Запознати ли сте с вредителя ухолазка?

06 юни 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Какви щети нанасят ухолазките?

Ухолазките, известни още като щипалки (Dermaptera), са често срещани неприятели на пчелните семейства, напомнят професионалните пчелари на beehoney-bg.eu. Малки или средни размери, дължината е 4-26 мм, с гъвкаво удължено тяло, къси надкрилки и клещоподобни израстъци над стомахчето, слущежи едновременно като оръжие за нападение и защита.

Ухолазките предпочитат да обитават места с повишена влажност. С редки изключения са активни през нощните часове, през деня се крият под различни лежащи по земята предмети (дъски, камъни), под опадали листа или останки от кора. Лесно проникват в домовете, влизайки във влажни дрехи и някои продукти. Хранят се с органични остатъци, живи растения и дребни насекоми и акари.

Важно! Проникват в кошерите и се крият в пукнатините и под капака на кошера, под отоплителния материал и в питите. Извличайки мед и прашец, ухолазките са способни да отварят капачетата на килийките, а понякога и да нападат силно отслабнали пчели и пило. Доказана е способността на ухолазката да пренася възбудителя на аскосферозата. Голяма е и вероятността от пренасянето от ухолазките и на други причинители на болести по пчелите.

Как се води борбата с ухолазките

1) Ухолазките трябва да се убиват.

2) Около кошерите да няма висока трева.

3) Отоплителните материали да се държат сухи и да се почистват от ухолазки, чрез репеленти, като при мравките.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Пчеларите ще бъдат компенсирани с 600 хил. лв. за щети от растителна защита

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

Няма снимка

Изграждане на маточни килийки с по-тънки стени и удебелено дъно

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

Няма снимка

Отглеждане на майки чрез пренасяне на ларви

С тази дейност се занимават пчелари с голям професионален опит.  Затова може да се каже, че отглеждането на майки е надграждане в пчеларството. Отглеждането на майки чрез пренасяне на ларви в

Няма снимка

Отглеждане на майки чрез изрязване на отделни килийки - IIII начин

Този начин е подобен на предишния, само че подготвените ивици с ларвите след скъсяването им на височината се нарязват на отделни килийки.  Те се залепват на дървени или тенекиени подложки 15-15 мм.

Няма снимка

Отглеждане на майки чрез изрязване на ивици с ларви - II начин

За да се използват повече ларви за отглеждане на майки, от определена светлокафява пита се изрязват ивици с по един ред килийки. От страната на ивиците, където са най-младите ларви,

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.