Съхранете вината

25 май 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

По-добре бутилирайте в нови бутилки

Ако виното, което сте направили е много, и още има от него, крайно време е да действате, подсеща нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Ако няма неферментирала захар и е бистро, трябва да се погрижите за неговото съхранение - в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 18 градуса.

По-добре се съхраняват сулфитирани вина, за белите вина това е особено важно, защото сернистата киселина е антиоксидант и не позволява да се окислят и да придобият жълтеникаво ръждив цвят.

* Ако виното ви не е било суфитирано, сега се добавят 60 до 70 мл 6%-ова серниста киселина на 100 литра.

* Ако е било сулфитирано през есента, тогава се добавят около 50 мл 6%-ова серниста киселина на 100 л.

Най-добре се съхранява виното като се бутилира! И още нещо...

Най-добре бутилирайте в нови бутилки

защото старите, ако не са идеално измити, може да причинят зараза.

Стъклените да се затварят с тапи - кроненкоркови запушалки или с винтови капачки.

Ако използувате пластмасови, тях ги пълнете като оставите празно място около 20-50 мл. отгоре. А преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да изгоните всичкия въздух.

Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират.

Дефекти при съхранението

В домашни условия те се случват.

Ако има вкисване - няма полезен изход. Тогава е най-добре вкисналото вино да се извари на ракия, без да се сулфитира.

Трябва предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко /разредена с вода гасена вар/.

Неутрализирането се прави, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

Образува се обилна пяна от въглероден двуокис. След това опитайте на вкус. Неутрализиране се извършва, докато киселият вкус почти изчезне или се долавя много слабо.

Внимание! Предозирането на воден разтвор от сода води до получаване на лугав вкус.

Изваряването да се прави веднага след неутрализирането! По същия начин се неутрализират и плодовите каши, останали ви от есента за ракия. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Ето как да приготвите сероваров разтвор

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия. Първите сведения за употребата му са от 40-те години на

Няма снимка

Има сортове грозде, които се пръскат по-малко

Но абсолютно устойчиви няма Много наши читатели непрекъснато се интересуват за това кои сортове са по- или най-устойчиви на дадени патогенни зарази. Ние често публикуваме отговори,

Няма снимка

А кой е този сорт грозде?

Това е Унгарка - директен На това грозде у нас в България му се вика Унгарка, показва ни читател. Това е винен сорт, директен. Може според науката виното от директните сортове да се смята за опасно

Няма снимка

Институтът по лозата с нови винени и десертни сортове

Предложения, които си заслужават Институтът по лозата и виното е създал винени и десертни сортове, които са хибриди между американски и европейски лози.

Няма снимка

Прецизно торене след листна и почвена проба

Постарайте се да го постигнете поне на няколко години веднъж За оптимизиране на торовите норми в лозарството много помагат почвените агрохимически анализи и методите на листната диагностика Листните

Няма снимка

Зелен гроздобер

Това е начин за управление на добива при грозде за вино Всички смятат, че отглеждането и събирането на повече грозде означава и по-добро вино, но това не е така, противно на общоприетото схващане.

Още от Фермер
Няма снимка

Как да разберете състоянието на семейството, без да отваряте кошера

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Подхранете дръвчетата листно

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Няма снимка

9 полезни виолетови продукта

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

Няма снимка

Мъж сглоби инвалидна количка за златната си рибка, за да я предпази (Видео)

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на