Защо лозите не виреят без зелените резитби

28 май 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зелените резитби трябва да се прилагат при лозите и асмите през лятото, а някои от тях са задължителни.

Лозата е лиана, а лианите винаги се нуждаят от такава намеса.

Тя им помага да бъдат елиминирани някои от прекалено многото тънки и дълги леторасти, които създават, и които,ако не са увити около подпора, полягат на земята.

Лозата и асмата се нуждаят от човешката намеса и заради това, че могат да направят толкова гъста мрежа от пръчки, че оплитайки се една в друга, да не дадат възможност на растението да даде своите гроздове.

При лозниците всяка година млади леторасти покарват, и то буйно от връхните пъпки на всяка пръчка. Но с това те се отдалечават все повече от основата на главината.

Т.е. стопаните с лозя е редно да контролират растежа на плодните леторасти, защото те ги интересуват.

В по-миналия брой написахме за основните зелени операции през лятото. Остана да ви обясним за тези, които се правят по към есента, и които много стопани правят с мъка, защото им се свиди да късат чепки.

Кога се премахват гроздове и зърна

Не се прави често, но осигурява по-едър плод

Понякога се налага да се отстраняват и цели гроздове, но това се прави по-рядко от хоби лозарите.

Целта е да се подобри качеството, за сметка на по-малоценните чепки.

Извършва се до 10-12 дни след прецъфтяването на ресите и предхожда прореждането на зърната.

Оставят се най-едрите и добре оформени гроздове върху най-силните леторасти, които да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.

Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените на по-слаби леторасти, да се отстраняват.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна.

Това се прави след премахване на гроздовете. В резултат на прореждането ще видите, че чепките стават по-рехави, а зърната по-едри и сладки.

Налага се прореждане и на някои от листата

Прореждането на листата при лозата се състои в отделяне на известен брой листа, които се намират в основата на леторастите. Тази операция е известна в лозарството от далечното минало.

Прилага се не във всички райони, и не винаги.

Предпочита се в по-северните и по-хладните места, а също и там, където падат повече валежи и има по-голяма облачност по време на узряване на гроздето.

Прави се непременно във влажни години и при буйни лозя.

Така се постига по-добро проветряване и слънчево огряване на гроздето. В резултат на това се осигурява запазването му от гъбните болести, и особено от сиво гниене.

Прореждането на част от листата в основата на леторастите трябва да се прави по към есента, когато по време на узряването на гроздето, падат чести дъждове и съществува опасност от бърза поява на гниене по зърната.

Махат се листата по леторастите, израснали от чепове или от основата на главината - прави се, както при чашовидната резитба, така и при Гюйо.

Отнемат се 5 до 8 листа от основата на леторастите, защото там се задържа по-голямото количество влага от дъждовете.

По леторастите на плодната пръчка при резитба Гюйо се препоръчва да се отстраняват около 5-6 листа - т.е. онези, които се намират в сектора на гроздовете.

Прореждането на листата при десертните сортове има по-голямо значение, тъй като гроздето е предназначено за консумация в прясно състояние и е редно да се запази неговата здравина и трайност по-дълго.

Операцията се препоръчва в дъждовни години по време на узряването.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Няма снимка

Календар на лозаря

За октомври са важни няколко предзимни операции През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде. Към края на месеца трябва да се извърши и т. нар

Няма снимка

Засаждането на лози има трикове

Важно е как ще се справите с корените Есенното засаждане дава на лозарите по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година

Няма снимка

Най-много 7-8 кг захар на 100 кг гроздова смес за ракия

Така ще получите качество, а не обем, водещ до главоболие Вярно е, че колкото повече е захарта, толкова повече ракия излиза, но това е един вид подвеждащо заключение

Няма снимка

Почистете петна, ръжда, нагар от казана за ракия

За целта има и народни рецепти Дойде време да стягаме казаните за ракия. Почистете ги много добре, въпреки че сте ги съхранявали правилно. Да знаете, че пак се цапат и се появяват отлагания

Още от Фермер
Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти

Няма снимка

Започва работа Европейският орган по труда - какво ще прави

Ще е нещо като омбудсман, обясниха експерти С церемония по откриването и първо заседание на своя управителен съвет започва днес дейността си Европейският орган по труда

Няма снимка

Зелевите искат още малко грижи

В краят на есента те остават в градината Има още малко грижи за късното главесто зеле и карфиола, а също и за броколито и брюкселското зеле, ако ги отглеждате