Съхранете вината

25 май 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

По-добре бутилирайте в нови бутилки

Ако виното, което сте направили е много, и още има от него, крайно време е да действате, подсеща нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Ако няма неферментирала захар и е бистро, трябва да се погрижите за неговото съхранение - в пълни съдове с минимална въздушна камера.

Най-добре се съхранява в подземни помещения с каменна зидария, където температурата дори и през лятото не надвишава 18 градуса.

По-добре се съхраняват сулфитирани вина, за белите вина това е особено важно, защото сернистата киселина е антиоксидант и не позволява да се окислят и да придобият жълтеникаво ръждив цвят.

* Ако виното ви не е било суфитирано, сега се добавят 60 до 70 мл 6%-ова серниста киселина на 100 литра.

* Ако е било сулфитирано през есента, тогава се добавят около 50 мл 6%-ова серниста киселина на 100 л.

Най-добре се съхранява виното като се бутилира! И още нещо...

Най-добре бутилирайте в нови бутилки

защото старите, ако не са идеално измити, може да причинят зараза.

Стъклените да се затварят с тапи - кроненкоркови запушалки или с винтови капачки.

Ако използувате пластмасови, тях ги пълнете като оставите празно място около 20-50 мл. отгоре. А преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да изгоните всичкия въздух.

Бутилките да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи, за да не поемат въздух. Помещението да е без пряка слънчева светлина и с температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират.

Дефекти при съхранението

В домашни условия те се случват.

Ако има вкисване - няма полезен изход. Тогава е най-добре вкисналото вино да се извари на ракия, без да се сулфитира.

Трябва предварително да се неутрализира оцетната киселина с воден разтвор на натриев бикарбонат /сода за хляб/ или варно мляко /разредена с вода гасена вар/.

Неутрализирането се прави, като на малки порции се добавя воден разтвор на натриев бикарбонат и се разбърква.

Образува се обилна пяна от въглероден двуокис. След това опитайте на вкус. Неутрализиране се извършва, докато киселият вкус почти изчезне или се долавя много слабо.

Внимание! Предозирането на воден разтвор от сода води до получаване на лугав вкус.

Изваряването да се прави веднага след неутрализирането! По същия начин се неутрализират и плодовите каши, останали ви от есента за ракия. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Важно за черното гниене

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Още от Фермер
Няма снимка

Отглеждаме токачки за вкусно и диетично месо

Тези птици имат и прилична яйценосност Токачката е роднина на пуйките и фазаните. Едрата птица има вкусно месо, яйца и красива външност. Към плюсовете на отглеждането на токачки се

Няма снимка

Европарламентът призова за по-строги правила за защита на пчелите от пестициди

Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за защита на пчелите, съобщи пресслужбата на ЕП

Няма снимка

“Усукани”бутер банички с кашкавал и пушено пиле

Рецептата е много проста и много бърза за приготвяне. Продукти: 1 пак. готово бутер тесто, твърд кашкавал, пушени пилешки гърди, жълтък за намазване. Приготвяне: Нарежете бутер тестото на ленти с

Няма снимка

Ако има зараза по орехите

Ако имате съмнение, че ореховото ви дръвче е болно, вземете мерки. Срещу двете основни болести бактериоза и антракноза се предприема една и съща борба. .

Няма снимка

Кой кого може да осиновява

Кучетата са най-добри в това отношение Котките "осиновяват" през първите дни след раждането - тогава може да приемат чужди за отглеждане. Това става, ако други новородени им бъдат подхвърлени от

Няма снимка

Обвиниха горски инспектор в Габрово за подкупи от дърводобивни фирми (Обновена)

43-годишен габровец - горски инспектор в „Регионална дирекция по горите“ Велико Търново е обвинен за получаване на подкупи и оставен за 72 ч. в ареста, съобщиха от ОДМВР - Габрово