Артишокът обича повече топлина

28 май 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

У нас все още е екзотична култура

Артишокът все още е екзотична култура за градинарите ни. Интерес към него обаче има. Какво трябва да знаете, ако решите да го отглеждате:

* Артишокът е изключително топлолюбиво растение.

* Изисква умерена влажност.

* Почвата да е добре обработена и хранителна.

Артишокът се отглежда най-често чрез засаждане на коренови издънки от стари растения. Издънките трябва да са дълги 10-15 см и да имат 3-4 листа.

Артишокът може да се отглежда и чрез директно засяване на семената на самото място през пролетта, когато се позатопли. Прави се гнездово, по 2-3 семена в гнездо. При поява на първия същински лист се пикира. Когато вече няма опасност от студове, растенията се засаждат на открито.

Реколта от артишока се получава на втората година.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Предстои сеитба на главесто зеле

Късното производство е най-широко застъпено при любителите Късното главесто зеле се отглежда като втора култура, чрез предварително произведен разсад.

Няма снимка

Подходящи късни сортове зеле

Главестото зеле от късното производство е предназначено основно за консервиране. Ето защо е много важно да се изберат подходящи сортове. Сред най-популярните са Кьосе 17, Балкан,

Няма снимка

На кои изисквания при зелето да обърнете внимание

Зелето отива в градината през юли Зелето се развива добре на дълбоки, добре аерирани, глинесто-песъчливи почви, които са с неутрална реакция. Неподходящи за отглеждането на културата са тежките

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Няма снимка

Побързайте с пипера

Разсажда се по различни схеми Засаждането на пипера по принцип започва по-късно от засаждането на доматите. Културата е доста по-топлолюбива и трябва да е станало достатъчно топло.

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.