Хранене на млекодайни крави през преходния период

23 май 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Тодор Арбов, Международен експерт по говедовъдство

Преходният период обхваща времето между 60 дни преди и 60 дни след отелването. Най-критичното време в този период е 21 дни преди и 21 дни след отелване.

Правилното хранене и управление по време на преходния период има решаващо въздействие върху приема на сухо вещество (ПСВ/DMI). ПСВ е основен фактор, влияещ както върху производството на мляко, така и върху промяната на телесното тегло в ранната лактация.

По-висок ПСВ по-рано в лактацията намалява времето, през което кравите са в отрицателен енергиен баланс. Минимизирането на продължителността и степента на отрицателния енергиен баланс оказва положително въздействие върху възпроизводството.

Правилното хранене през преходния период намалява до минимум риска от метаболитни нарушения в началото на лактацията.

СУХОСТОЙ

Кравите трябва да са в добра кондиция в момента на пресушаването. По петобалната скала (1-много слаби; 5-много дебели) идеалната оценка трябва да е 3.50 – 3.75. Крави с оценка под 3.00 и над 4.00 са проблемни, тъй като през сухостоя практически не разполагаме с възможност за промяна на кондицията. Кравите в слаба кондиция имат понижена млечна продуктивност и ниски енергийни резерви, недостатъчни за ефективно възпроизводство. Кравите в свръхкондиция имат намален апетит и са предразположени към кетоза, трудни отелвания, задържане на плацентата, метрити и кисти на яйчниците.

Продължителността на сухостойния период трябва да е в рамките на 45-60 дни. Сухостоен период извън тези граници е свързан с понижена млечна продуктивност и метаболитни проблеми в началото на лактацията.

Задължително е храненето с две различни дажби по време на сухостоя.

През първите 40 дни (ранен сухостой) дажбата е с ниска енергия и нисък протеин. Приемът на суховещество е 1.8-2.0% от живото тегло или за 600 кг крава - 11-12 кг, в зависимост от качеството на грубите фуражи. Трябва да се избягва храненето с царевичен силаж с високо съдържание на зърно, за да се намали общата енергия на дажбата. По принцип концентрирани фуражи през този период не се включват в дажбата. При необходимост е възможно даването на концентрирани фуражи с високо съдържание на протеин за достигане на необходимото ниво на суровия протеин в дажбата.

През следващите 20 дни дажбата е с повишена енергия – храни се с около 50% от зърното, което ще бъде включено в дажбата след отелването – примерно 3.0-3.5 кг на ден. Желателно е съставът на дажбата през късния сухостой да е максимално близък до този на дажбата след отелването, особено що се отнася до грубите фуражи. Целта е подготовката на микрофлората в търбуха за дажбата след отелването.

Съдържанието на суров протеин и в двете сухостойни дажби е ограничено до 12-14% от сухото вещество, в зависимост от качеството на протеиновите източници. Отклонения в нивото на протеиновото хранене водят до забавено развитие на новороденото теле или до телета с големи размери и трудни отелвания.

Желателно е през целия сухостоен период кравите да имат свободен достъп до ливадно сено. Тази мярка поддържа търбуха пълен и не позволява свиването му под натиска на растящото теле. Свиването на тъбуха по време на сухостоя увеличава риска от превъртане на сирищника и води до намаляване на приема на сухо вещество през първата седмица след отелването, както и свързаните с него ниска продуктивност и метаболитни нарушения.

И в двете сухостойни дажби се изключват минералните добавки (сол, сода бикарбонат и т.н.). Излишъкът на минерали води до нарушаване на катионово-анионовия баланс в организма и увеличава риска от млечна треска.

За ограничаване на риска от млечна треска след отелването съдържанието на калций в дажбата по време на сухостоя трябва да се ограничи. Това обикновено се постига чрез даване на минерални добавки специализирани за сухостойни животни, и ограничаване или дори и изключване на люцерната,която има повишено съдържание на калций.

Голяма грешка е храненето на крави през късния сухостой с дажба за лактиращи крави.

РАННА ЛАКТАЦИЯ

Приоритетите за формулиране на дажбата включват:

• задоволяване на минималните изисквания за влакнини и протеини,

• осигуряване на висока енергийна плътност в дажбите

• балансиране на въглехидратните и протеиновите фракции за приема на сухо вещество.

Делът на концентрираните фуражи в сухото вещество трябва да е 45% (максимум 50%). При по-високо концентратно хранене киселинността на търбуха се увеличава и организмът изпада в състояние на субклинична ацидоза и свързаните с нея ниска млечна продуктивност, ламинити, мастити и метрити. Друг фактор за избягване на субклинична ацидоза е размерът на частиците в дажбата. Намаленият размер на частиците води до намаляване на преживянето и слюноотделянето и увеличава риска от субклинична ацидоза. Влажността на дажбата трябва да е 55% (минимум 50%).

При по-суха дажба намалява апетита на кравите. Съдържанието на суров протеин в сухото вещество е 16-17% в зависимост продуктивността и качеството на протеиновите източници.

Особено внимание трябва да се обърне на евентуалния недостиг на протеин в дажбата, който е свързан с ниска млечна продуктивност. Кравите могат да компенсират ниската енергия в дажбата чрез използване на мастните си резерви резерви, но недостигащият протеин не може да се набави по подобен начин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Качествената дезинфекция на транспортните средства предпазва от кръстосано замърсяване с АЧС

Единственият начин да се предотврати заразата от африканска чума по свинете (АЧС) е чрез дезинфекция. Правилно организираната и висококачествена дезинфекция на на всички влизащи и излизащи от

Няма снимка

Защо не се разгонват ремонтни свине?

Първото разгонване на ремонтните прасета трябва да стане 170-180-ия ден. Но с интензивно хранене това може да стане и след 150-ия ден. В този случай средният дневен прираст е 750 г

Няма снимка

Постелята в кравефермата влияе на количеството соматични клетки в млякото

При избора на постеля в кравефермата трябва да се вземат предвид количеството мляко и производителност, възможностите на оборудването и икономиката на стопанството

Няма снимка

Дажбата на кокошките носачки зависи от възрастта на птиците

В дажбата на кокошките носачки трябва да бъде регулирано съотношението на калция и фосфора. Младите носачки - на около 18-седмична възраст, тежат около 2/3 от телесното тегло на възрастната птица

Няма снимка

Защо просто изхвърленият оборски тор не е компост?

Стопаните често изхвърлят оборския тор, понякога на напълно неподходящи места, в близост до реки или наклонени терени. Оставеният оборски тор просто престоява (угнива

Няма снимка

Всички новородени прасета трябва да получат майчина коластра

След опрасването на свинята трябва да се обърне внимание на жизнеспособността (активността) на прасенцата: дали всички сучат майчина коластра, изравнено ли наддават на тегло

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти