Защо лозите не виреят без зелените резитби

28 май 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зелените резитби трябва да се прилагат при лозите и асмите през лятото, а някои от тях са задължителни.

Лозата е лиана, а лианите винаги се нуждаят от такава намеса.

Тя им помага да бъдат елиминирани някои от прекалено многото тънки и дълги леторасти, които създават, и които,ако не са увити около подпора, полягат на земята.

Лозата и асмата се нуждаят от човешката намеса и заради това, че могат да направят толкова гъста мрежа от пръчки, че оплитайки се една в друга, да не дадат възможност на растението да даде своите гроздове.

При лозниците всяка година млади леторасти покарват, и то буйно от връхните пъпки на всяка пръчка. Но с това те се отдалечават все повече от основата на главината.

Т.е. стопаните с лозя е редно да контролират растежа на плодните леторасти, защото те ги интересуват.

В по-миналия брой написахме за основните зелени операции през лятото. Остана да ви обясним за тези, които се правят по към есента, и които много стопани правят с мъка, защото им се свиди да късат чепки.

Кога се премахват гроздове и зърна

Не се прави често, но осигурява по-едър плод

Понякога се налага да се отстраняват и цели гроздове, но това се прави по-рядко от хоби лозарите.

Целта е да се подобри качеството, за сметка на по-малоценните чепки.

Извършва се до 10-12 дни след прецъфтяването на ресите и предхожда прореждането на зърната.

Оставят се най-едрите и добре оформени гроздове върху най-силните леторасти, които да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.

Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените на по-слаби леторасти, да се отстраняват.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна.

Това се прави след премахване на гроздовете. В резултат на прореждането ще видите, че чепките стават по-рехави, а зърната по-едри и сладки.

Налага се прореждане и на някои от листата

Прореждането на листата при лозата се състои в отделяне на известен брой листа, които се намират в основата на леторастите. Тази операция е известна в лозарството от далечното минало.

Прилага се не във всички райони, и не винаги.

Предпочита се в по-северните и по-хладните места, а също и там, където падат повече валежи и има по-голяма облачност по време на узряване на гроздето.

Прави се непременно във влажни години и при буйни лозя.

Така се постига по-добро проветряване и слънчево огряване на гроздето. В резултат на това се осигурява запазването му от гъбните болести, и особено от сиво гниене.

Прореждането на част от листата в основата на леторастите трябва да се прави по към есента, когато по време на узряването на гроздето, падат чести дъждове и съществува опасност от бърза поява на гниене по зърната.

Махат се листата по леторастите, израснали от чепове или от основата на главината - прави се, както при чашовидната резитба, така и при Гюйо.

Отнемат се 5 до 8 листа от основата на леторастите, защото там се задържа по-голямото количество влага от дъждовете.

По леторастите на плодната пръчка при резитба Гюйо се препоръчва да се отстраняват около 5-6 листа - т.е. онези, които се намират в сектора на гроздовете.

Прореждането на листата при десертните сортове има по-голямо значение, тъй като гроздето е предназначено за консумация в прясно състояние и е редно да се запази неговата здравина и трайност по-дълго.

Операцията се препоръчва в дъждовни години по време на узряването.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Следете под лупа през юли за сиво гниене, молец и евентуално за щитовка

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

Няма снимка

Срещу плевелите

Честите обработки помагат много Многогодишните плевели са сериозен проблем в лозето. Борбата с тях в лозето е и значително по-трудна от тази с едногодишните.

Няма снимка

Гроздовият молец сега е опасна гъсеница

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Няма снимка

Основни грижи в лозето през юли

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

Няма снимка

Директни сортове у нас

И техните белези и качества Най-напред директните сортове са били разпространени в Америка - такива са т.нар. стари директни сортове, като Отело, Ноа, Изабела и др.

Няма снимка

Как да се поливат лози и асми през лятото

Как да се напояват лози и асми през лятото, в зависимост от почви, терени и валежи Немалко читатели ни писаха, че се интересуват как е редно да се напояват лозите и асмите в условията на летните

Още от Фермер
Няма снимка

Как да разберете състоянието на семейството, без да отваряте кошера

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Подхранете дръвчетата листно

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Няма снимка

9 полезни виолетови продукта

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

Няма снимка

Мъж сглоби инвалидна количка за златната си рибка, за да я предпази (Видео)

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на