C

Малцина знаят, че при благоприятни условия лозата образува корени от почти всичко - от зелените леторасти, от узрелите пръчки, от рамената, от стъблото и дори от дръжките на листата и гроздовете.

Колкото по-млада е частта, толкова по-лесно се вкоренява.

Зелените леторасти се вкореняват по-лесно от узрелите пръчки, а узрелите пръчки по-лесно от старите части.

От възлите (колената) на пръчките по-лесно покарват корени, отколкото от междувъзлията.

За да се развият корени, необходимо е да се създадат благоприятни условия по отношение на влагата, топлината и въздуха. Оптималната температура за покарването на корени е 25-30°C.

В топлите песъчливи почви, в които въздухът има по-голям достъп, вкореняването на резниците е по-добро, отколкото в тежките глинести почви. Добре узрелите, запасени с повече резервни вещества пръчки, се вкореняват по-лесно от недозрелите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Ценни съвети за лозите през юни

Може да се наложи няколко пъти да се филизи Ако вече веднъж сте направили филизене на лозите, това не означава, че с тази операция сте приключили. Във влажната пролет бързо израстват нови филизи и

Няма снимка

Внимавайте с плодовите каши за варене на ракия

Метиловият алкохол не изчезва с дестилацията Ако плодовата каша, която пазите, е още сладка, тогава се възбужда вторична ферментация както при виното.

Няма снимка

Как се премахват нежелани корени

Леторастите трябва да са достигнали до 15-20 сантиметра Една от основните грижи след зимно-пролетното засаждане на малките лози е постоянно да се проверява как те покарват.

Няма снимка

Съхранете вината

По-добре бутилирайте в нови бутилки Ако виното, което сте направили е много, и още има от него, крайно време е да действате, подсеща нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Няма снимка

От май до август - важни пръскания в лозето

Този месец още се правят плевене, съкращаване на леторасти, окопаване През месец май лозовите насаждения и асмите изискват няколко основни грижи. Прави се плевене, съкращават се някои леторасти,

Няма снимка

Къде се греши често при пръскането на лозата

Когато се третира срещу брашнеста мана /оидиум/ Стопаните и любителите твърде често бъркат при пръскането срещу коварната брашнеста мана /оидиум/. Трябва да знаят: Борбата не се повежда в късните

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.