7 основни правила при стригане на овце

29 май 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

1. Денонощие преди стригането овцете не се хранят, а спират да се поят 12 ч. преди това за предотвратяване на смъртност от преплитане на червата.

Овцете се хранят след стригането, но с малки порции, за да не се провокира подуване.

2. Стрижат се само овце с чисто и сухо руно.

Преди стригането агнетата се отделят от овцете и се държат там до края на стригането на майките им.

3. При стригането категорично е забранено стригачът да се опира с коляно о корема на животното, тъй като червата на овцете са много чувствителни към удари. Неправилните манипулации може да предизвикат перитонит и смърт на животното. Да не се допускат порязвания по кожата на овцата и особено на цицките на вимето.

4. Стригането се извършва по строго определен ред /виж по-долу/.

5. Старайте се да запазите целостта на руното.

6. Не допускайте "насичане" на руното, което често се наблюдава при неопитни стригачи.

7. Погрижете се за остриганите овце. След манипулацията остриганите животни се преглеждат и порязаните места се обработват с йод. Нахранете животните, но с малки порции, за да не се провокира подуване.

Остриганите овце се пасат 7-10 дни наблизо, за да може при лошо време бързо да се приберат в кошарата.

Остригването на цяло руно си е майсторлък

За да бъде качествено остриганото руно, стригачът трябва да спазва следната последователност:

Овцата се слага да легне на левия хълбок с гръб към стригача така, че краката ѝ да нямат опора.

Стриже се около вимето, вътрешната страна на задните и предните крака и остриганото руно се слага отстрани. За да не се наранят цицките се прикриват с ръка

Минава се една бразда по корема от слабините при задния десен крак до слабините на предния десен крак, след това се остригват коремът и гърдите с надлъжни движения от вимето към гърдите.

Машинката за стригане се изключва. Овцата се преобръща на дясната страна с корем, обърнат към стригача. С лявата ръка се опъва задният крак и се остригва, а след това лявата лопатка.

Остригва се гърбът с надлъжни движения - поясницата до гръбначния стълб, едната страна и холката. Овцата се държи така, че остриганата вълна да пада сама

Изключва се машинката за стригане, овцата се обръща на левия хълбок така, че коремът да е към лицето на стригача. Остригва се дясната лопатка, хълбокът и крупата.

Гърбът се остригва с надлъжни движения.

Стриже се главата на овцата и дясната част на шията, в посока от главата към туловището. Всички гънки трябва да се стрижат напряко на шията.

Като се повдига главата на овцата, се остригва лявата част на шията, изключва се машинката и руното се отмества от овцата.

Помага се на остриганата овцата да стане и внимателно се слага на земята.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Увеличете дневната смеска на пуйките и то на зърнено-житните фуражи

Макар дневната дажба да зависи от породата, дневно трябва да осигурите на пуйките 200-250 г концентриран фураж От него 40-50% от може да се даде като зърно

Няма снимка

Фазаните харесват натрошена царевица

Понякога я заменят с фуражна пшеница Зърнено-житните фуражи са основна част от дажбата на фазаните по хранителност и обем. Най-пълноценният и достъпен фураж е царевицата

Няма снимка

Дългите уши на зайците са естествен климатик

Как работи той? Зайците са чувствителни към температурните промени и затова за запазването на постоянна температура на тези топлокръвни животни прилагат големи усилия

Няма снимка

Как да премахна кърлежите от овцете и козите си

пита Стоян Драгиев от Видин Ще ви помогнат противопаразитните бани. За целта ще ви трябва голямо дървено или пластмасово корито или варелс обем 150-200 л

Няма снимка

Красивите фазани имат вкусно месо

За сезон една самка снася от 20 до 60 яйца Първоначално в домашни условия започват да отглеждат фазаните (които са диви птици) заради красотата им, след това - заради вкусното им нежно месо и

Няма снимка

Знаете ли количествата концентриран фураж за бременни и лактиращи кобили

Характеристиките на концентрирания фураж: да съдържа протеин около 17%; да е с нисък процент на скорбяла - 19%; да е богат на мед, магнезий и селен. Препоръчителни дажби за бременни кобили: на

Още от Фермер
Няма снимка

За безпроблемно зимуване извадете от кошера всички рамки с малко пчелен мед

Едно от важните и лесно изпълними условия за безпроблемното зимуване на пчелните семейства е да бъдат извадени от кошера всички рамки с малко пчелен мед

Няма снимка

Торта "Панчо"

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

Няма снимка

Как правилно да съхраним цветята през зимата?

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

Няма снимка

Пухкавият Гари се превръща в заклет планинар

Пухкавият котарак Гари (5-годишен) е спасен от приют за животни в град Калгари, Канада, след като е намерен на улицата със счупена тазобедрена става. След успешна операция той веднага е осиновен от

Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Без канибализъм и висока биосигурност в английските свинеферми

Департаментът по околна среда, храните и развитието на селските райони във Великобритания (Defra) публикува нови изисквания за хуманно отглеждане на свинете, съобщава globalmeatnews.com