Патладжанът все още може да се разсажда

25 май 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Зеленчукът е топлолюбив

В зависимост от района на отглеждане и патладжанът се разсажда в различен период. Така че времето в момента е подходящо, ако още не сте го направили.

Разсадът, който се засажда в градината, трябва да бъде във фаза 4-и - 5-и лист, с къси междувъзлия и с дължина на стъблото не повече от 20-25 см.

Растенията се засаждат на двуредови ленти - 100 + 60/35 см или 110 + 50/35 см и редово - 80/35 см.

Редовно окопаване и поливане

През вегетацията патладжанът се окопава 6-8 пъти през 8-10 дни.

Първото окопаване се извършва след първата поливка, която се прави след като растенията са се прихванали добре.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че патладжанът се прихваща по-бавно.

За да се получат качествени плодове, необходимо е влажността на почвата да се поддържа над 70% от ППВ. При засаждането се извършва първото поливане, а 5-6 дни по-късно - второто.

След това до началото на плододаването се полива през 10-12 дни, а оттам до края на вегетацията - през 7-10 дни.

Броят на поливките и количеството вода се определят от почвения тип, валежите и климатичните особености на района.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Предстои сеитба на главесто зеле

Късното производство е най-широко застъпено при любителите Късното главесто зеле се отглежда като втора култура, чрез предварително произведен разсад.

Няма снимка

Артишокът обича повече топлина

У нас все още е екзотична култура Артишокът все още е екзотична култура за градинарите ни. Интерес към него обаче има. Какво трябва да знаете, ако решите да го отглеждате: * Артишокът е изключително

Няма снимка

Подходящи късни сортове зеле

Главестото зеле от късното производство е предназначено основно за консервиране. Ето защо е много важно да се изберат подходящи сортове. Сред най-популярните са Кьосе 17, Балкан,

Няма снимка

На кои изисквания при зелето да обърнете внимание

Зелето отива в градината през юли Зелето се развива добре на дълбоки, добре аерирани, глинесто-песъчливи почви, които са с неутрална реакция. Неподходящи за отглеждането на културата са тежките

Няма снимка

Летни посеви

През лятото като втора култура се засяват някои култури, които са с по-къс вегетационен период. Такива се дребноплодни краставици и градински фасул, безрасадово главесто зеле за късно производство,

Няма снимка

Разделяне на коренови издънки

Кореновите издънки израстват в основата на растенията през пролетта, след презимуването. Препоръчително е да се изрязват с малка част от коренището на майчиното растение и след това да се засаждат в

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.