Черешовата муха напада основно късните сортове

29 май 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Ларвите червясват плодовете

Черешовата муха е основният неприятел по черешата. Добрата новина е, че вредителят напада основно по-късните сортове. Рядко се наблюдават повреди по ранните сортове, както и по вишните.

Вредата се причинява от ларвите, които нападат зазряващи плодове. Те се хранят с месестата част. Повредените плодове отначало изглеждат като здрави, но по-късно омекват и загниват. Червивите плодове са с ниско качество и негодни за консумация, а също и за кoнсервиране.

Черешовата муха развива едно поколение през годината. Зимува като какавида в почвата. Женските мухи започват да снасят яйцата си в зазряващите плодове, около седмица-две след имагинирането. Точно тогава трябва да се извършва и борбата срещу този неприятел. В един плод може да се открият по 2-3 ларви, но се предполага, че са от различни мухи.

Трябва да се третира преди снасяне на яйцата

За да е ефективна химическата борба, пръскането трябва да се направи в точния момент. За целта е важно да се установи началото на летежа на мухата, като се използват жълти лепливи уловки. Сигналът за борба се подава от областните служби за растителна защита.

Първото пръскане се прави 10-14 дни след началото на летежа, а второто - 10-14 след първото в зависимост от използвания инсектицид при първото пръскане.

При ранните череши почти не се налага третиране. При средноранните се провежда едно, а при късните две или три пръскания.

Могат да се използват следните регистрирани инсектициди: децис 2,5ЕК - 0.03%, 7 дни карантинен срок; калипсо 480ЕК - 0.020%, 14 дни; нексид 015КС - 0,03%, 7 дни; фюри 10ЕК - 0,0125%, 21 дни и други.

Препоръчително е за първото пръскане да се избере инсектицид с по-дълъг карантинен срок, а за второто - с по-къс.

ЖЪЛТИ УЛОВКИ

За да проследите появата на черешовата муха, поставете жълти лепливи уловки на черешовите дървета.

Те се закачат на възможно по-голяма височина, от външната страна на короната. Може да се поставят няколко в различни части на дървото.

Растителната защита не е универсална

В периода, когато опазването на овощните дървета от болести и неприятели е основна задача, много градинари се обаждат с молба да ги посъветваме с какво да пръскат дръвчетата.

Писали сме многократно, но повтаряме - няма универсални продукти за растителна защита. Затова и не бива да се дава по-обща препоръка.

Продуктите за растителна защита се регистрират за определен вредител при дадена култура. Затова дори за един и същи вредител може да няма регистрация при всички култури, които той напада.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРЪСКАНИЯ

При ябълка и круша трябва редовно да се третира срещу струпясване и брашнеста мана.

Пръска се през 8-10 дни.

При всички овощни видове сред най-важните неприятели са листните въшки и гъсениците на различни неприятели.

Третира се при откриване на вредителите по листата.

Плодовите червеи се готвят за атака

Първо поколение е в градините

По принцип пръсканията срещу ябълковия плодов червей се правят по сигнал на местните служби по растителна защита, които следят развитието на неприятеля.

Ябълковият плодов червей развива две поколения годишно и зимува като гъсеница в пашкул под старата и напукана кора на дърветата, подпорите, амбалажа и др.

Пеперудите от първото поколение летят през май до началото на юли, а на второто - през юли до началото на септември.

Първото третиране се прави 8-15 дни след установяването на началото на летежа на пеперудите от първо поколение.

Препоръчително е първоначално да се използват инсектициди, които са с по-дълъг карантинен срок. Подходящи са релдан 40ЕК - 0,12% - 12 мл/10 л вода, афикар 100 ЕК - 0,03% - 3 мл/10 л вода, калипсо 480 СК - 0,02% - 2 мл/10 л вода (14 д. к. срок) и др.

Тези продукти са с по 14 дни карантинен срок.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Листата на прасковата жълтеят

Ако листата на прасковата жълтеят и причината не е в есенна, означава, че дръвчето има проблем. Жълтеенето на листата е признак, който се появява при дръвчета,

Няма снимка

Лешникът или полезната ядка

Тя е с високо маслено съдържание Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Лешникът като културно растение по-рядко се среща в любителските градини

Няма снимка

Орехите трябва да се просушат

За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта след като се съберат, се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една

Няма снимка

Кога се берат орехите

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

Няма снимка

400 кайсиеви дръвчета изгоряха в пожар в шуменско село

През последните дни пожарите в страната зачестиха. Горяха множество сухи треви и стърнища. На 18 септември 2019 г. в 15:51 е подаден сигнал за пожар в овощна градина, информира БНР

Няма снимка

Актуални пръскания

В този период от растителна защита се нуждае дюлята. Борбата е насочена срещу късното кафяво гниене и източния плодов червей. За да ограничите гниенето на плодовете,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни