В планинските и хладните райони се засаждат средноранни домати

24 май 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

По-късно растенията се загърлят

Отглеждането на домати се извършва в различни производства. Сроковете за засаждане са различни както в зависимост от направлението, така и от района.

Последната десетдневка на май е подходящо време за засаждане на доматите от средноранното производство в планинските и полупланинските райони.

Важно условие е температурата на горния слой на почвата да бъде над 15-16 градуса.

Растенията се засаждат на дълбочина над котиледонните листа, а при прерасъл разсад - на по-голяма дълбочина и с полягане на стъблото.

Засаждането на растенията с цъфнало първо съцветие не се препоръчва, тъй като може да се стигне до окапване на цветовете. Непосредствено след засаждане растенията се поливат гнездово, за да се уплътни почвата около кореновата система и по-бързо да стане вкореняването

Първи грижи

* В първите дни след засаждането не се препоръчва поливане и окопаване на доматите.

* След като растенията се прихванат, се прави поливка и се окопава.

* Растенията се загърлят, за да се подобри хранителният режим и да се развият допълнително корени.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Няма снимка

От болестите по зелето опасна е маната

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

Няма снимка

Неприятелите сериозно застрашават зелевите

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

Няма снимка

Гниенето по зелките е сериозен проблем

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Няма снимка

Грижите за доматите са според производството

Подхранвайте редовно, за да има повече плодове * За да продължите максимално дълго да берете от ранните домати, подмладете ги. На всяко растение оставете по 2-3 най-добре развити и най-ниско

Няма снимка

Да се прекършват ли върховете на растенията

Препоръчва се да се прави при всички домати Често в любителските градини се наблюдават много високи растения. Това обаче не е добре, казваме на градинарите, които имат такива домати.

Още от Фермер
Няма снимка

Как правилно да съхраним цветята през зимата?

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

Няма снимка

Пухкавият Гари се превръща в заклет планинар

Пухкавият котарак Гари (5-годишен) е спасен от приют за животни в град Калгари, Канада, след като е намерен на улицата със счупена тазобедрена става. След успешна операция той веднага е осиновен от

Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Без канибализъм и висока биосигурност в английските свинеферми

Департаментът по околна среда, храните и развитието на селските райони във Великобритания (Defra) публикува нови изисквания за хуманно отглеждане на свинете, съобщава globalmeatnews.com

Няма снимка

Сега един проблем по-малко - затоплянето

През този период няма съществено значение, защото след излюпването на последното есенно пило пчелите поддържат необходимата им за оцеляване температура само в зоната на кълбото

Няма снимка

Как се съхранява десертното грозде

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване