Хранене на млекодайни крави през преходния период

23 май 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Тодор Арбов, Международен експерт по говедовъдство

Преходният период обхваща времето между 60 дни преди и 60 дни след отелването. Най-критичното време в този период е 21 дни преди и 21 дни след отелване.

Правилното хранене и управление по време на преходния период има решаващо въздействие върху приема на сухо вещество (ПСВ/DMI). ПСВ е основен фактор, влияещ както върху производството на мляко, така и върху промяната на телесното тегло в ранната лактация.

По-висок ПСВ по-рано в лактацията намалява времето, през което кравите са в отрицателен енергиен баланс. Минимизирането на продължителността и степента на отрицателния енергиен баланс оказва положително въздействие върху възпроизводството.

Правилното хранене през преходния период намалява до минимум риска от метаболитни нарушения в началото на лактацията.

СУХОСТОЙ

Кравите трябва да са в добра кондиция в момента на пресушаването. По петобалната скала (1-много слаби; 5-много дебели) идеалната оценка трябва да е 3.50 – 3.75. Крави с оценка под 3.00 и над 4.00 са проблемни, тъй като през сухостоя практически не разполагаме с възможност за промяна на кондицията. Кравите в слаба кондиция имат понижена млечна продуктивност и ниски енергийни резерви, недостатъчни за ефективно възпроизводство. Кравите в свръхкондиция имат намален апетит и са предразположени към кетоза, трудни отелвания, задържане на плацентата, метрити и кисти на яйчниците.

Продължителността на сухостойния период трябва да е в рамките на 45-60 дни. Сухостоен период извън тези граници е свързан с понижена млечна продуктивност и метаболитни проблеми в началото на лактацията.

Задължително е храненето с две различни дажби по време на сухостоя.

През първите 40 дни (ранен сухостой) дажбата е с ниска енергия и нисък протеин. Приемът на суховещество е 1.8-2.0% от живото тегло или за 600 кг крава - 11-12 кг, в зависимост от качеството на грубите фуражи. Трябва да се избягва храненето с царевичен силаж с високо съдържание на зърно, за да се намали общата енергия на дажбата. По принцип концентрирани фуражи през този период не се включват в дажбата. При необходимост е възможно даването на концентрирани фуражи с високо съдържание на протеин за достигане на необходимото ниво на суровия протеин в дажбата.

През следващите 20 дни дажбата е с повишена енергия – храни се с около 50% от зърното, което ще бъде включено в дажбата след отелването – примерно 3.0-3.5 кг на ден. Желателно е съставът на дажбата през късния сухостой да е максимално близък до този на дажбата след отелването, особено що се отнася до грубите фуражи. Целта е подготовката на микрофлората в търбуха за дажбата след отелването.

Съдържанието на суров протеин и в двете сухостойни дажби е ограничено до 12-14% от сухото вещество, в зависимост от качеството на протеиновите източници. Отклонения в нивото на протеиновото хранене водят до забавено развитие на новороденото теле или до телета с големи размери и трудни отелвания.

Желателно е през целия сухостоен период кравите да имат свободен достъп до ливадно сено. Тази мярка поддържа търбуха пълен и не позволява свиването му под натиска на растящото теле. Свиването на тъбуха по време на сухостоя увеличава риска от превъртане на сирищника и води до намаляване на приема на сухо вещество през първата седмица след отелването, както и свързаните с него ниска продуктивност и метаболитни нарушения.

И в двете сухостойни дажби се изключват минералните добавки (сол, сода бикарбонат и т.н.). Излишъкът на минерали води до нарушаване на катионово-анионовия баланс в организма и увеличава риска от млечна треска.

За ограничаване на риска от млечна треска след отелването съдържанието на калций в дажбата по време на сухостоя трябва да се ограничи. Това обикновено се постига чрез даване на минерални добавки специализирани за сухостойни животни, и ограничаване или дори и изключване на люцерната,която има повишено съдържание на калций.

Голяма грешка е храненето на крави през късния сухостой с дажба за лактиращи крави.

РАННА ЛАКТАЦИЯ

Приоритетите за формулиране на дажбата включват:

• задоволяване на минималните изисквания за влакнини и протеини,

• осигуряване на висока енергийна плътност в дажбите

• балансиране на въглехидратните и протеиновите фракции за приема на сухо вещество.

Делът на концентрираните фуражи в сухото вещество трябва да е 45% (максимум 50%). При по-високо концентратно хранене киселинността на търбуха се увеличава и организмът изпада в състояние на субклинична ацидоза и свързаните с нея ниска млечна продуктивност, ламинити, мастити и метрити. Друг фактор за избягване на субклинична ацидоза е размерът на частиците в дажбата. Намаленият размер на частиците води до намаляване на преживянето и слюноотделянето и увеличава риска от субклинична ацидоза. Влажността на дажбата трябва да е 55% (минимум 50%).

При по-суха дажба намалява апетита на кравите. Съдържанието на суров протеин в сухото вещество е 16-17% в зависимост продуктивността и качеството на протеиновите източници.

Особено внимание трябва да се обърне на евентуалния недостиг на протеин в дажбата, който е свързан с ниска млечна продуктивност. Кравите могат да компенсират ниската енергия в дажбата чрез използване на мастните си резерви резерви, но недостигащият протеин не може да се набави по подобен начин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Пилетата трябва да се настанят в птицефермата бързо, внимателно и равномерно

Колкото по-дълго време пилетата стоят в кутиите, толкова по-голяма е вероятността от дехидратация. Това може да доведе до ранна смъртност и намален растеж спрямо седмия ден и крайното живо тегло.

Няма снимка

Поведението на волиерно отглежданите птици може да бъде управлявано

Често птицевъдите имат проблеми при волиерното отглеждане. За ефективното почистване на изпражненията и за поддържане на постеля с добро качество трябва да се направи така,

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Убедете се, че свинята майка пие достатъчно вода в родилния бокс

За да се убедите, че свинята пие достатъчно вода в родилния бокс, следете показанията на водомера. Съществува зависимост от температурата на околната среда,

Няма снимка

Селенът предпазва бройлерите от патогени

Изхранването на фуражни добавки, които съдържат селен, позволява да се постигне максимален имунен отговор при птиците, чийто организъм е атакуван от патогени.

Още от Фермер
Няма снимка

Руло от салам и крема сирене

Красива и вкусна закуска! Продукти: 0,5 кг крема сирене със стайна температура, 300 г салам, нарязан много на тънко, 1 зелена чушка, тънко нарязана Приготвяне: Разстелете върху масата фолио за свежо

Няма снимка

В община Балчик - 102 лева рента за дка и 2635 лв цена за чернозема

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1697 лв. при средна цена за страната 941 лева на декар – съобщават от регионалното статистическо бюро.

Няма снимка

Грузия иска опита ни в производството на етерично-маслени култури

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Няма снимка

Новороденото таралежче тежи само 20 грама

То е голо, без бодли и абсолютно беззащитно Късметлии сте, ако в двора ви се засели таралеж. Това означава, че години наред ще има кой да ви пази от змии.

Няма снимка

Испания започна да отглежда повече шамфъстък

Към днешна дата площта на градините, отпуснати за отглеждане на шамфъстъци в Испания, се е увеличила с 30%. В резултат на това, производителите планират да отгледат повече от 7 хил.

Няма снимка

Жегата в Индия остави хората без питейна вода

В някои региони на Индия има остра липса на питейна вода. Причината за това е аномалният рекорд за продължителността на жегата, която се установи в страната в средата на май.