Черешовата муха напада основно късните сортове

29 май 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Ларвите червясват плодовете

Черешовата муха е основният неприятел по черешата. Добрата новина е, че вредителят напада основно по-късните сортове. Рядко се наблюдават повреди по ранните сортове, както и по вишните.

Вредата се причинява от ларвите, които нападат зазряващи плодове. Те се хранят с месестата част. Повредените плодове отначало изглеждат като здрави, но по-късно омекват и загниват. Червивите плодове са с ниско качество и негодни за консумация, а също и за кoнсервиране.

Черешовата муха развива едно поколение през годината. Зимува като какавида в почвата. Женските мухи започват да снасят яйцата си в зазряващите плодове, около седмица-две след имагинирането. Точно тогава трябва да се извършва и борбата срещу този неприятел. В един плод може да се открият по 2-3 ларви, но се предполага, че са от различни мухи.

Трябва да се третира преди снасяне на яйцата

За да е ефективна химическата борба, пръскането трябва да се направи в точния момент. За целта е важно да се установи началото на летежа на мухата, като се използват жълти лепливи уловки. Сигналът за борба се подава от областните служби за растителна защита.

Първото пръскане се прави 10-14 дни след началото на летежа, а второто - 10-14 след първото в зависимост от използвания инсектицид при първото пръскане.

При ранните череши почти не се налага третиране. При средноранните се провежда едно, а при късните две или три пръскания.

Могат да се използват следните регистрирани инсектициди: децис 2,5ЕК - 0.03%, 7 дни карантинен срок; калипсо 480ЕК - 0.020%, 14 дни; нексид 015КС - 0,03%, 7 дни; фюри 10ЕК - 0,0125%, 21 дни и други.

Препоръчително е за първото пръскане да се избере инсектицид с по-дълъг карантинен срок, а за второто - с по-къс.

ЖЪЛТИ УЛОВКИ

За да проследите появата на черешовата муха, поставете жълти лепливи уловки на черешовите дървета.

Те се закачат на възможно по-голяма височина, от външната страна на короната. Може да се поставят няколко в различни части на дървото.

Растителната защита не е универсална

В периода, когато опазването на овощните дървета от болести и неприятели е основна задача, много градинари се обаждат с молба да ги посъветваме с какво да пръскат дръвчетата.

Писали сме многократно, но повтаряме - няма универсални продукти за растителна защита. Затова и не бива да се дава по-обща препоръка.

Продуктите за растителна защита се регистрират за определен вредител при дадена култура. Затова дори за един и същи вредител може да няма регистрация при всички култури, които той напада.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРЪСКАНИЯ

При ябълка и круша трябва редовно да се третира срещу струпясване и брашнеста мана.

Пръска се през 8-10 дни.

При всички овощни видове сред най-важните неприятели са листните въшки и гъсениците на различни неприятели.

Третира се при откриване на вредителите по листата.

Плодовите червеи се готвят за атака

Първо поколение е в градините

По принцип пръсканията срещу ябълковия плодов червей се правят по сигнал на местните служби по растителна защита, които следят развитието на неприятеля.

Ябълковият плодов червей развива две поколения годишно и зимува като гъсеница в пашкул под старата и напукана кора на дърветата, подпорите, амбалажа и др.

Пеперудите от първото поколение летят през май до началото на юли, а на второто - през юли до началото на септември.

Първото третиране се прави 8-15 дни след установяването на началото на летежа на пеперудите от първо поколение.

Препоръчително е първоначално да се използват инсектициди, които са с по-дълъг карантинен срок. Подходящи са релдан 40ЕК - 0,12% - 12 мл/10 л вода, афикар 100 ЕК - 0,03% - 3 мл/10 л вода, калипсо 480 СК - 0,02% - 2 мл/10 л вода (14 д. к. срок) и др.

Тези продукти са с по 14 дни карантинен срок.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кои са причините за хлорозата

Хлорозата по дръвчетата е проблем, с които се сблъскват и любителите овощари. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата.

Няма снимка

Срещу плодовите червеи се пръска задължително

Химична борба срещу ябълковия плодов червей се провежда съобразно плътността му. Обикновено се извършват 2 пръскания срещу първото и 2-3 срещу второто поколение.

Няма снимка

Ябълковият плодов червей вреди по много овошки

Гъсеницата на ябълковия плодов червей поврежда плодовете на ябълката, крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Нарича се ябълков, тъй като нанася най-големи поражения на ябълката,

Няма снимка

Размножаване на боровинката с резници

Боровинката се размножава се размножава по-лесно чрез вкореняване на зрели или на зелени резници. През лятото може да се направи размножаване чрез зелени резници.

Няма снимка

Лятна резитба на годжи бери

Лятната резитба се извършва и при готджи берито. По принцип тя се извършва малко по-рано - през май и юни, но не е фатално, ако излишните клони се премахнат и по-късно - през август.

Няма снимка

Шарката е най-опасна за сливовите дръвчета

Признаците се появяват в началото на лятото Болестта шарка по сливата напада основно сливовите дървета, но също така вреди по прасковата, нектарината и кайсията.

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.